Lajin perusasiat pääaiheena 3.-4.7. valmentajaklinikalla

10.7.2013

Nelikymmenpäinen valmentajayleisö sai kahden päivän aikana melkoisen määrän oppia jenkkifutiksen eri osa-alueista. Valmentajat Jim Criner, Lynn Stiles ja Philip Gardent luennoivat vuorotellen useasta pelaamisen ja harjoittelun osa-alueesta. Yhdistävänä tekijänä kaikki korostivat säännöllistä kovaa työntekoa ja perusasioiden tinkimätöntä valmennusta.

 

Jim Crinerin luentojen pääaiheena oli moderni spread option-hyökkäys ja sellaista vastaan puolustaminen. Criner näkee pistol/shotgun-option hyökkäyksen sopivana eurooppalaiseenkin peliin mm. seuraavista syistä:

- QB:n asema kauempana linjasta kuin perinteisessä optionissa helpottaa lukuja, ’exchange point’ on helpompi.

- OL perusblokit ovat yksinkertaisia oppia ja opettaa (down/combo, 2 vs 1)

- read-konsepti antaa ’yhden blokkaajan lisää’

- hyökkäystapa pakottaa puolustuksen takakentän juoksuun, avaa playaction-heittoja

- vähentää syötönkatkoja, pääosin helppoa lyhyttä heittoa levitettyyn puolustukseen

- pakottaa muodostelmien määrällä, shifteillä ja motioneilla puolustuksen mukautumaan

Nimestään huolimatta Crinerin esittelemä hyökkäystapa ei ollut ’pelkkä’ option, pakettiin kuului perusjuoksua, screenejä, playaction-heittoa jne. Pääajatus taustalla oli hyökkäystavan tehokkuus ja sen opettamisen ja oppimisen helppous. Criner nimenomaan korosti hyökkäyksen monipuolisuuden tärkeyttä tarkkaan rajatuilla ja rakennetuilla elementeillä. Criner esitteli myös spread optionin puolustamista 34-, 43- ja 46-esimerkein. Hyökkäyksen rytmin ja ajoitusten ollessa hiukan perinteisestä poikkeavaa, pitää puolustuksen pelaamisenkin hiukan muuttua. Esim. linebackereiden etäisyyttä aloituslinjasta voi ja kannattaakin hiukan pidentää sivuttaisen liikkumisen mahdollisuuden varmistamiseksi ja siksi että pistol- ja shotgun-pelit eivät käytännössä voi iskeä linjaan yhtä nopeasti kuin esimerkiksi perinteisen option-hyökkäyksen dive.

Philippe Gardent luennoi LB-pelaamisen perusteista stancesta alkaen. LB:n lperusiikkuminen, blokin voittaminen ja taklaaminen käytiin huolella läpi, samalla hyviä drillejä esitellen. Gardent suositteli valitsemaan drillit joita tehdään joka päivä sekä pysymään niissä ja  käyttämään lämmittelyjä lisäaikana niiden teettämiseen. Coaching pointeja max 2-3 per harjoite, ja yleisesti koko joukkueen valmentajistolle ohje opettaa samoja tekniikoita.

Gardentin toinen pääaihe oli fysiikan kehittäminen. Hän esitteli pelipaikkajakoisen listauksen lajin fyysisistä vaatimuksista ja keskittyi luennossaan nopeuden, suunnanmuutosnopeuden ja räjähtävän voiman kehittämiseen. Kattavassa luennossaan Gardent ehti käymään läpi herkkyyskausia, fysiikka- ja lajiharjoitteiden yhdistämistä sekä voiman eri osa-alueita ja niiden vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista ja merkitystä.

Lynn Stilesin osuudet klinikalla olivat hiukan toisenlaisia luonteeltaan kuin muiden. Stilesilla on takanaan 30:n vuoden valmennusura NFL:ssä ja jo sitä ennen menestyksekäs Div1A-ura. Miehellä on neljä Super Bowl-sormusta, joista yhtä sai Suomessakin mukana ihailla. Stilesin luennot eivät seuranneet aiheiltaan tarkasti etukäteen saatua listausta, ja hän aloitti jokaisen osuuden kuvailemalla arvoja, ihmisyyttä, johtajuutta, asioita ja ilmiöitä jotka saavat joukkueen menestymään. Huikeaa kuunneltavaa mieheltä joka on toiminut valmentajana joukkueissa joissa ovat pelanneet mm. Joe Montana, Steve Young, Jerry Rice, Ronnie Lott jne jne.  Stilesin esityksistä varmasti moni sai itselleen mukaan sanoissa lyhyitä lauseita joiden takana on isoja valmennuksellisia ajatuksia.

Klinikka oli menestys, valmentajien teettämässä palautekyselyssä 90% vastaajista ilmoitti tulevansa samanlaiselle uudestaan kun sellainen järjestetään.