Suomi U19 EM-kisojen viides

5.8.2019


Espanjan pelinrakentaja paineen alla . Kuva:Giulio Busi
Espanjan pelinrakentaja paineen alla . Kuva:Giulio Busi
Laitahyökkääjä Kristian Natunen etenee. Kuva:Giulio Busi
Laitahyökkääjä Kristian Natunen etenee. Kuva:Giulio Busi
Arttu Pajarinen palauttaa potkua. Kuva:Giulio Busi
Arttu Pajarinen palauttaa potkua. Kuva:Giulio Busi
Edward Vesterinen palauttaa blokattua lentopotkua. Kuva:Giulio Busi
Edward Vesterinen palauttaa blokattua lentopotkua. Kuva:Giulio Busi
Sami Saderharju säkittää. Kuva:Giulio Busi
Sami Saderharju säkittää. Kuva:Giulio Busi
Miro Palmu taklauksen jälkeen. Kuva:Giulio Busi
Miro Palmu taklauksen jälkeen. Kuva:Giulio Busi
Iiro Pekkarinen - Euroopan yksi TOP cornerback. Kuva:Giulio Busi
Iiro Pekkarinen - Euroopan yksi TOP cornerback. Kuva:Giulio Busi
Tarmo Pitkänen otti tärkeitä kiinniottoja. Kuva:Giulio Busi
Tarmo Pitkänen otti tärkeitä kiinniottoja. Kuva:Giulio Busi
Ottelun MVP-hyökkääjä Jesper Korkalainen.
Ottelun MVP-hyökkääjä Jesper Korkalainen.

Suomi otti Bolognan U19 nuortenEM-kisoissa 2 voittoa ja 1 häviön. Espanja kaatui jännitysottelussa lopulta numeroin Suomi 9-13.

CS Bernardi Stadiumilla pelattu ottelu lähti käyntiin Suomen käsikirjoituksen mukaan juosten Nico Barrow 8 ja 9 jaardin pallonkannoilla. Espanjan isokokoisin puolustaja endi Manuel Lortzing (193cm, 112kg) taklasi kaksi kertaa peräkkäin tehokkaasti ja Suomi eteni vain jaardin kerrallaan.

Espanja pelasi mallikkaasti ja meni ottelussa suomalaisten kustannuksella johtoon. Lentopotkaisija Alex Pacheco potkaisi 42 jaardin potkun, joka päätyi Suomen viiden jaardin linjalle. Suomen lentopotkutilanteessa aloitussyöttö leijaili lentopotkaisijan käsien yli ja Espanja johti 2-0 safetyn johdosta.

Seuraavaksi turnauksen kolmanneksi eniten jaardeja saavuttanut laitahyökkääjä Espanjan sähäkkä Matias Castagno pääsi yllättämään Suomen puolustuksen. Hän kipitti itsensä vapaaksi ja vei Carlos Marinin heiton 76-jaardin kiinniotollaan maaliin asti. Lucas Masero potkaisi lisäpisteen sisään ja Espanja johti 9-0 1. neljänneksellä.

Espanja potkaisi virheiden takia kolme kertaa aloituspotkun maalin jälkeen. Iiro Pekkarinen nappasi palautuspallon ja juoksi taitavasti 68 jaardia maaliin. Erotuomariryhmä oli kuitenkin havainnut tilanteessa kiinnipidon ja maali hylättiin.

Tämän jälkeen joukkueet kävivät lentopotkukilpailua muutaman neljänneksen ajan. Suomi ei saanut tasaista hyökkäysrytmiä päälle espanjalaisten puolustaessa riiviöiden lailla. Espanja johti puoliajalla 9-0.

Suomi kokeili on side -potkua toisen pelipuoliskon alkajaisiksi. Pallo ei kuitenkaan pomppinut suosiollisesti ja Espanja pääsi hyökkäämään hyvistä asemista. Pelinrakentaja De Diego onnistui heitossaan ja Espanja ilmestyi 18 jaardin päähän Suomen maalista. Laitahyökkääjä Matias Castagno juoksi itsensä vapaaksi hitch-fade yhdistelmäkuviolla ja oli hetken aikaa aivan yksin maalialueella tekemässä toista maalia. Iiro Pekkarinen osoitti räjähtävyytensä jälleen kerran ja oikeaikaisella taklauksella esti kiinnioton.

Suomi muutti hyökkäysmuodostelmansa 22-muodostelmaan, jossa tight endeinä pelasivat Kristian Ristilä ja Aleksi Närhi, fullbackinä Willy Lindfors ja tailbackina Nico Barrow. Lisäksi muodostelma oli ns. unbalanced -linja, jossa sentterin oikealla puolella oli kolme hyökkäyslinjamiestä. Suomen hyökkäys rummutti seuraavassa vuorossa 11 juoksupeliä ja eteni niillä 41 jaardia. Saidow Jallow vieraili myös hyökkäyksen puolella kantaen kolme kertaa 4 jaardia. Hyökkäysvuoro päättyi kuitenkin epäonnistuneeseen heittoon ja säkitykseen.

Suomi sai pallon viimeisen neljänneksellä puolessa välissä omalta 37 jaardin linjalta. Jesper Korkalainen onnistui heittämään kolme heittoa perille ensin Kristian Ristilä 15 jaardia, sitten Joel Särkelälle 14 jaardia sekä Kristian Natuselle 27 jaardia. Keskushyökkääjä Deniz Unal vapautti joukkueen paineista ja juoksi 10 jaardin maalin, kun ottelua oli jäljellä neljä minuuttia. Tilanne oli kutkuttava 9-7 Roope Niskaen pistepotkun jälkeen.

