Sarjajärjestelmät 2017–2019

22.8.2016


Nyt, kun sarjat ovat lähestymässä loppuhuipennustaan tai jo päättyneet, on hyvä kerrata uusien sarjajärjestelmien mukanaan tuomat muutokset.

SAJL:n jäsenseurat päättivät keväällä uusista vuonna 2017 voimaan astuvista sarjajärjestelmistä. Nyt, kun sarjat ovat lähestymässä loppuhuipennustaan tai jo päättyneet, on hyvä kerrata näiden toimintaan tuomat muutokset.


Miehet


Miesten kilpailujärjestelmässä ei suuria muutoksia ole aikaisempaan kilpailujärjestelmään, vaan sarjat pelataan pitkälti aiemmalla tavalla. Vaahteraliigan ja miesten I-divisioonan osalta joukkuemääriä kuitenkin muutetaan niin, että jatkossa molemmilla sarjatasoilla olisi seitsemän joukkuetta. Joukkuemäärällä saadaan pelattua kaksinkertainen sarja, jota pidetään puolitoistakertaista sarjaa parempana vaihtoehtona. Samalla sarjakausi ja lajin näkyvillä oloaika pitenee, joka edesauttaa lajin kasvua.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Vaahteraliigan viimeiseksi jäänyt joukkue putoaa I-divisioonaan kaudelle 2017 ja Spagettimaljan voittajajoukkue nousee liigaan. Koska I-divisioonassa on tänä vuonna ollut viisi joukkuetta, nousee II-divisioonasta kaksi joukkuetta ylöspäin, eikä yksikään joukkue putoa I-divisioonasta alaspäin. 2-divisioonaan kaudelle 2017 nousee täten kolme joukkuetta III-divisioonasta. Vaahteraliigan sekä miesten I- ja II-divisioonan joukkueilla on mahdollista syyskuun aikana vielä ilmoittaa vapaaehtoisesta sarjapaikan luopumisesta. Jos luopumisia ilmoitetaan, pyritään sarjapaikka täyttämään rankingin seuraavalla joukkueella.


Naiset

Naisten kilpailujärjestelmässä suurin muutos on 9 vs 9 -pelimuodon lopettamisesta. Uusi kilpailujärjestelmä noudattaa miesten käytössä ollutta järjestelmää, mutta tulevaisuudessa naisten Vaahteraliiga pelataan kuudella joukkueella. Kausi 2017 tulee kuitenkin olemaan siirtymävuosi, jolloin sarjoissa pelataan kolmella pelimuodolla (11 vs 11, 9 vs 9, 7 vs 7). Liittohallitus päättää sarjojen joukkuemäärät syksyllä, kun on selvillä millä pelimuodolla kukin joukkue sarjoihin osallistuu.


Nuoret


Nuorten kilpailujärjestelmässä eri sarjojen ottelumääriä vähennetään hieman, jotta sarjojen päällekäistä pelaamista pystytään välttämään. Muutoksia tehdään myös pelimuotoihin ja turnauspelaamiseen. U15 sarjassa siirrytään 9 vs 9 -pelimuodosta 11 vs 11 -pelimuotoon, ja U13:ssa 9 vs 9 -pelimuodossa siirrytään turnauspelaamisesta yksittäisten otteluiden pelaamiseen.


Nuorten pelimuodot 2017-2019

U1911 vs 117 vs 7 
U1711 vs 117 vs 7 
U1511 vs 117 vs 7 
U139 vs 95 vs 5 
U117 vs 75 vs 5 
Tytöt

U19

U17

U15

7 vs 7 
Kilpailujärjestelmät löydät kokonaisuudessaan materiaalisalkusta.