Suomi moukaroi Norjan nurin

2.8.2019Potkaisija Roope Niskanen antaa kyytiä siannahkakuulalle. Kuva: Giulio Busi
Potkaisija Roope Niskanen antaa kyytiä siannahkakuulalle. Kuva: Giulio Busi
Vilho Paavilainen heittopuolustaa. Kuva: Giulio Busi
Vilho Paavilainen heittopuolustaa. Kuva: Giulio Busi
Kuva:  Deniz Unal kantoi palloa ottelussa 8 jaardin keskiarvolla. Kuva:Giulio Busi
Kuva: Deniz Unal kantoi palloa ottelussa 8 jaardin keskiarvolla. Kuva:Giulio Busi
Edward Vesterinen ahmaisee norjalaisen. Kuva:Giulio Busi
Edward Vesterinen ahmaisee norjalaisen. Kuva:Giulio Busi
Nico Barrow:lla oli tuottelias ottelupäivä. Kuva: Giulio Busi
Nico Barrow:lla oli tuottelias ottelupäivä. Kuva: Giulio Busi
Aleksi Närhi painostaa Norjan heittäjää. Kuva: Giulio Busi
Aleksi Närhi painostaa Norjan heittäjää. Kuva: Giulio Busi
Pallonvaihtaja Jesper Korkalainen johti joukkoja sujuvasti. Kuva: Giulio Busi
Pallonvaihtaja Jesper Korkalainen johti joukkoja sujuvasti. Kuva: Giulio Busi
Suomalaisyleisö kannusti kiitettävästi Lunetta Gamberini Stadiumilla. Kuva:Giulio Busi
Suomalaisyleisö kannusti kiitettävästi Lunetta Gamberini Stadiumilla. Kuva:Giulio Busi
Ottelun MVP-puolustaja Edward Vesterinen.Kuva: Giulio Busi
Ottelun MVP-puolustaja Edward Vesterinen.Kuva: Giulio Busi
Ottelun MVP-hyökkääjä Nico Barrow. Kuva: Giulio Busii
Ottelun MVP-hyökkääjä Nico Barrow. Kuva: Giulio Busii
Suomen U19 maajoukkue Kuva: Jarmo Vehkomäki
Suomen U19 maajoukkue Kuva: Jarmo Vehkomäki

Bolognan EM-kisoissa Suomi otti arvokkaan voiton Norjasta 29-0. Suomi pelaa sunnuntaina Espanjaa vastaan EM-kisojen viidennestä sijasta.

Pisteet ensimmäisellä puoliajalla potkuilla ja omalla maalilla


Suomen puolustus painoi Norjaa kohti ahdinkoa sen oman maalialueen lähettyvillä. Blitzaava tukimies Santeri Kiialainen ahdisti qb Raymond Myhrerin pois mukavuusalueeltaan ja kentän näkyvin hahmo Edward Vesterinen taklasi lopulta Myhrerin ulos maalialueelta. Suomi johti kahdeksan minuutin pelin jälkeen 2-0 safetyn eli oman maalin jälkeen.

Suomi sai pallon uudestaan safetyn jälkeisen aloituspotkun jälkeen. Arttu Pajarinen palautti pelivälinettä eteenpäin loistavat 41 jaardia. Suomen hyökkäys perustui tässä ottelussa enemmän ensimmäisen yrityksen juoksuihin. Nico Barrown pallonkannoilla Suomi marssi hyvään kenttäasemaan. Suomi otti käyttöönsä salaisen aseensa potkaisija Roope Niskasen. Hän muulipotkaisi tyylipuhtaasti 32-jaardisen kenttäpotkumaalin ja vei Suomen johtoon 5-0 ensimmäisellä neljänneksellä.

Norjan takamies Ola Gaarden nostatti öljymaan kannattajien tunnelmia syötönkatkon muodossa. Myhrerin pitkä heitto onnistui Erlend Lienille, mutta Norjan hyökkäyslinja joutui turvautumaan kiinnipitoon Suomen linjapuolustajien häiritessä heittoyrittämistä.

Suomen keskushyökkääjäkaksikko Deniz Unal ja Nico Barrow olivat tuotteliaalla pelipäällä. Unal purjehti 51 jaardia aina neljän jaardin päähän maalilinjasta. Suomen hyökkäyksen otti kaksi väärää aloitusta peräkkäin vei pohjan tältä pisteidentekotilanteelta.

