U17 PM-kisat III päivä

22.10.2011


Extrapoint blokki.
Extrapoint blokki.
Laitahyökkääjä Jonne Karhu.
Laitahyökkääjä Jonne Karhu.

Suomi voitti Tanskan PM-kisojen toisessa ottelussa 30-10 (18-0). Hopeiset mitalit lämmittivät, mutta myöskin muistuttivat kuinka lähellä turnausvoitto oli.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä. Tanskan hyökkäys tyrehtyi, kun linjapuolustaja Henri Toiminen otti rb-säkin eli taklauksen aloituslinjan takana ja Tanska suoritti kaksi ohiheittoa. Suomen hyökkäysvuorolla fullback Joonas Koivisto otti ensimmäiset yritykset omalla juoksukannollaan. Tanskalaiset olivat aktiivisia ja pysäyttivät Suomen linjanläpipelejä, mutta Tanska otteluun aktivoitu  pelinrakentaja Henri Kauhanen heitti seurakaveri Jonne Karhulle onnistuneesti 12 jaardia. Suomi maalasikin ensimmäisellä vuorollaan ajassa 5:05. Patrik Puhtimäki teki screen-pelin päätteeksi 25 jaardin maalin. Suomi johti 6-0. Lisäpiste blokattiin.

Tanska pääsi pitkällä heitolla ja henkilökohtaisen rikkeen johdosta 35 jaardin päähän maalista. Kolme heittoa meni kuitenkin harakoille ja linjapuolustaja Henri Toiminen kävi toistamiseen niittamassa tanskalaispallonkantaja Henry Mullerin Odensen nurmeen.
Henri Kauhanen oli pelipäällä  ja heitti Jonne Karhulle kauniin kaaren oikeaan laitaan, jonka johdosta Suomi pääsi hyökkäämään 10 jaardin päästä. Puhtimäki toimi pallonkantojuhtana ja eteni jo muutaman jaardin päähän kiertopelillä. Yrityksessä oli kuitenkin kiinnipito. Tanskalaisten rikkeen takia Suomi pääsi kuitenkin uudelleen lähietäisyydelle ja hyökkäyskoordinaattori Telenius kolmannella yrityksellä juoni lyhyen heittopelin Yannick Chaudharylle, joka vei Leijonat 12-0 johtoon aivan toisen neljänneksen alkuun. Lisäpistepeli heitettiin ilman onnistumista.

Tero Virtasen ohjaama puolustus oli hyvin kartalla ottelussa. Tanskan pelinrakentajana toiminut Carl Gustav Lindström ei onnistunut heitoissaan ja ainoan juoksuyrityksen taklasi linjassa 15-vuotias Samuli Vehkomäki.
Suomen kolmas hyökkäyssarja lähti liikkeelle keskikentältä, mutta Tanska pysäytti heittoja yrittäneen Suomen. Shotgun muodostelmasta suoritettu Suomen  lentopotku blokattiin. Tanska juoksi harvinaiseksi käyneet ensimmäiset yritykset pelinrakentajan omalla juoksulla, mutta kiinnipito vei pallon taakse. Vehkomäki ahdisteli kahteen kertaan pelinrakentajaa ja aiheutti kiirettä heittoihin.

Suomen neljäs drive lähti Tanskalaisten tuplarangaistuksen jälkeen jälleen keskikentältä. Pallo menetettiin tällä kertaa rähmäyksen johdosta 30 jaardin linjalla. Mads Larsen juoksi 9 jaardia keskeltä. Myös uusi pelinrakentaja Fredrik Munchow tuli kehiin. Tanskan läpi ottelun viljelemät nopeat wr-screen heitot kuitenkin epäonnistuivat pallontiputusten johdosta. Tukimies Antti Jokelainen otti tärkeään paikkaan pelinrakentajasäkityksen. 4:llä yrityksellä linjapuolustaja Mikko Toiminen ahdisti pelinrakentajaa siinä määrin, että nähtiin jälleen epäonnistunut hätäheitto.

Suomi rähmäsi uudelleen hyökkäysvuorollaan pallon ja Tanska pääsi ensimmäistä kertaa red zonelle yrittämään pisteitä kun aikaa jäljellä oli 3:13. Rangaistus vei Tanskan 8 jaardin päähän. Suomen onneksi tanskalaislaitureilla oli huono päivä ja pallot tippuivat kerta kerran jälkeen. Tukimies Lauri Skaffari otti hienon syötönkatkon ja kelloon jäi aikaan muutama minuutti.

