Kolmas kausi Saksassa toi Roni Saloselle German Bowlin voiton 20 000 katsojan edessä — "Työvoitto"

22.10.2019Edelliset viisi kautta Saksassa ja Itävallassa pelannut tukimies debytoi miesten maajoukkueessa lauantaina Vantaalla.

Seppo Evwarayen lisäksi maajoukkuepaidassa nähdään lauantaina toinenkin kovat meriitit omaava ensikertalainen. Edelliset viisi kautta Euroopan kovimmissa liigoissa Itävallassa ja Saksassa pelannut tukimies Roni Salonen, 29, pelaa Vantaalla ensimmäisen miesten maaottelunsa. 

Salonen saapuu EM-välieräpaikan ratkaisevaan otteluun tuoreena Saksan mestarina. Toissa viikolla Salosen ja Micky Kyein edustama braunschweiglainen New Yorker Lions voitti 20 000 katsojan edessä German Bowlin niukasti 10-7. Salonen keräsi joukkueestaan eniten taklauksia, Kyei puolestaan eniten kiinniottojaardeja. 

Työvoitto

Salonen voitti Itävallan mestaruuden molemmilla kausillaan Swarco Raidersissa, ja Lionsissa hän oli päässyt juhlimaan kahdesti Eurobowlin voittoa. German Bowlin voitto irtosi nyt ensimmäistä kertaa. Kaksi vuotta sitten Lions hävisi finaalin pisteellä. 

— Mestaruus ei tullut ilmaiseksi. Tämä oli työvoitto ja tuntuu hienolta, Salonen sanoo. 

Salosen sopimus Lionsin kanssa on kaksivuotinen, ja sen myötä hän viettää myös talven Saksassa. Ensi kausi on hänelle siis jo kuudes Keski-Euroopassa. 

— On ollut ihan loistavaa, kun pääsee tekemään sitä mistä tykkää ja on ollut mahdollisuus pelata Euroopan korkeimmalla tasolla ja parhaimmissa organisaatioissa.

Kuluneella kaudella Salonen oli joukkueensa taklaustilaston kakkonen. Hän kuvaa rooliaan joukkueen tukimiesosastossa työmyyräksi. 

— Meillä on pelaajia vaihtunut paljon, ja oma rooli on ollut myös tutoroida muita pelaajia, Salonen kuvailee. Kovatasoiset pelit ovat luonnollisesti myös kehittäneet omia taitoja. 

— Joka vuosi tulee erilaista kehitystä, vuoden ja tarpeiden mukaan. Tieto kasvaa ja peliäly kehittyy. 

Saksan liigassa taso on korkealla, mutta Salonen arvioi, että parhaat vaahteraliigajoukkueet pärjäisivät myös GFL:ssä. 

— Täällä hyvät jengit ovat hyviä, mutta kyllä Vaahteraliigan pudotuspelijoukkueet haastaisivat täälläkin pudotuspelipaikasta, etenkin etelälohkossa. 

CFL-varaus

Salosen kyvyt on noteerattu myös Atlantin toisella puolella. Hän oli mukana Kanadan liigan CFL:n kansainvälisten pelaajien testitilaisuudessa, ja oli lopulta ainoa liigaan draftattu suomalaispelaaja. 

Salosen oli tarkoitus lähteä hänet varanneen Calgary Stampedersin riveihin, mutta päätyi jäämään Saksaan. Seura ei ollut hoitanut kaikkia tarvittavia paperiasioita kuntoon, joten matka tyssäsi jo lentokentälle. Salonen ei kuitenkaan harmittele asiaa. 

— Minulla oli hyvä kaksivuotinen diili täällä. En torppaa CFL:ää jatkossa, jos mahdollisuus tulee niin se kyllä kiinnostaa. 

Uransa jatkon suhteen Salosen katse on lähinnä Keski-Euroopan kentillä. 

— Kaipaan kyllä takaisin Suomeen, mutta uskon että peliurani on täällä sen mitä bensaa riittää. 

Pelikirja tuttu

Salosen lisäksi GFL-laitahyökkääjät Micky Kyei ja Sebastien Sagne ovat mukana lauantain Tanska-ottelussa. Saloselle kyseessä on siis ensimmäinen miesten maaottelu. 

— Maaottelut ovat olleet aina väärään aikaan minun kannaltani, Salonen toteaa. 

— Mielenkiinnolla odotan. Kiva päästä pelaamaan vanhojen kavereiden kanssa. 

Salonen tulee mukaan aika lailla kylmiltään, sillä hän saapuu Suomeen vasta torstaina. 

— Kallen (puolustuksen koordinaattori Karppinen) pelikirja on tuttu. Olen ollut offseasonilla Roostersin treeneissä mukana, ja Kalle oli koordinaattorina kun pelasin Roostersissa. 

Lue myös:

Miro Kadmiry pyörittää Roostersista tuttua hyökkäystä nyt maajoukkueessakin — "Pitkä kausi on takana, mutta päätetään se isoon voittoon"

Micky Kyein haastattelu Uusimaa-lehdessä

Lauantaina Vantaalle saapuva Tanska kaatoi Hollannin vain niukasti — Heikkinen: Tuloksesta ei kannata vetää johtopäätöksiä

Seppo Evwarayen jenkkifutis-cv on komea, mutta vasta nyt siihen lisätään miesten maajoukkue — "Teen kaikkeni, jotta voitamme Tanskan"

 

Suomi-Tanska

LA 26.10.2019 klo 14.00

Myyrmäen urheilupuiston stadion, Vantaa

Liput ennakkoon Ticketmaster