Matka yliopistokentille on täynnä mutkia

15.11.2011


Hannes Mattila.Kuva: University of Texas A&M Kingsville.
Hannes Mattila.Kuva: University of Texas A&M Kingsville.

Harri Mattila kertoo siitä, mitä kaikkea vaaditaan jotta opiskelu- ja pelipaikka Yhdysvalloissa aukeaa.

Tamperelainen linjamies Hannes Mattila siirtyi loppukesästä Yhdysvaltain yliopistokentille. Matkassa oli kuitenkin paljon mutkia ennen kuin opiskelu- ja pelipaikka aukesivat. Seuraavassa Hanneksen isä Harri kertoo siitä, minkälaisen prosessin Mattilat kävivät läpi, ennen kuin Hannes lopulta astui lentokoneeseen kohti Teksasia:

Tässä kerrotaan prosessista, jolla Tampere Saintsin hyökkäyksen linjamies Hannes Mattila sai paikan NCAA Div II yliopistosta Texas A&M-Kingsvillestä Texasissa. Prosessi  noudattaa NCAA:n sekä Texasin osavaltion ja Lone Star konferenssin sääntöjä ja ohjeita. 

Ajatus opiskelu- ja urheilijastatuksen hakemiseksi oli kypsynyt jo pitkään ja syksyllä 2010 itse prosessi aloitettiin pelaajan esittelyfilmin kuvaamisella ja materiaalin kokoamisella. Tiedossa oli, että linjapelaajan filmillä on hyvä olla kuvattuna perustekniikat, joten ne kuvattiin Saintsin kauden 2010 päävalmentajan Ollie Guidryn ohjeiden mukaan.  Esittelyssä on hyvä olla mukaan myös pelaajan highlight:it vähintään kahdesta eri ottelusta. Hanneksen filmi ladattiin nettiin (http://vimeo.com/18007995), josta se oli myöhemmin helppo katsoa. eri yliopistojen valmentajien toimesta.

Omat arvosanat sekä SAT-testi

Seuraava vaihe hakuprosessissa oli varmistaa riittävä koulutuksen sekä kielitaidon ja matematiikan osaamisen taso. NCAA:lla on suhteellisen selkeät ohjeet koskien eri maissa saatujen opiskelutodistusten vertailua Yhdysvalloissa suoritettuun High School koulutukseen. Suomalaiset lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen arvosanat ovat suoraan muunnettavissa amerikkalaiseen arvosteluasteikkoon, jossa korkein, eli A antaa 4 pistettä ja matalin hyväksytty eli D antaa 1 pisteen.  Kaikki ohjeet ja julkaisut löytyvät http://www.ncaa.org/ kohdasta NCAA Eligibility.

Lisäksi jokaisen opiskelijan on suoritettava SAT-testi. Kyseessä on kokonaan englanninkielinen kriittistä lukutaitoa, matemaattisia taitoja sekä kirjoitustaitoa mittaava testi. Ohjeet testiin ilmoittautumisesta jne löytyvät http://sat.collegeboard.org/about-tests/sat .  Tällä hetkellä testin hinta on $ 78 ja maksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä Collegeboardille luottokortilla. Suomessa testipaikkana on Aalto-yliopisto, Helsingissä. Seuraava testi on 28.1.2012 jonne ilmoittautuminen päättyy 30.12.2011.

Yliopiston valinta sekä opiskelija/urheilija statuksen kelpoisuus

Alkuvuodesta 2011 oli Ollie Guidryn avustuksella yhteydenottoja eri yliopistoihin. Tämä vaihe kesti pari kuukautta ja helmikuun lopulla Hannes teki päätöksen jatkaa Texas A&M-Kingsvillen kanssa. Päätökseen vaikutti yliopiston akateeminen ohjelma sekä koulun jalkapallo-ohjelman hyvä maine.

Kaikkein tärkein ja ratkaisevin vaihe opiskelija/urheilija statuksen saamiseksi Div II / Div I yliopistoihin on Yhdysvaltojen ulkopuolisella hakijalla myös kaikkein eniten paperityötä vaativa. Tämä konkretisoitui myös Hanneksen kohdalla. Kaikki alkaa rekisteröitymisellä NCAA Eligibility Center:iin 

Siellä täytetään ensin hakijan perustiedot. Seuraavaksi täytetään tiedot jokaisesta kouluvuodesta alkaen siitä vuodesta kun on täyttänyt 12. Koulutietojen jälkeen seuraa urheiluosio, jossa kerrotaan mitä lajia aikoo yliopistossa harrastaa. Samalla kysytään kaikki seurat joissa on pelannut sekä sarjatasot, mukaan lukien eri maajoukkueet. Lisäksi kysytään onko pelannut ammattilaisjoukkueessa, ammattilaisten kanssa, saanut korvauksia pelaamisesta , valmentajien yhteystiedot jne. Tämän hakemuksen kustannus on $ 95 ja maksu suoritetaan jälleen luottokortilla.

