Mikkelin Lady Bouncers uusi 1.divisioonan mestaruuden

10.9.2019


Edellisen kerran pokaalia nostettiin mikkeliläisten toimesta vuonna 2016

Naisten amerikkalaisen jalkapallon 1.divisioonan ratkaisuottelu pelattiin lauantaina 7.9. Urpolan tekonurmella Mikkelissä. Tiukan jännitysnäytelmän päätteeksi kotijoukkue Bouncers pääsi juhlimaan mestaruutta lyötyään Raision West Coast Phoenixin lukemin 8 – 6 (8 – 0).

Ennen kuin jaardiakaan kentällä oli edetty, ottelu oli tiedetty tasaiseksi tahtojen taistoksi. Hienoista ennakkosuosikin viittaa harteillaan piti Raision WCP paitsi laajemman pelaajakattauksensa myös puhtaan runkosarjarupeaman vuoksi. Katsomoon oli saapunut runsaslukuisen kotiyleisön lisäksi äänekäs kannattajajoukko Raisiosta. Niinpä finaali-ilta sai arvoisensa tunnelman niin kentällä kuin kentän laidallakin.

Ottelun ensimmäisiin hyökkäysyrityksiin lähtenyt Bouncers pääsi hyvällä sykkeellä liikkeelle – eteenpäin mentiin monipuolisesti niin heittäen kuin juostenkin. Hyökkäysvuoro päättyi kuitenkin WCP:n 30 jaardille. Raisiolaishyökkäyksen ensimmäinen drive oli mallia 4 ja ulos, sisältäen lähinnä pitkiä heittoja. Mikkeliläiset luottivat paljon #6 Emilia Kempin juoksuihin. Pitkiä pyrähdyksiä ei liiemmin nähty, sillä WCP:n puolustuksesta oli välittömästi vähintään neljä herhiläistä Kempin kimpussa. Huomion keskittyessä Kemppiin, pääsi #89 Hanna Kuisma yllättämään pitkällä kiertopelillään. Ensimmäisen kaksitoistaminuuttisen päätteeksi mikkeliläiset kävivät jo kertaalleen raisiolaisten maalialueella, tuomariston kuitenkin palautettua pallon takaisin yrityksen alkupisteeseen. Keltamusta jauhoi neljänneksen lopun maaliviivan tuntumassa, mutta oranssit pitivät sinnikkäästi pääsyn päätyynsä estettynä. Roolien vaihduttua aivan toisen neljänneksen alussa WCP lähti hyökkäykseensä oman maalin tuntumasta heittopelillä, jonka nappasi kuitenkin hyppysiinsä kotijoukkueen #89 Hanna Kuisma, päästen jolkottelemaan vapaasti aina maaliin saakka. Lisäpisteen kirjautti nimiinsä #6 Emilia Kemppi.

Toinen neljännes mentiin pitkälti WCP:n #1 Ronja Sulinin heittojen ja omien juoksujen parissa, toisella puolella palloa puolestaan Bouncersin työjuhta Kemppi jauhoi jaardeja. Mukaan mahtui raisiolaisten #28 Milla Litokorven syötönkatko sekä forced fumble, taklaajana #40 Ella Lötjönen #40 ja pallon peittäjänä #19 Anni Laitinen. Näistäkään suorituksista ei kuitenkaan poikinut lopulta pistesuorituksia, joten puoliajalle siirryttiin Bouncersin johtaessa 8-0.

Heti tauon jälkeen WCP lähti kiriin terävästi; palautus tuotiin lähes keskelle kenttää, jonka jälkeen #16 Emmi Karrun juoksu alkoi rullata. Vierailijat pääsivätkin hätyyttelemään jo ensimmäisellä hyökkäysdrivellään maalialuetta, lopputulemana kuitenkin mikkeliläisten hyökkäyksen marssi kentälle. Kotijoukkue eteni aina 35 jaardin hätyyttelyyn, mutta hyökkäysvuoro loppui WCP:n #17 Jonna Veräjänkorvan poimiessa pallon itselleen. Raisio kiitti ja kumarsi, Sulinin linkosi pallon #86 Tiia Jansenin käsiin poikkikentän kuvaan ja Jansen kiisi pallo kainalossa melkein pohjiin asti. Yrityksen jäätyä vajaaksi, päätti #1 Ronja Sulin viimeistellä työn seuraavalla yrittämällä itse. Lisäpisteyritys pelattiin jopa kahteen kertaan, Sulin luotti molemmilla kerroilla omiin jalkoihinsa, mutta lukemat eivät lopulta taululla muuttuneet. Tämä koitui lopulta ottelun ratkaisuhetkeksi.

