Miesten EM-karsinta Hollanti-Suomi

14.10.2019 klo 15:00


Velodromilla pidettyyn viimeistelyharjoitukseen ilmestyi kettu, joka leikitteli pallolla.
Velodromilla pidettyyn viimeistelyharjoitukseen ilmestyi kettu, joka leikitteli pallolla.
Arnhemin historiaan kuuluu kohtalokas silta.
Arnhemin historiaan kuuluu kohtalokas silta.
Arnhemin taistelu päättyi Suomen suvereeniin voittoon 0-55 (0-34).

Hollannin Arnhemin taistelu amerikkalaisen jalkapalloilun EM-karsinnassa ei muodostunut historialliseksi tapahtumaksi. Suomen joukkue lähti otteluun lopulta kolmenkymmenen kenttäpelaajan ja kahden potkaisijan voimin. Joukkueen kokoonpanosta 10 pelaajaa oli ensimmäistä kertaa miesten maajoukkueessa.

Vierasjoukkue Suomi määräsi EM-karsintaottelun tahdin alkuvihellyksestä lähtien. Suomen puolustus aloitti tyrmäävästi ja pakotti Hollannin hyökkäyksen kaksi ensimmäistä yrityssarjaa ulos kolmen yrityksen jälkeen. Erikoisjoukkueet blokkasivat molemmilla kerroilla lentopotkut ja Suomen hyökkäys kiitti hyvistä kenttäasemista ja teki ensimmäisillä yrityksillä juoksumaalit. Ottelu oli muutaman minuutin jälkeen 0-13. 

Suomi johti ottelua 0-27 ensimmäisen neljänneksen jälkeen ja jatkoi tasatahdilla loppuun asti. Karri Pajarinen viimeisteli kolme maalia.  Tino Njondo, Tom Suoste, Ville Karhinen, Mikko Seppänen ja Arttu Erkkilä maalasivat kertaalleen. Roope Niskanen potki lisäpisteistä 5 ja Akseli Olin 2.

Suomelle ottelu antoi ensisijaisesti ison määrän hyviä harjoitusyrityksiä, jotka ovat tässä vaiheessa tosi tärkeitä joukkueen valmistamisessa EM-puolivälieräottelua Tanskaa varten. Tanska kohtaa Hollannin ensi viikonloppuna 19.10. kotikentällään,
 
Hollannin joukkueen peli kehittyi ottelun edetessä. Suomen puolustus pelasi tasapainoisen 0-pelin, mutta esimerkiksi Hildesheim Invadersin GFL-keskushyökkääjä Sean Richards väläytteli vaarallisuuttaan potkujen palauttajana. Suomen puolustus joutui venymään pariinkin otteeseen ihan parhaimpaansa pysäyttääkseen Hollannin lähestymisyritykset maalialueelle.

Puolustuksessa Edward Vesterinen teki 3 säkkiä. Viljo Lempinen, Santtu Äyräväinen ja GFL:stä maajoukkueriveihin palannut Ville-Valtteri Suojanen ottivat syötönkatkot. Lempinen pimensi 2 metriä pitkän GFL laitahyökkääjä Tim Daver Droezen esityksen muutamaan kiinniottoon. Veikka Lehtonen osoitti olevansa edelleen luunkova pelimies millä pelipaikalla tahansa. Lehtonen mankeloi tässä ottelussa hollantilaisia puolustuksen puolella.

Hollantilaispuolustuksen kova yritys ei riittänyt pakottamaan Suomea virheisiin. Miro Kadmirysta on kasvanut todellinen johtaja. Kadmiry jakeli palloa ilman syötönkatkoja ja heitti 4 maalia. Hänen toimintaansa tuki ja johti ensimmäistä maajoukkueotteluaan johdonmukaisesti koordinoinut Mikko Koikkalainen.
Hyökkäyslinjan valmentaja Daniel Stanzel sai oman yksikkönsä pelaamaan vakuuttavasti.
Tino Njongo otti tyylinsä mukaisesti pitkiä heittoja kiinni, mutta sai huomata että flaamilais-takamiehet pysyivät hyvin mukana. Laitahyökkääjien Ville Karhisen ja Arttu Erkkilän maajoukkuedebyytit sujuivat mallikkaasti.
 

Päävalmentaja Tuomas Heikkinen oli tyytyväinen tulokseen, mutta haluaa pelaajiltaan vielä parempaa suorittamista. Euroopan todelliselle huipulle pääseminen vaatii yksityiskohtien hiomista kuntoon


- Hollanti oli aika lailla sellainen joukkue kuin odotinkin. Joukkueessa oli terävästi liikkuvia yksilöitä, mutta joukkuepelaaminen ja linjapeli oli selkeästi heikompaa kuin kun meillä

Seuraavaksi maajoukkue kohtaa Tanskan puolivälierässä lauantaina 26.10.2019. Ottelun kick-off tapahtuu kello 14:00 Myyrmäen jalkapallostadionilla.


Muissa lohkoissa suurimman yllätyksen pamautti Italia, joka voitti Itävallan 21-14. Ruotsi dominoi Venäjää 34-7. Ranska voitti Tsekin 28-3.