Suomen nuorten maajoukkueessa ei ole nähty vuosikymmeniin yhtä varmaa potkuspesialistia kuin Roope Niskanen. Hän leiskautti toisen 31 jaardia pitkän field goalin maalihaarukasta sisään 2. jakson kolmannella minuutilla. Suomi johti 8-0. Niskanen onnistui myös aloituspotkuissa erinomaisesti, sillä kaksi niistä jäi norjalaisilta palauttamatta touchbackien takia.

Jesper Korkalainen tavoitti vielä ennen taukovihellystä Niko Saarijärven, joka nappasi Tarmo Pitkäsen dippaaman syötön itselleen 41 jaardin arvoisesti. Suomi oli yhtäkkiä 17 jaardin päässä maalista, mutta aika loppui kesken.


Norja väsyi, Suomi porskutti eteenpäin

Norja pysyi mukana ottelussa hyvän puolustamisen ansiosta ja tilanne oli kutkuttavasti 8-0 kolmannen neljänneksen puoleen väliin saakka. Varsinkin puolustuksen linjassa Daniel Wisloff, Kacper Latkowski ja Lars-Martin Nielsen olivat hankalia ohittaa. Viimeksi mainittu on saanut tarjouksen D1 Massachusettsin yliopistosta.

Arttu Ketonen palautti loistavasti palloa lentopotkutilanteessa 24 jaardia ja Suomi sai loistavan kenttäaseman Norjan 28-jaardin linjalla. Suomi käytti tilaisuuden hyväksi ja jatkoi lyhyiden syöttöjen käyttöä keskushyökkääjille. Nico Barrow käänsi lyhyen syötön 14 jaardin etenemiseksi ja murtautui sen jälkeen seuraavalla yrityksellä 14 jaardin päästä maaliin. Roope Niskanen potkaisi lisäpisteen varmasti ja Suomi lisäsi johtoaan numeroiksi 15-0.

Tämän jälkeen Norjalle alkoi käydä samoin kuin Suomelle Ranska ottelussa. Jatkuva kentällä olo alkoi näkyä väsymyksenä ja tämä antoi lisää tilaisuuksia Suomen hyökkäykselle. 4. neljännes mentiin suomalaisten komennossa. Linjapuolustaja Aleksi Närhen ryntäsi norjalaispelinrakentajan eteen vauhdilla ja tukimies Elmeri Laalo teki näyttävän syötönkatkon.

Suomi käytti momentumin hyväkseen ja pienten kommellusten jälkeen Jesper Korkalainen heitti tärkeän onnistuneen 10-jaardisen heiton Kaapo Peurakummulle. Denis Unalin 14 jaardin juoksun jälkeen Nico Barrow viimeisteli ottelun toisen osumansa ja Suomi lipui turvalliseen johtoon Niskasen potkun jälkeen 22-0.

Suomi vaihtoi viimeiselle neljännekselle pelinrakentajaksi Ambro Urjansson. 17-vuotias Urjansson esiintyikin hyvällä sykkeellä ja hän heitti Suomen ensimmäisen heittomaalin 18-jaardin pituisena Kristian Natuselle. Roope Niskanen oli erehtymätön ja naulasi loppunumeroiksi 29-0 Suomelle.
 

Suomi pelasi koko joukkueen voimin

Suomen puolustus oli kuin kivimuuri koko ottelun ajan. Kaikki yksiköt toimivat moitteettomasti; linja piti tonttinsa ja aikaa sai kaaosta Norjan takakentällä, tukimiehet hallitsivat tonttinsa moitteetta ja takakenttä oli pistämättömän varma. Norja oli pakotettu 3 ja ulos -tilanteisiin jatkuvasti. Norja sai vain 6 ensimmäistä yritystä koko ottelussa.

Defensive tacklet Otto Mäkinen ja Jasper Lindqvist toimivat ottelussa kuin betoniporsaat. Heitä oli lähes mahdoton liikuttaa. Myös endi Sami Sadeharju pelasi tehokkaat yritykset kentälle päästyään. Sadeharju säkitti kerran ja taklasi kahdesti linjan takana.
Tukimies Miro Palmu astui hyvin esiin tässä ottelussa ja kirjautti toiseksi eniten taklauksia 6 ja yhden aloituslinjan takana tehdyn mieskaadon.
Suomen puolustuksen takakenttä tulee olemaan ilmahyökkäyspitoisessa Espanja-ottelussa tärkeässä roolissa. Ryhmä ei anna pitkiä pelejä, se varjostaa eleettömän näkymättömästi ja valtavilla tehoilla. Safetyt Arttu Pajarinen ja Arttu Ketonen sijoittuvat pelikentällä järkevästi ja taklaavat ankarasti. Molemmat aloittavat cornerit Vilho Paavilainen ja Iiro Pekkarinen ovat pelanneet luotettavasti. Varsinkin Pekkarinen on ollut ilmiömäinen heittojen puolustaja ja hän piti mm. Norjan tähtikiinniottaja Erland Lienin pimennossa.

