Pelisäännöt 2018 julkaistu

31.1.2018


Polvisuojien ja pelihousujen täytyy jatkossa peittää polvet.

SAJL:n liittohallitus on hyväksynyt 2018 pelisäännöt. Sääntömuutoksissa on mukana sekä peliin suoraan vaikuttavia muutoksia että teknisempiä muutoksia. Sääntökirjan löydät täältä. Englanninkielisenä sääntökirja löytyy osoitteesta: http://www.myiafoa.org/rules/2018/ifaf2018/ifafrules.pdf

 

Pelivarustusta koskevat sääntömuutokset

Pelaajiin eniten vaikuttava sääntömuutos on se, että polvisuojuksen tulee peittää polvi (Sääntö 1-4-4-d). Sääntö on aikoinaan ollut voimassa vastaavanlaisena, mutta kaudella 2018 housun ja polvisuojan tulee peittää polvet kaikissa sarjoissa.  Pelaaja, joka ei täytä tätä sääntöä ei saa osallistua peliin vaan erotuomarin havaitessa sääntöjen vastainen varuste tulee ohjata pelaaja pois pelikentältä vähintään yhden yrityksen ajaksi. Pelaaja ei voi palata kentälle ennen kuin hänen varusteensa täyttävät säännöt. Joukkue voi välttää yhden yrityksen väliin jättämisen käyttämällä yhden jäljellä olevista aikalisistään.

Varusteiden osalta sääntöjä muutettiin lisäksi siten, että sääntöjen vastaisista nappuloista ei enää seuraa suoraa ottelusta sulkemista (sääntö 1-4-7-d) . Lisäksi varusteita ei saa muutella siten, että pelaajien turvallisuus alenisi tämän johdosta (sääntö 1-4-7-m) . Molemmissa tapauksissa pelaaja ei saa osallistua peliin, kuten polvisuojia ja housuja koskevan osalta edellä käytiin läpi.

 

Peliä koskevat sääntömuutokset

Pelisääntöihin lisättiin oma kohta koskien tilanteita, joissa pallonkantaja aloittaa jalat edellä liukumisen. Pallo tulee näissä tilanteissa pois pelistä ja etenemisen katsotaan päättyneen siinä kohdassa, jossa liukuminen aloitetaan (sääntö 4-1-3-r) eikä näin ollen tällaista pelaajaa ole enää syytä taklata.  Jalat edellä liukuva pelaaja on jo aiemmin säännöissä määritelty puolustuskyvyttömäksi pelaajaksi. Pelaaja, joka ottaa voimallisen kontaktin puolustuskyvyttömään pelaajaan päähän tai hartialinjan yläpuolelle suljetaan ottelusta.

Juoksevan pelikellon (sääntö 3-3-2) osalta IFAF lisäsi mahdollisuuden rajoittaa juoksevan pelikellon käyttöä aikaisintaan 2 tuntia 15 minuuttia aloituspotkun jälkeen tapahtuvaksi. Suomessa jatketaan kuitenkin säännön soveltamista kuten kaudella 2017 eli juoksevaa pelikelloa ei käytetä miesten ja naisten Vaahteraliigassa eikä miesten 1-divisioonassa. Kaikissa muissa otteluissa pelikello siirtyy juoksevaksi toisella puoliajalla, kun piste-ero on 34 pistettä tai enemmän.

 

Tekniset muutokset

IFAF otti käyttöön pelisäännöissä säännöt koskien minimikorkeutta sisähalleissa pelattaville peleille (sääntö 1-2-1-n) sekä miten stadionin katon avaaminen ja sulkeminen tulee suorittaa (sääntö 1-2-1-o). Suomen sääolosuhteet ja hallirakenteet huomioiden Suomessa noudatetaan sisähallikorkeuden osalta aiemmin voimassa ollutta 20 metrin vaatimusta, joka käytännössä on miesten Vaahteraliigan otteluissa todettu riittäväksi korkeudeksi pelata otteluita. 

IFAF myös lievensi linjaustaan ja jatkossa mainokset ovat sallittuja maalitolpan suojuksessa (sääntö 1-2-5-e) Aiemmin maalitolpassa sai olla maan, joukkueen tai kilpailun logot, mutta jatkossa sallitaan myös yksi mainos maalitolpassa.