Varmasti pelannut pelinrakentaja Kauhanen heitti Chaudharylle 5 jaardin heiton ja  sen jälkeen Karhulle 15 jaardia. Suomella oli hyvä myötätuuli  päällä ja rangaistuksien sekä Joonas Koiviston dive-peli  jälkeen Suomi eteni 22 jaardin päähän maalista. Tarvittiin neljä yritystä ennenkuin Henri Kauhanen tyylitteli kaaripallon kulmaan Juuso Mäkiselle ja Suomi johti 18-0. Lisäpisteongelma jatkui ja potku meni ohi. Suomi piti puolustuspäänsä jakson loppusekunneilla puhtaana ja linjapuolustaja Mikko Toiminen otti ensimmäisen säkkinsä.

Kolmannella jaksolla Suomi piti pintansa hyvin puolustuksessa, kun Tanska onnistui peittämään pallon itselleen. Rangaistus toi juutit lopulta 2 jaardin päähän, mutta Suomi-defence piti linjansa ja antoi lopulta vastustajalle kenttäpotkumaalin. Tilanne 18-3. Suomen nuoret hyökkäyslinjamiehet vastasivat tuleen tekemällä hienon aukon oikealle puolelle linjaa ja kentän yksi hahmoista Patrik Puhtimäki juoksi toisen maalinsa. Pelikello näytti 6:34 lukemia ja Suomi johti ottelua 24-3. 2 pisteen lisäpistepeli jäi vaille tulosta. 

Ottelu oli selvästi rikkonaisempi kuin Suomen ensimmäinen ottelu. Tanska jostain syystä pelasi epätasainen onnettomasti ja keräsi lähes 200 jaardia rangaistuksia, kun Suomelle takaperin mitattiin viis rangaistusta. Tanska peluutti kolmea pelinrakentajaa, mutta ei saanut rytmiä ja tulosta aikaan.

Suomalaisten peli oli varmempaa ja ennenkaikkea valmiimpaa. Hyökkkäyskoordinaattori Telenius oli laskenut oikein, että Ruotsi ja myös Tanska joutuivat reagoimaan Suomen menestyksekkääseen juoksupeliin ja tämä avasi heittoväyliä. Tanska pystyi pysäyttämään Suomen kahden keskushyökkääjän pelaamisen, mutta Kauhasen masinoima neljän laitahyökkääjän pelitapa oli heille liikaa. Rauhallinen pelitahti ja selkeät valinnat saivat Suomen hyökkäyksen onnistumaan. Linja salli vain yhden säkityksen kun taas Tanskan pelinrakentajat keräsivät itseään nurmikentältä kahdeksan kertaa.

Ottelun loppuvaiheissa linjapuolustaja Joonas Koivisto pelasi jälleen kovaa ja kävi ottamassa yhden säkin sekä taklauksen linjan takana. Mikko Toiminen oli pelipäällä ja nosti säkityksiensä määrän kolmeen.
Suomi lentopotkaisi toisen kerran ottelussa ja Tanska onnistui blokissaan viimeisellä neljänneksellä. Toinen näkyvästi pelannut linjapuolustaja Samuli Vehkomäki otti säkityksen hyvään paikkaan, kun Tanska oli jo 15 jaardin päässä maalinteosta. Tanska kuitenkin onnistui monisatapäisen kotiyleisön riemuksi vihdoin ja viimein heittomaalin teossa ja kavensi tilanteeksi 24-10 onnistuneen lisäpistepotkun jälkeen.

Tanskalaisten hurmiollinen rynnistys tyrehtyi, kun onside-potku jäi Teemu Thorströmin haaviin ja Suomi pääsi hyökkäämään 40 jaardin päästä. Patrik Puhtimäki sai jälleen vastuuta ja toi palloa kahdella yrityksellä 7 jaardia. Roope Metsä teki hyvän 8 jaardin kiertopelin ja sai Suomelle 15 jaardia lisää rangaistuksen johdosta. Pelinrakentaja Henri Kauhanen heitti kylmän viileästi 14 jaardin päästä maalialueen kulmaan kirmanneelle Juuso Mäkiselle, joka teki toisen henkilökohtaisen maalinsa, kun aikaa oli jäljellä 1:23.

Suomi varmisti hopeamitalit turnauksesta 30-10 selkävoitolla Tanskasta. Takamies Veikko Kallio varmisteli koko Suomen joukkueen voiton ottamalla syötönkatkon ottelun lopuksi.

Suomen joukkue palkitsi seuraavat pelaajat PM-turnauksessa:

Suomi-Ruotsi
rb Patrik Puhtimäki, Seinäjoki Crocodiles
db Teemu Thorström, Turku Trojans
ol Jani Lilja, Porvoo Butchers

Suomi-Tanska
dl Emil Vänskä, Oulu Northern Lights
dl Joonas Koivisto, Kouvola Indians
dl Mikko Toiminen, Helsinki Roosters

Yleispalkinnot turnauksessa:
qb Petteri Haro, Espoo Devils
qb Henri Kauhanen, Henri Kauhanen
wr Juuso Mäkinen, Turku Trojans

Tanskan muistopallo
rb Patrik Puhtimäki