Ottelun seuraavat minuutit muuttuivat ikimuistoiseksi thrilleriksi. Ensin Roope Niskanen tarjoili on side -potkun. Suomalaispuolustajat rysäyttivät kovaa etulinjan espanjalaispelaajan päälle ja irtopallon päälle hyppäsi Arttu Ketonen.
Suomi lähti ponnekkaasti hyökkäämään ja eteni lupaavasti lyhyillä siivuilla. Espanja otti aikalisän. Suomella oli 3. yritys/7 jaardia tavoitteeseen Espanjan 34 jaardilinjalta. Espanjalaisten linjapuolustajat onnistuivat horjuttamaan Jesper Korkalaista ja Alex Pacheco katkaisi lyhyeksi jääneen heiton ja juoksi 14 jaardia pallon kera. Kapteeni Edward Vesterinen taklasi Pachecon.

Peliaikaa oli jäljellä 2:34 kun Espanja aloitti hyökkäämisen. Pelinrakentaja De Diego käytti ensimmäisen yrityksen ja eteni jaardin ennen kuin Elmeri Laalo ja Edward Vesterinen pysäyttivät hänet. Suomi otti aikalisän. Miguel Quince kantoi seuraavan toisen yrityksen ja hävisi jaardin Elmeri Laalon ja Timi Nuikan taklatessa. Suomi otti toisen aikalisänsä. Kolmannella yrityksellä Timi Nuikka sai kätensä De Diegon keskelle kenttää suuntautuneen heiton väliin. Espanja oli pakotettu lentopotkaisemaan.

Suomalaisen sisun huippuhetket nähtiin seuraavien minuuttien aikana. Arttu Ketonen asettui linjan oikeaan reunaan ja pääsi juoksemaan kenenkään koskematta suoraa pikajuoksua lentopotkun eteen. Edward Vesterinen oli myös valmis sankaritekoihin. Hän reagoi irtopalloon ja palautti sitä 27 jaardia. Suomi pääsi hyökkäämään kahdeksan jaardin päästä maalista.
 

Kahden lyhyen suomalaisjuoksuyrityksen jälkeen Espanja otti aikalisän. Jesper Korkalainen heitti kolmannella yrityksellä 4 jaardin heiton Jaakko Paanaselle, joka juoksi drag-kuvion ja syöksyi pallon kiinni maalialueen keskellä. Peliaikaa oli jäljellä 1:27. Suomi meni johtoon ensimmäistä kertaa ottelussa 9-13. Suomi päätti pelata 2 pisteen heittopelin, joka epäonnistui.

Espanjalla oli 1:17 aikaa tehdä maali. ”This is football”, hehkuttivat ottelun italialaiset selostajat. Miro Palmu taklasi aloituspotkun palauttajan 10 jaardin linjalle. Qb David De Diegon ensimmäisen heiton väliin sai kätensä Elmeri Laalo. Toisella kertaa Espanja koetti vappupeliosastosta tuplaheittoa, jossa De Diego syötti Alex Panchecolle, joka puolestaan linkosi pallon epäonnistuneesti jossa Iiro Pekkarinen paiskasi pallon maahan. keskikentälle. Suomi puolusti vielä kolmannenkin heiton, jonka Suomi taklasi ennen tavoitelinjaa. Erotuomarit löysivät tilanteesta kuitenkin epämääräisen targeting-virheen, jonka vuoksi Espanja sai vielä kokeilla siipiään.
Arttu Ketonen kuitenkin lopetti espanjalaisten yrittämisen kertaheitolla katkaisemalla heiton. Suomi kulutti loppuajan ja voitti loistavalla loppurynnistyksellä ottelun 9-13.

Ottelu oli tasainen myös tilastojen valossa. Suomi eteni 211 ja Espanja 201 jaardia. Suomi keräsi ottelussa ensimmäisiä yrityksiä kolme enemmän kuin Espanja. Suomi rähmäsi pallon kahdesti, mutta sai sen itselleen takaisin molemmilla kerroilla. Espanja fumblasi kerran menettäen hyökkäysvuoron. Espanja onnistui syötönkatkoissa kolmesti, Suomi kerran Arttu Ketosen toimesta.

Puolustuksen ykkönen tilastoissa oli safety Arttu Pajarinen, joka taklasi 6,5 kertaa. Edward Vesterinen luuti laajalla alueella ja taklasi 5 krt, kolme TFL taklausta, blokkasi yhden heiton sekä säkitti kerran. Tukimies Timi Nuikka taklasi 3+2 lukemat ja Willy Lindfors otti 4 sooloa.

Espanjan puolustus ei antanut juoksuille tilaa. Usein linja päädyistä suomalaisten kimppuun syöksyneet vastustajat pitivät juoksujaardien kokonaismäärän 37:ssä. Ambro Urjansson 7/19 ja Jesper Korkalainen 7/14 jakoivat heittovastuun ottelussa. Tarmo Pitkänen otti kolme kiinniottoa ja eteni niillä 48 jaardia. Hän palautti myös kerran aloituspotkua 29 jaardia.

Kaksi kertaa syötönkatkon tehnyt Espanjan Alex Pacheco palkittiin ottelun puolustus MVP:nä. Suomen MVP pelaaja oli hyökkäyksen pelinrakentaja Jesper Korkalainen.

Ottelutilastot

Otteluvideo Espanja-Suomi 

Päävalmentaja Tero Virtanen oli tyytyväinen lopputulokseen.

Pyysin pelaajia jättämään kaiken kentälle. Kyseessä oli viimeinen ottelu ja he tekivät niin ja voitto tuli tosin kovimman kautta. Kokoonpanot 1. neljänneksellä sekoittivat peliä hieman ottelun alussa. Kuumuus on varmasti vienyt viikon aikana osan tehoista. EM-kisaviikko oli kaiken kaikkiaan hieno ja arvokas kokemus.  

Liitteet