Eagles 1-divisioonan ykkönen

19.8.2019 klo 09:19


Kareem Foster tekee toisen maalinsa ottelussa. Kuva: Mikko Mäkelä
Kareem Foster tekee toisen maalinsa ottelussa. Kuva: Mikko Mäkelä
Porin "work horse" Andy Owusu. Kuva: Mikko Mäkelä
Porin "work horse" Andy Owusu. Kuva: Mikko Mäkelä
Veikko Kallio palauttaa syötönkatkoa. Kuva: Mikko Mäkelä
Veikko Kallio palauttaa syötönkatkoa. Kuva: Mikko Mäkelä
Ankaraa taistelua Arto Tolsa Areenalla. Kuva: Mikko Mäkelä
Ankaraa taistelua Arto Tolsa Areenalla. Kuva: Mikko Mäkelä
Fosterin akrobatiaa. Kuva: Mikko Mäkelä
Fosterin akrobatiaa. Kuva: Mikko Mäkelä
Niclas Carpelan hakee kohdetta heitolleen. Kuva: Mikko Mäkelä
Niclas Carpelan hakee kohdetta heitolleen. Kuva: Mikko Mäkelä
Kotka Eagles Spagettimaljan voittaja. Kuva:Mikko Mäkelä
Kotka Eagles Spagettimaljan voittaja. Kuva:Mikko Mäkelä

Kotka Eagles voitti amerikkalaisen jalkapallon 1. divisioonan finaalissa Pori Bearsin. Spagettimalja päättyi lukemiin 30—20 (14-0).

Kotkan ykkösstadionille Arto Tolsa Areenalle oli saapunut 650 katsojaa, jotka nauttivat tunnelmallisesta iltaottelusta.

Pori Bears aloitti pirteästi puolustuksen puolella ja tukimies Niilo Aarnio katkaisi pitkän heiton, jolla tavoiteltiin tähtilaitahyökkääjä Akeem Fosteria. Ensimmäisellä pelipuoliskolla nähtiin Eaglesin kaksi maalia, joista vastasivat ex CFL laitahyökkääjä Akeem Foster sekä pelinrakentaja Niclas Carpelan. Puoliaikatulos 14-0.

Eagles oli niskan päällä ottelussa ja johti sitä alusta loppuun. Pori taisteli kuitenki läpi ottelun ja pääsi maalin päähän kolmannen neljänneksen puolessa välissä, kun Taylor Watkins heitti pallon Joni Riihelälle  ja tilanteeksi 14-6.

Akeem Foster lisäsi Porin tuskaa, kun hän otti toisen maaliin johtaneen kiinniottonsa 3. neljänneksellä. Läpi ottelun varmasti pelannut kicker Atte-Matias potkaisi lisäpisteen saattelemana Eaglesin 21-6 johtoon.

Peräti yhdeksän syötönkatkoa runkosarjassa napsinut cornerback Veikko Kallio hillitsi kiivainta takaa-ajovaihetta toisella syötönkatkollaan, jota hän palautti 37 jaardia. Kotka teki jatkotilanteessa kenttäpotkumaalin Atte-Matias Jokisen toimesta ja numerot 24-6.

Porin vahvajalkainen brittiläisvahvistus Andy Owusu toi joukkueensa maalintekoalueelle 4. jaksolla ja pusersi kavennusmaalin 24-12. Dominic Olney lisäsi kaksi pistettä. Kotka johti 24-14.

Eaglesin johtohahmo Niclas ”Nesi” Carpelan pelasi todella varmasti läpi ottelun. Hän kävi henkilökohtaisesti viimeistelemässä Kotkan viimeisen pistesuorituksen muutaman jaardin syöksyllä. Bears heitti vielä kavennusmaalin Matti Liskille muutamaa minuuttia ennen loppuvihellystä. Lopputulos 30-20 Kotkalle.

Kotkan hyökkäyksellä oli paljon ratkaisijoita: vikkeläjalkaiset keskushyökkääjät Yusufa Lehtinen ja Ville Hämäläinen sekä laaja kaarti kiinniottajia, joista Akeem Foster dominoi kaksi maalia. Lisäksi receiver-kaartista erottuivat Jani Heinisalo ja Niko Hannula. Ei pidä myöskään unohtaa Eagles hyökkäyslinjan mallikasta työskentelyä, jonka yksi iso ankkuri oli vasen tackle Lauri Tihula. 

Niclas Carpelan on tehnyt pitkän päivätyön amerikkalaisen jalkapallon parissa. Ensin East City Giantsissa, Golden Spirit Demonsissa, Hämeenlinna Huskiesissa sekä lopulta Kotkaan kotiutuneena. Pelaaja-valmentajan roolissa hän on aina onnistunut luomaan ympärilleen toimivan hyökkäyksen, jota hän on määrätietoisesti johtanut. Tukimiehenä uransa aloittanut Carpelan on aina nauttinut kolaroinnista ja pelaaminen on jatkunut hyökkäyksen puolella kovaotteisena pelinrakentajana.

Eaglesin ykköstaklaaja Roy Kämppi jatkoi hyviä otteitaan Spagettimaljassa. Häntä säesti tukimiehet Toni Haltia ja konkaripelaaja Patrik Thesleff. De Kaleb Wedzenko oli vaikea blokattava Porin hyökkäyslinjalle ja hän teki useita taklauksia linjan takana.
​ 
Kotkien liito on ollut viime vuosina varsin nousujohteista, sillä joukkue voitti 3-divisioonan 2016, 2-divisioonan 2017. Viime kaudella Eagles pääsi Spagettimaljaan, mutta joutui tunnustamaan Helsinki Wolverinesin paremmaksi. Kuluneella kaudella Eagles voitti kaikki ottelunsa ja oli selkeästi 1-divisioonan paras joukkue.

Pori Bears pelasi mainion kauden päävalmentaja Klaus Alisen johdolla. Täksi kaudeksi 1-divisioonaan noussut joukkue hävisi ainoastaan Kotka Eaglesisille kauden aikana.
 

Ottelun MVP-pelaajat:
Pori Bears rb Andy Owusu
Kotka Eagles cb Veikko Kallio

Pisteet:

1.     neljännes
6-0 heittomaali Akeem Foster
7-0 lisäpistepotku Atte-Matias Jokinen

2.     neljännes
13-0 juoksumaali Niclas Carpelan
14-0 lisäpistepotku Atte-Matias Jokinen

3.     neljännes
14-6 heittomaali Joni Riihelä (lisäpistepotku epäonnistui)
20-6 heittomaali Akeem Foster
21-6 lisäpistepotku Atte-Matias Jokinen

4.     neljännes
24-6 kenttäpotkumaali Atte-Matias Jokinen
24-12 juoksumaali Andy Owusu
24-14 lisäpistepeli Dominic Olney
30-14 juoksumaali Niclas Carpelan (lisäpistepotku epäonnistui)
30-20 heittomaali Matti Liski (lisäpistepeli epäonnistui)

2019 Spagettimaljan otteluvideo SAJL kanavalla.


Valokuvia Spagettimaljasta:

FC Media

Mikko Mäkelä