U19 EM Ranska vs. Suomi

30.7.2019


Jere Byman kolikonheitossa. Kuva:Giulio Busi
Jere Byman kolikonheitossa. Kuva:Giulio Busi
Jesper Korkalainen puikkelehtii pallon kanssa.bKuva:Giulio Busi
Jesper Korkalainen puikkelehtii pallon kanssa.bKuva:Giulio Busi
Santeri Kiialainen syö ranskalaisen linjan takana. Kuva:Giulio Busi
Santeri Kiialainen syö ranskalaisen linjan takana. Kuva:Giulio Busi
Kovaa juokseva Nico Barrow pallonvaihdossa. Kuva:Giulio Busi
Kovaa juokseva Nico Barrow pallonvaihdossa. Kuva:Giulio Busi
Sentteri Eetu Jokinen valmiina aloitussyöttöön. Kuva:Giulio Busi
Sentteri Eetu Jokinen valmiina aloitussyöttöön. Kuva:Giulio Busi
Iiro Pekkarinen taklaa ankarasti. Kuva:Giulio Busi
Iiro Pekkarinen taklaa ankarasti. Kuva:Giulio Busi
Kim Saarijärvi oli Suomen MVP-pelaaja. Kuva:Giulio Busi
Kim Saarijärvi oli Suomen MVP-pelaaja. Kuva:Giulio Busi
Kisoissa on mukana myös kaksi suomalaista erotuomaria. Kuvassa oleva Veikko Lamminsalo ja Perttu Hautala.Kuva:Giulio Busi
Kisoissa on mukana myös kaksi suomalaista erotuomaria. Kuvassa oleva Veikko Lamminsalo ja Perttu Hautala.Kuva:Giulio Busi

Suomi taisteli jatkopaikasta mitalipeleihin kolme neljännestä.

Turnauksen ensimmäinen ottelu on yleensä vaikeaa hyökkäyksille. Näin tapahtui myös tässä ottelussa, jossa kumpikaan joukkue ei saanut aikaan pisteitä ensimmäisellä pelipuoliskolla. Suomen puolustus osoitti olevansa Euroopan nuorisotasolla huippuluokkaa. Yksikkö pystyi pysäyttämään Ranskan wing-t hyökkäyksen ottelussa peräti yhdeksän kertaa aloituslinjan takana. Puoliaikatulos 0-0.

Suomi oli täysin mukana ottelussa kolmen neljänneksen ajan. Tämän jälkeen Ranska onnistui oikeissa paikoissa. 3. neljänneksen alkupuolella Ranskan keskushyökkääjä Redval Keita kirmaisi 60 jaardia palloa eteenpäin ja Ranska pääsi lopulta 16 jaardin päähän maalilinjasta. Ranskan Clement Chevalier potkaisi pallon poikkipuun yli niukasti neljännellä yrityksellä ja meni johtoon 3-0.
Seuraava onnistuminen Ranskalle tapahtui blokatun lentopotkun muodossa, kun ranskalaispuolustaja purjehti suoraan ilman estelyjä Aleksi Pulkkisen potkun eteen. Suomea rangaistiin jatkossa syötönhäirinnästä ja Ranska ilmestyi red zonelle. Leijona-puolustus venyi jälleen ja pysäytti ranskalaisten kolme juoksuyritystä. Elmeri Laalo blokkasi kenttäpotkumaaliyrityksen, mutta tuomaristo oli nähnyt liian aikaisen aloituslinjan ylittämisen. Ranskan hyökkäys pääsi jatkamaan ja lopulta teki play action -heitolla ottelun ainoan hyökkäysmaalinsa ja johti ottelua 10-0.

Ranskan hyvä vire jatkui. Atleetteja täynnä olevasta joukkueesta onnistui erityisen hyvin  takamies Chevalier, joka teki seuraavaksi syötönkatkosta 60 jaardisen maalin. Ranska johti 16-0, kun Elmeri Laalo onnistui blokkaamaan lisäpistepotkun.

Chevalier lentopotkaisi neljännen jakson alkuminuutilla pallon hienosti jaardin päähän Suomen maalista. Ranskan puolustuksen toinen huippusuoritus nähtiin seuraavaksi, kun 130-kiloinen linjapuolustaja Christopher Fontenard sai kätensä heiton eteen ja otti hallitusti ilmapallon haltuun ja rojahti jaardin verran maalialueelle. Ranska johti 23-0.

Suomen hyökkäys ei päässyt vauhtiin koko ottelussa kuin välähdyksittäin. Kim Saarijärvi otti varmasti kiinni hänelle suunnatut heitot. Yhteensä kahdeksan eri kiinniottajaa sai nimensä EM-tilastoihin. Jesper Korkalaisen pallonkannoilla Suomi pääsi 29 jaardin päähän Ranskan maalista, mutta jatkuvuutta yrityksiin ei saatu kun kriittisissä paikoissa ei saatu onnistumisia.

