Esa Katilan 20. kausi ja kuudes Vaahteramalja

17.8.2011


Esa Katila. kuva:Crocodiles
Esa Katila. kuva:Crocodiles

Crocodilesin takamies pelasi ensimmäisen liigakautensa kesällä 1992.

Crocodilesin takamies Esa Katilan uran mittavuudesta kertoo se, että hän on pelannut Vaahteraliigassa liki kaksi kolmasosaa siitä, mitä Vaahteraliigaa on Suomessa pelattu. Crocodilesin tämän kauden joukkueessa on muutama pelaaja, joka ei ollut vielä syntynytkään silloin kun Katila veti ensimmäistä kertaa hartiasuojusten remmit kiinni Vaahteraliigaottelua varten.

Vuonna 1992 alkunsa saanut komea pääsarjaura tulee todennäköisesti päätepysäkille lauantaina, kun Crocodiles pelaa Suomen mestaruudesta Wolverinesia vastaan.

- Kyllä se aika lähellä on, että tämä on tässä.

- Vuodet ovat kuluttaneet kroppaa, ja pelityylini ei ole ollut se helpoin, fyysisenä takamiehenä tunnettu Katila sanoo.

Pitkän uran takeena on tietenkin ollut se, että Katila on välttynyt pelityylistään huolimatta loukkaantumisilta. Vuosien saatossa hän ei ole missannut loukkaantumisten takia kuin kourallisen otteluita. Pelattujen Vaahteraliigaotteluiden määrä on lähellä kahta sataa. Pelatuista liigaotteluista ei ole olemassa kaikkien aikojen tilastoa, mutta todennäköisesti Katila on siinä vähintääkin hyvin lähellä kärkeä. Vaahteraliigan all-starsiin hänet on valittu neljästi.

Katila on kuulunut vuosikaudet liigan parhaiden takamiesten joukkoon. Hänet on tunnettu etenkin vahvana juoksupuolustajana.

Lajitietämys kasvanut

Sekä Vaahteraliiga että laji itsessään ovat luonnollisesti kokeneet paljon muutoksia vajaan 20 vuoden aikana.

- Lajitietämys on mennyt eteenpäin. Ennen pelaajat olivat isoja ja vahvoja, mutta silloin vain juostiin toisia päin. Nyt pelaajat tietävät lajista enemmän, on maddenit ja muut, Katila vertaa.

Pelityylien osalta takamies on nähnyt muutoksen aitiopaikalta.

- ECG oli silloin valtakaudellaan ainoa joka heitti paljon. Nyt kaikki heittävät. Takakentälläkin peli on muuttunut paljon. Ennen pelattiin enemmän miestä, nyt aluetta. Myös blitzaaminen on muuttunut alueblitzien myötä. Ennen kaikilla oli sisemmät laitahyökkääjät, nyt sellainen on lähes historiallinen ihme.

Lauantaina Crocodiles tavoittelee toista Suomen mestaruuttaan.
Ensimmäisestä on aikaa kymmenen vuotta.

- Mestaruus ei ollut mennyt vielä silloin koskaan aikaisemmin maakuntaan, ja tulimme otteluun altavastaajina. Se on hienoimpia kokemuksiani lajin parissa. Se ja seuraavan vuoden (Eurobowl-ottelu) Braunschweigissa.

Katilan lisäksi Crocodilesilla on lauantain finaalissa riveissään kolme vuoden 2001 mestaria: hyökkäyksen linjan kolmikko Antti Ojala, Jari Ylimäki sekä Janne Pisto.

Crocodiles on joutunut poistumaan Vaahteramaljasta neljä kertaa
hopeamitalit kaulassa. Katila pitää kaikkia yhtä suurena pettymyksenä.

- Aina se satuttaa, ja niin pitääkin.

Katila ennakoi lauantain ottelusta fyysistä peliä.
- Heillä on kolme kaveria, jotka pitää pysäyttää, Katila viittaa Wolverinesin jenkkikolmikkoon.