Europelejä jo toisessa polvessa

3.5.2013


Jere Lahti, Jarmo Lahti, Kimmo Lievonen ja Markus Lievonen.
Jere Lahti, Jarmo Lahti, Kimmo Lievonen ja Markus Lievonen.
Roosters Eurobowl mestarijoukkue 1988. Kimmo Lievonen #44 kakkosrivin oikeassa reunassa.
Roosters Eurobowl mestarijoukkue 1988. Kimmo Lievonen #44 kakkosrivin oikeassa reunassa.
TAFTin 1985 mestaruusjoukkue vei Eurobowlin 1986. Jarmo Lahti takarivin 2. oikealta #80.
TAFTin 1985 mestaruusjoukkue vei Eurobowlin 1986. Jarmo Lahti takarivin 2. oikealta #80.

Roostersin Markus Lievosen ja Jere Lahden isillä kokemusta Eurobowlin voittamisesta.

Roostersin paidassa on nähty tällä kaudella pelaajia kansainvälisillä kentillä jo toisessa polvessa, kun Kimmo Lievosen ja Jarmo Lahden pojat ovat seuranneet isiensä jalanjälkiä nyt myös EFL-tasolla. Laitahyökkääjä Markus Lievonen on kuulunut Roostersin avainpelaajiin jo useamman vuoden, ja 16-vuotias nuorten maajoukkuelinjamies Jere Lahti on tekemässä läpimurtoaan miesten peleihin.

Kimmo Lievonen voitti Eurobowl II:n Roostersissa vuonna 1988, Jarmo Lahti puolestaan juhli ensimmäisen Eurobowlin voittoa TAFTin pelaajana kahta vuotta aiemmin. Nykyään Lahti toimii Roostersin puheenjohtajana sekä juniorivalmentajana.

- Minusta on hienoa että meillä on pelaajia, jotka ovat koko ikänsä olleet tekemisissä jenkkifutiksen kanssa, voidaan sanoa että Jere ja Markus ovat molemmat kasvaneet jenkkifutikseen olemalla jo pienestä pitäen mukana  ja molempien isoveljet ovat myös pelanneet lajia Roostersissa.

Isänsä tavoin Jere Lahti (185 cm / 118 kg) pelaa hyökkäyksen linjassa.

- Olen ylpeä Jerestä kuinka määrätietoisesti hän harjoittelee tullakseen paremmaksi pelaajaksi kaikin tavoin. Itse aloitin pelaamisen 16-vuotiaana ja 17-vuotiaana olin aloittavana linjamiehenä Vaahteraliigassa. Jerellä on samankaltainen tilanne erotuksella, että hänellä on jo 5 vuotta enemmän pelikokemusta kuin itselläni hänen ikäisenään, Lahti muistuttaa.

Jere Lahti oli yksi nuorista suomalaispelaajista joka haki arvokasta oppia IFAFin Development Teamin leiriltä tammikuussa.

- Se oli kiva kokemus, ja toi ehdottomasti lisää treenimotivaatiota. Kotonakin puhumme aika paljon jenkkifutiksesta, ja kyllä isältä neuvoja tulee, Jere Lahti kertoo.

Jarmo Lahti kehuu valmennuksen olevan nykypäivänä monelta osin eri tasolla kuin omien pelivuosiensa aikana.

- Itselläni oli urallani hyviä lajivalmentajia aina NFL-kokemuksella varustettuja myöten, mutta ei taas niinkään asiantuntevaa kuntovalmennusta. Itse pystyn valmentamana Jereä voimaharjoittelussa ja linjapelaamisessa, mutta tärkein valmentaja hänelle on tällä hetkellä Olli Jussila, joka on keskittynyt nopeuden, ketteryyden ja räjähtävyyden valmentamiseen ja on saanut aikaan jo huikeita muutoksia Jeren pelinopeuteen. Yksi todella iso askel  kehittymisessä oli World Team Development -joukkueeseen pääsy, josta iso kiitos kuuluu Tuomas Heikkiselle ja Heikki Halttuselle, jotka olivat myös panneet merkille Jeren menestymisen juniorisarjoissa ja ikäkausi maajoukkueissa.

Jarmo Lahti uskoo, että Roostersin juniorityö tuottaa jatkossakin uusia pelaajia hallitsevan Suomen mestarin edustusjoukkueeseen.

- Viimeiset kuusi kautta olen valmentanut ikäryhmää 1994-1997 ja on hienoa nähdä myös se, että näistä pelaajista osa on jo noussut edustusjoukkueeseen ja iso-osa pelaajista on myös ikäkausimaajoukkueissa. Kaudelle 2014 nousee viitisentoista pelaajaa tavoittelemaan paikkaa edustusjoukkueessa ja se tulee luomaan kilpailua pelipaikoista.

Roosters ja Wolverines pelaavat EFL:n puolivälieräpaikasta lauantaina Vantaan ISS Stadionilla kello 18. Panoksena on lohkovoitto, sillä tanskalainen Gold Diggers on jo varmistanut kakkossijan. Yltääkseen jatkoon Wolverinesin tulee voittaa ottelu vähintään yhdeksällä pisteellä.

Nevalainen: Puolustuksen pelikirjaa monipuolistettu (2.5.2013)