Suomi eteni viimeisellä neljänneksellä Ambro Urjansson toimiessa kapellimestarina maalintekoalueelle 9 jaardin päähän Ranskan maalista. Miinusjaardeille jäänyt juoksu, kaksi epäonnistunutta heittoa ja Ranskan ainoa säkitys tukimies Burkelin toimesta estivät Suomen pääsyn tulostaululle. Ranskan puolustus olikin ottelussa lopulta ohittamaton.

Redval Keita viimeisteli loppunumeroiksi 4. neljänneksen lopussa 30-0 loppunumerot.

Suomella oli mahdollisuus kokeilla kolmea eri pelinrakentajaa. Jere Byman sain kunnian pelata ensimmäisen puoliskon. Jesper Korkalainen ja Ambro Urjansson jakoivat loppuajan. Ranskan puolustus onnistui pitämään ylimiehityksellä Suomen juoksuhyökkäyksen kokonaisetenemisen ottelussa vain 17 jaardissa.
yökkäysvalmennus Atte Kniivilän johdolla oli valinnut ennakkoluulottoman taktiikan ja heitätytti palloa 42 kertaa. Ranska tavallaan pakotti Suomen tähän, sillä se latasi aloituslinjan läheisyyteen ison määrän puolustajia. Heitoista kolmasosa osui kohteisiin onnistuneesti ja kaksi päätyi ranskalaisille. Molemmat syötönkatkot johtuivat ilmaan pomputelluista palloista. Suomalaisille tarjolla olleet heittoikkunat olivat erittäin pienet tässä ottelussa. Ranskalaiset heittopuolustivat erittäin tarkasti ja heidän reagointinsa ja lähestymisnopeutensa tilanteisiin olivat huippuluokkaa.

Suomen puolustus pelasi kokonaisuudessaan tasaisesti. Fort Lauderdale high schoolista palannut Ranskan pelinrakentaja Leo Cremades ei päässyt missään vaiheessa vauhtiin. Leiijonapuolustus lopulta väsyi ja joutui taipumaan. Ranskan hyökkäyksen 248 juoksujaardeista edettiin puoliajan jälkeen 171.

Kärkitaklaaja oli tukimies Willy Lindfors 6 taklausta + ½ TFL linjan takana tapahtunut taklaus. Elmeri Laalo pelasi pirteästi ja otti pelastavan syötönkatkon 2. neljänneksen loppupuolella Ranskan ollessa Suomen maalin läheisyydessä. Hän onnistui myös tekemään 15y säkityksen sekä taklaamaan 5 ½ kertaa sekä blokkaamaan yhden pistepotkun. Kolmas liigaminuutteja kerännyt tukimies Timi Nuikka oli myös mies paikallaan.
Edward Vesterinen johti linjapeliä ja hän paini nose guardina 4 taklauksen arvoisesti sekä taklasi kahdesti linjan takana. Hän pelasi myös osan ottelusta hyökkäyslinjassa ja näytti näin taisteluesimerkkiä koko joukkueelle.

Leiritykset ovat Ranskan maajoukkueiden vahva taustatekijä. Maajoukkueet kuuluvat maan olympiakomitean alaisuudessa tuen saajiin ja maajoukkuetason saavuttaneelle ranskalaisnuorelle leiritykset ja turnaukset eivät maksa mitään. Noin puolet Ranskan rosterin pelaajista opiskelee ja urheilee U19 maajoukkueen päätoimisen head coach Emmanuel Maguetin johdolla Pôle Revolution urheiluakatemiassa.

Yhdysvaltain viime kaudella tulevasta puolustajapelaaja Leo Cremadesista. Palaa takaisin Cyril Laibille on myös vahva kohta hyökkäyksessä. Puolustus voi levätä Maceo Beardilla, joka on yksi puolustuksen muodostelman avainpelaajista. Puolustuslinjalaisen Chris Fontenardin nopeus ja vahvat turvallisuusominaisuudet Elijah Cramaix ovat myös voima skandinaavia vastaan.


Päävalmentaja Tero Virtanen ensimmäisesta EM-ottelusta:

  • Tällaisissa intensiivisissä otteluissa pitäisi jokaisen pelaajan saada huippuonnistumisia. Nyt oli liikaa epätasaisuutta. Suomen hyökkäysvalmentajilla oli tiedossa, että boxi oli tungettu täyteen ja Suomen olisi pitänyt onnistua heittopelissä. Se olisi vaatinut jokaisen kiinniotettavan pallon kiinniottoa, varmaa heittoblokkaamista. Taisteluvire joukkueella oli kuitenkin loistava ja se jaksoi ottelun hyvin loppuun asti ja loukkaantumisilta vältyttiin. Se antaa hyvät lähtökohdat Norja-otteluun. Hotellissa on melkoisen tiiviit tunnelmat, kun kaikki 7 joukkuetta yöpyvät siellä. Nyt harjoitellaan kaksi päivää Norjaa vastaan. Kick offin tapahtuessa torstaina on ennustettu +33 asteen lämpötila ja tällä kertaa Suomi on stadionin pääkatsomon varjon puolella, mikä osaltaan auttaa suorittamista


Ottelun MVP Ranska Clemant Chevalier
Ottelun MVP Suomi Kim Saarijärvi