Kun rekisteröityminen oli hoidettu, aloitettiin vaadittujen opiskelutodistusten kerääminen. NCAA:lle toimitetaan sääntöjen mukaan koulutodistukset joko alkuperäisinä suomenkielisinä tai Maistraatissa julkisen notaarin oikeaksi todistamat kopiot. Lisäksi samoista todistuksista toimitetaan joko oppilaitoksesta saadut , rehtorin allekirjoittamat ja leimaamat englanninkieliset todistukset tai virallisen kääntäjän sanasta sanaan ja rivi riviltä käännökset.  Kaikki nämä todistukset lähetettiin DHL:n kuriirilla NCAA Eligibility Center:iin .

Kaikki rekisteröitymiset, testit ja paperityöt on hyvä olla tehtynä ennen 1.4, jolloin alkaa opiskelijoiden kelpoisuuksien tarkistaminen ja rekisteröiminen NCAA Eligibility Center:issä. Yliopisto ei saa tehdä mitään päätöstä koskien hakijan urheilemista ennekuin hyväksytty päätös on saatu.

Hakemus opiskelijaksi valittuun yliopistoon

On muistettava myös tehdä hyvissä ajoin valitun yliopiston sivujen kautta virallinen hakemus yliopistoon.  Tässä prosessissa on eroja eri osavaltioiden kesken. Texasissa hakemus tehdään ApplyTexas palvelun kautta, jossa voi hakea kaikkiin osavaltion alueella oleviin yliopistoihin. Lisäksi eri yliopistoilla saattaa olla vielä omia sääntöjään koskien opiskelijaksi hyväksymistä. Seuraavat Texas A&M-Kingsvillen kohdalla vaaditut asiat koskevat pääpiirteissään kaikkia yliopistoja Yhdysvalloissa.

Hanneksen, kuten kaikkien kansainvälisten opiskelijoiden kohdalla, yliopisto vaatii mm. lukion päättötodistuksen suomenkielisenä rehtorin lakuperäisellä allekirjoituksella ja koulun leimalla, julkisen notaarin oikeaksi todistamat kopiot suomenkielisistä todistuksista, SAT-testissä englanninkielen pistemääräksi vähintään 500. Muuten joutuu osavaltion lain mukaan suorittamaan Texasin osavaltion kielitestin.

Lisäksi yliopistolle on toimitettava sponsorikirje, jossa esim. vanhemmat tai opiskelija itse vakuuttaa hoitavansa kaikki vaadittavat maksuvelvoitteet koko opiskelun ajan. Tämän liitteenä on oltava pankin kirje, jolla osoitetaan tilillä olevan vaadittu määrä varoja kattamaan opiskelukustannukset. Opiskelijoilta vaaditaan myös riittävän kattava vakuutus sairaskulujen / tapaturmien varalta. Urheilijoilta vaaditaan lisäksi vakuutus, joka kattaa Yhdysvalloissa tapahtuvan harjoittelun / pelaamisen.

Viisumi Yhdysvaltoihin

Kun kaikki paperityöt oli tehty, opiskelija- ja urheilijastatukset selvät NCAA:n osalta sekä opiskelupaikka myönnetty yliopistoon oli jäljellä vielä opiskelijaviisumin, eli F1 viisumin anominen. Se anotaan suurlähetystöstä Helsingissä heidän sivuillaan http://www.finland.usembassy.gov/ . Viisumin voi hakea, kun yliopisto on postittanut I-20 todistuksen. Tämä todistus on oltava alkuperäisenä aina mukana kun saavutaan Yhdysvaltoihin tai poistutaan sieltä. Opiskelijaviisumi maksaa $ 235.

Mitä maksaa ja millä maksaa?

Opiskelu Kingsvillessä maksaa $ 25–26.000 vuodessa, tähän sisältyy opiskelu, asuminen campuksella ja täysi ateriapaketti. Tämän lisäksi kustannuksia tulee oppimateriaalin hankkimisesta noin $ 500 / vuosi, vakuutuksista noin 550 €/ vuosi, lennoista kotiin ja takaisin sekä tietysti käyttörahasta paikan päällä.

Hannes sai ensimmäiselle vuodelle osittaisen stipendin. KELA:n kautta Hannes saa korotettua tukea korkeakouluopiskelua varten ulkomailla. Niistä tarkemmat tiedot löytyvät http://www.kela.fi/.

Yliopistoonlähtö suunnitelmia puntaroivat voivat kysellä vinkkejä ja käytännön kokemuksia Harri Mattilalta, puh. 0400-514282.