Suomen tasapainoinen kokonaispuolustus avasi osaltaan tilaa defensive end Edward Vesteriselle (194cm, 107kg), jolla oli fantastinen pelipäivä. Hänet palkittiin ottelun MVP-puolustajana. Norjalaiset yrittivät pitää Vesteristä kiinni, blokata jalkoihin tai eliminoida hänet kahdella pelaajalla - turhaan. Vesterinen esimerkiksi mursi eräässä yrityksessä kaksi blokkausyritystä, repäisi pallon pelinrakentajalta ja melkein onnistui kaapimaan pallon itselleen.
Puolustuskoordinaattori Sampo Ranta ei voi pelaajalta enempää toivoa: 2 pistettä safetyn muodossa, 8,5 taklausta, 5,5 TFL-taklausta joilla 34 jaardia miinusta Norjan hyökkäykselle, 3 säkitystä sekä blokattu lentopotku. Vesterinen on ehdottomasti turnauksen parhaita endejä ja on matkalla armeijan Urheilukoulun jälkeen D1 yliopistoon USA:han. Tämän turnauksen jälkeen tarjouksia tulee varmasti muualtakin kuin Coastal Carolinalta.

Suomen hyökkäyksen linjan kapteeni ja ehdoton johtaja Niilo Ojansivu blokkasi tehokkaasti ja antoi pitkät aloitussyötöt varmasti. Huomattavaa linjan työskentelyssä on kahden rookie-pelaajan kehittyminen turnauksen edetessä. Mahtavat raamit omaava vasen tacklen 16-vuotias Olaus Alinen (200cm, 147kg) ja yllättäen aloittajaksi itsensä taistellut oikea tackle 17-vuotias Johannes Mällinen (195cm, 110kg) edustavat lupaavaa linjamieskaartia.

Ottelun MVP-hyökkääjä oli Vaasan lahja suomalaiselle jenkkifutikselle Nico Barrow. 98-kiloinen pallonkantaja juoksee pelotta ja kovaa. Lisäksi häntä on siunattu pehmeillä käsillä ja hänen kiinniottotaitonsa pitivät Suomen hyökkäyksen elossa useita kertoja Norja-ottelussa. Barrow kirjautti 15 pallonkannolla 95 jaardia 6,3 jaardin keskiarvolla. Lisäksi hän otti 6 kiinniottoa, joilla etenemistä 54 jaardia.

Suomen hyökkäys liikutti palloa ripeällä temmolla 373 jaardia norjalaisten hyvästä vastarinnasta huolimatta. Hyökkäysilme oli aivan erilainen kuin ranskalaispuolustajien helteessä. Juoksu kulki riittävän hyvin ja heittopeliin oltiin saatu lisää varmuutta. Erityisesti heitot keskushyökkääjille avasivat peliä ja neutralisoivat Norjan ryskettä.
Viimeiseen otteluun jää kuitenkin vielä parannettavaa. Jokin peikko on varjostanut Suomen hyökkäystä maalintekoalueella. Kolmesti Suomi joutui Norja-ottelussa jäämään pisteittä erinomaisista asemista. Usein ensimmäisellä yrityksellä liikahdettiin ennenaikaisesti ja seuraava yritys jouduttiin aloittamaan 5 jaardia kauempaa tai heittoblokkaamisessa epäonnistuttiin. Myös kolmannen yritysten onnistuminen 14% vaatii petraamista.

Ottelu oli rangaistusten johdosta melko rikkonainen. Molempia joukkueita rangaistiin tasapuolisesti yhteensä 26 kertaa 227 jaardin verran.

Päävalmentaja Tero Vartinen tiivisti ottelun italialaislehdistölle Suomen tasapainoisen esityksen: 
We kept grinding, made the correct reads, made the correct throws and made the catches when they were there.

Norjan päävalmentaja Jørgen Benestad-Johansen ylisti Suomen linjoja:
We simply have been outmuscled on both sides of the ball.

Ottelun tilastot

Suomen joukkueen kokonaistilastot

Otteluvideo Suomi-Norja

Suomi pelaa Lunetta Gamberini Stadiumilla sunnuntaina 4.8. klo 13.30 Suomen aikaa 5.-6. sijoista Espanjaa vastaan.