Bouncers piti palloa tiukasti itsellään, juoksupeleihin turvaten, jotta myös pelikello juoksisi eteenpäin. Ottelun arvokkaimpana pelaajana palkittu #6 Emilia Kemppi mm. pudotti pallon kertaalleen reverse pelissä, ehti noukkia pallon ja toteuttaa pelin sovitusti, ottaen siinä sivussa 5 jaardia ”hyvää”.

Raisio haki pitkillä heitoilla #80 Railonmaata sekä #26 Amanda Rouhiaista, pallon päädyttyä kuitenkin aivan muualle kuin pelaajien hyppysiin. Pisimmät etenemiset nähtiin raisiolaisista ottelun parhaana palkitun #16 Emmi Karrun näyttävillä juoksuilla. Karrun jaardeista huolimatta raisiolaisten oli luovutettava hyökkäysvuoro Bouncersille pelikellon näyttäessä 3.56. Parit juoksut Kempille, joita seurasi Hanna Kuisman kiertopeli red zonelle. Bouncers myllytti aivan maalin tuntumassa, raisiolaispuolustuksen kuitenkin taisteltua loppuun asti upeasti. Taistelun palkintona WCP pääsi vielä viimeisiin hyökkäysyrityksiin kellon näyttäessä 1.80 sekuntia. #1 Sulin hakikin laidasta pitkää heittoa #90 Jenni-Mari Koivistolle, mutta pallo päätyi hyvästä heitosta huolimatta kentän pintaan ja näin ollen kotiyleisön edessä pelannut Lady Bouncers pääsi aloittamaan voittojuhlat.

Kotijoukkueen päävalmentaja Miia Liukkonen analysoi ratkaisun pohjanneen runkosarjan tiukkoihin vääntöihin: - Uskon, että yksi ottelun ratkaisevista tekijöistä oli nimenomaan se, että runkosarjassa olimme pelanneet todella tiukkoja matseja ja tiesimme mitä loppuun asti pelaaminen kapealla rosterilla merkitsee ja mitä se pelaajalta vaatii. Pelistrategiassa se oli myös haaste pitkin kautta, sillä palloa tuli jakaa monelle pelaajalle – ja ei aina vain taktisesti järkevin päätöksin vaan että kahteen suuntaan pelaajat saisivat vähän happea, naurahtaa Liukkonen ja pyörittelee päätään. - Meidän puolustus piti todella tiukoissa tilanteissa ja sieltähän se maalikin sitten lopulta syntyi! Koen, että henkinen sekä fyysinen latautuminen kauden kovimpaan matsiin oli tehty hyvin niin yksilötasolla kuin joukkueena. Jaksoimme vääntää ja keskittyä joka downiin, sillä WCP pelasi juuri niin kovaa kuin olimme odottaneetkin - tuoretta jalkaa oli vastassa joka downilla. Ja välikommenttina iso käsi heille hyvin tehdystä rekrytyöstä! WCP:n puolustus ei herpaantunut missään kohtaa ja jokainen edetty jaardi oli kyllä hurjan työn tulos.

Kyseltäessä joukkueen jatkosuunnitelmista päävalmentaja ottaa aikalisän; - Käydään nyt joukkueen kesken vielä kautta ja finaalia rauhassa läpi. Kaikki ovat myös ansainneet muutaman huiliviikon täysin ilman jenkkifutista. Seuraavan kauden kuvioita lähdetään rakentamaan vasta myöhemmin syksyn kuluessa, kertoo Liukkonen.