Pitkä tappioputki poikki

1.10.2011


Ilkka Laitinen juuri ennen toista maalisuoritustaan.
Ilkka Laitinen juuri ennen toista maalisuoritustaan.
Tero Kontiainen kaataa ruotsalaispallonkantajan.
Tero Kontiainen kaataa ruotsalaispallonkantajan.
#11 Henri Jussila juoksee isoon aukkoon.
#11 Henri Jussila juoksee isoon aukkoon.

Suomi kaatoi Ruotsin ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen.

Suomen miesten maajoukkue katkaisi pitkäksi venyneen tappioputkensa Ruotsia vastaan. Suomi oli voittanut perinteisen syysmaaottelun edellisen kerran vuonna 2003, mutta nyt jännittävä ottelu päättyi sinivalkoisten 35-34 -voittoon.

Ottelussa tehtiin pisteitä tasatahtiin, ja Suomi siirtyi Timi Peltomäen touchdownilla 35-34 johtoon hieman alle kaksi minuuttia ennen ottelun loppua. Ruotsi oli hieman aiemmin epäonnistunut lisäpisteessään, mutta Suomen potkaisija Akseli Olin pisti pallon haarukkaan ja siirsi Suomen johtoon.

Viime syksyn maaottelussa Ruotsi nousi viimeisen sekunnin touchdownilla voittoon, mutta nyt kiri ei riittänyt. Kotijoukkueen viimeisellä hyökkäysvuorolla tosin riitti tapahtumia. Ensin takamies Tuomas Leinonen katkaisi ruotsalaisheiton, mikä näytti jo sinetöivän Suomen voiton. Syötönkatko otettiin kuitenkin takaisin rangaistuksen takia.

Hetkeä myöhemmin Ruotsi heitti touchdownin, mutta kiinnipitorangaistuksen takia sitä ei hyväksytty. Rangaistuksen myötä Ruotsi ei ollut enää potkumaalietäisyydellä, ja viimeinen heitto päätyi Suomen Seikko Vennelän käsiin.

- Kahdeksan vuoden apina putosi harteilta. Tämä oli älytön trilleri, ja olen iloinen että tappioputki meni poikki, päävalmentaja Tuomas Heikkinen totesi.

Suomi lähti otteluun täysin uudistetulla puolustustaktiikalla. Pitkään käytössä ollut 4-3 oli vaihtunut 3-4-puolustukseen, josta Suomi myös blitzasi paljon.

- Tässä systeemissä on valtava potentiaali. Se vaatii kovia atleetteja, mutta meillä niitä on ja uskon että on myös jatkossa. Tämä on riskialtis puolustus, mutta 4-3:sta vastaan Ruotsi olisi juossut paremmin, Heikkinen arvioi.

Aiemmin tällä viikolla Heikkinen kertoi odottavansa paljon Suomen nuorilta ja nopeilta pelaajilta. Kokenut päävalmentaja piti näkemästään.

- Perttu Ahila, Micky Kyei, Phueng Ngyuen ja kumppanit olivat nopeita myös tällä tasolla. Tämän tiedon halusin tästä matsista, Heikkinen kertoi tyytyväisenä.

Peltomäen lisäksi Suomen pelaajista touchdownin tekivät Veikka Lehtonen, Micky Kyei sekä Ilkka Laitinen kahdesti.