Korkeakoulujenkkifutis

31.1.2012


valokuva:www.tylkkari.fi
valokuva:www.tylkkari.fi
Esimerkkimuodostelma hyökkäyksen ja puolustuksen pelipaikoista.
Esimerkkimuodostelma hyökkäyksen ja puolustuksen pelipaikoista.

Korkeakoulujenkkifutis aloittaa ensi viikolla sarjansa.

Korkeakoulujenkkifutis – mitä se on?

Korkeakoulujefusarja starttaa käyntiin ensi viikolla. Sitä ennen on hyvä valaista miten korkeakoulujenkkifutis eroaa tavallisesta.

Suurimmat eroavaisuudet korkeakoulujefun ja normaalin jefun välillä huomaa maalikkokin. Korkeakoulusarjaa pelataan sisätiloissa pienemmällä kentällä ja 8vs8 –säännöillä. Pelikentän pituus on 50 jaardia lisättynä 8-10 jaardin pituisilla maalialueilla kenttäpäädyissä. Kentän leveys noin 25 jaardia. Puhutaan siis hyvin pienestä tilasta.

Kahdeksan pelaajan kentällisessä hyökkäyksestä on jätetty uloimmat linjapelaajat sekä tight end pois. Sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa tulee olla kolme linjamiestä. Lisäksi kolmea keskushyökkääjää tai kolmea tukimiestä ei saa olla samanaikaisesti. Tämä rajoittaa käytettävissä olevia muodostelmia. 

Nykymuodossaan korkeakoulujenkkifutis alkoi syksyllä 2009 ja ensimmäinen korkeakoulujen välinen ottelu pelattiin maaliskuussa 2010 Åbo Akademin ja Turun AMK:n välillä. Seuraavana lukuvuonna korkeakoulujenkkifutis laajeni myös Vaasaan ja Jyväskylään ja eri puolilla Suomea pelattiin näytösotteluita. Järjestäytyneintä toiminta oli Turussa, jossa kolme joukkuetta pelasi otteluita satapäisille yleisöille kevättalvella.

Syksyllä 2011 korkeakoulujenkkifutis järjestäytyi ja Tampereelle syntyi uusi joukkue. Helmikuussa 2012 alkaa ensimmäinen korkeakoulujenkkifutiskausi, jossa kuusi joukkuetta pelaavat alkusarjan kahdessa lohkossa ja kohtaavat toisensa opiskelijoiden amerikkalaisen jalkapallon SM-kisoissa maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Turussa.

Pienempi kenttä ja puolustusta rajoittavat säännöt tekevät korkeakoulujenkkifutiksesta vauhdikkaan ja helposti seurattavan lajin. Pelimuodosta on poistettu myös erikoistilanteet, jolloin aloitus- ja lentopotkut tai potkumaalit eivät sekoita kokemattomampia katsojia. Neljännellä yrityksellä hyökkäys voi halutessaan antaa ns. punttiluovutuksen eli luovuttaa pallon vastustavalle joukkueelle, joka aloittaa tuolloin hyökkäysvuoronsa omalta 15 jaardin linjalta.

Puolustusta on rajoitettu siten, että ainoastaan puolustuksen laatikosta (linjamiesten väliin jäävä alue) saa blitzata. Ainoastaan yksi tukimies voi blitzata jos hyökkäyksellä on kolme pelaajaa hyökkäyksen laatikossa. Korkeakoulujenkkifutiksen säännöt löytyvät materiaalisalkusta.

Tule seuraamaan jännittävää korkeakoulujenkkifutista!

Korkeakoulujenkkifutiksen otteluaikataulu 2012:

Turun lohko (ottelut Caribia-hallissa):
pe 10.2. klo 18.00 Tornadoes - 09ers
la 18.2. klo 16.30 Beaver Hunters - Tornadoes
su 4.3. klo 17.00 09ers - Tornadoes
ke 8.3. klo 18.30 09ers - Beaver Hunters
su 18.3. klo 16.00 Tornadoes - Beaver Hunters
su 25.3. klo 17.30 Beaver Hunters - 09ers

Muu Suomi:
ke 29.2. Wasa Dogs - Jyväskylä Renegades
pe 2.3. Jyväskylä Renegades - Tampere TCFA Hippos
to 8.3. klo 11-17 turnaus Tampere TCFA, Jyväskylä Renegades, Wasa Dogs
ti 13.3. Jyväskylä Renegades - Wasa Dogs
la 24.3. Wasa Dogs - Tampere TCFA

Naiset (Caribia-halli)
pe 9.3. Åbo Akademi IN10s - UTU Damers

Opiskelijoiden Liikuntaliiton SM-lopputurnaus 30./31.3.2012 Turku