Roosters ja TAFT avaavat Vaahteraliigan välieräviikonlopun

22.8.2013


URHOtv-ottelussa luvassa nopeaa heittohyökkäämistä.

Ensimmäinen jahti Vaahteramalja XXXIV:n joukkueeksi käynnistyy Käpylän Velodromilla lauantaina kello 15 alkaen, kun Helsinki Roosters kohtaa neljänneksi päätyneen Vantaan TAFT:n. Runkosarjan puhtaalla pelillä voittanut hallitseva Suomen mestari Roosters lähtee otteluun ennakkosuosikkina. Juuri TAFT kuitenkin tarjosi Roostersille runkosarjassa numerollisesti tiukimman vastuksen. Kuukausi sitten joukkueiden ainoassa runkosarjakohtaamisessa Roosters oli parempi pistein 35 – 21.

Roostersin päävalmentajan Juha Hakalan lauantain asukokonaisuuteen ei ennakkosuosikin viitta kuulu.

- Runkosarjan 10 matsia on nyt pelattu. Kaikki lähtevät nollasta ja homma on kerrasta poikki. Se, joka suorittaa vähemmän virheitä ja saa paremman momentumin, voittaa tämän pelin, Hakala nollaa.

- Pelaajien päissä ei ole 67 miljoonaa baria painetta, vaan halu voittaa ja näyttää, ettei viime vuoden mestaruus ollut tuuria, Roosters-päävalmentaja jatkaa johtoroolin karistelua.

TAFT on edellisen kerran pelannut mitalipeleissä vuonna 1989. Tuolloin 10-vuotiaana pelejä seurannut joukkueen nykyinen päävalmentaja J-P Kuusisto tietää johtavansa lauantaina joukkueensa Käpylän kattilaan haastajana.

- Me olemme täynnä taistelutahtoa ja joukkueessa on hyvä tunnelma. Enää ei tarvitse säästellä, toteaa Kuusisto innostuneena.

Roostersin hyökkäys oli runkosarjan lopussa aallonharjalla. Keskimäärin lähes 47 pistettä ottelua kohden tehnyt ja heittäen yli 3000 jaardia jauhanut helsinkiläisjoukko on soittanut kapellimestarinsa Robert Johnsonin johdolla hyökkäyskoordinaattori Atte Kniivilän sävellyksiä positiivisella poljennolla läpi kauden. Roostersin heittopeliä lauantaille ennustetaan myös itänaapurissa:

- Kyllä tässä vaiheessa jo tiedetään, ettei suuria muutoksia tai yllätyksiä ole luvassa. Roostersin hyökkäys on toiminut hyvin kaikkia vastaan, joten hölmöä heidän sitä olisi muuttaa, Kuusisto arvelee.

- Heillä on monipuolinen kiinniotto-osasto, josta ei voi ketään yksittäistä pelaaja sulkea pois. Tarvitaan kokokentän puolustusta ja takakentän sujuvaa yhteistyötä, TAFT-päävalmentaja jatkaa.

Rocky Ciasulli (55 kiinniottoa/658 jaardia/9 touchdownia) ja Markus Lievonen (36/415/6) ovat olleet ahkerimmat kiinniottajat, mutta Roostersilta löytyy peräti 10 pelaajaa, jotka ovat ottaneet yli kymmenen kiinniottoa tai tehneet heittopelistä vähintään kaksi maalia. Juoksupuolella Aleksander Kuronen ja Christoffer Anttila ovat kummatkin kantaneet punapaidoille palloa noin 6,5 jaardin keskiarvolla.

- Roostersilla on ihan kunnioitettava juoksupeli, mutta kyllä heitto sieltä pitää ensin ottaa pois. Muu olisi tyhmää, Kuusisto jatkaa.

Heittopeli ei Kukonpojille kuitenkaan ole pakkomielle.

- Juoksemme, jos numerot ovat suotuisat juoksuun. Väkisin emme aio olla yksiulotteisia, Hakala toteaa joukkueensa harkintakyvystä.

- TAFT:lla on nuori, nälkäinen ja liikkuva puolustus, jolla on simppeli ja pelkistetty mutta toimiva systeemi. He saavat pallojen perään monta taklaajaa ja aiheuttavat siten paljon pallonriistoja, Hakala kuvaa tulevan vastustajansa puolustusta.

TAFT katkaisi kauden aikana vastustajansa syötön 17 kertaa, mikä on runkosarjan korkein lukema. Johnson heitti kauden aikana viisi syötönkatkoa, joista kolme TAFT-puolustajien käsiin.

Roostersin tapaan myös lauantain vierasjoukkue luottaa ilmahyökkäyksen voimaan. TAFT:n pelinrakentajan Miro Kadmiryn johdolla vantaalaiset etenivät kymmenessä pelissä heittäen lähes 2200 jaardia ja tekivät sarjassa Roostersin jälkeen toiseksi eniten touchdowneja heittopeleistä (30). Andre Privottin nimi koreilee lähes kaikkien kiinniottotilastojen kärjessä ja Hakalan mukaan nopeajalkainen laitahyökkääjä onkin Roosters-puolustuksen tärkein avain.

- Apuavaimena on puolustuksen linja, joka ei saa antaa Mirolle miljoonaa vuotta aikaa etsiä Privottia, Hakala lisää.

- En usko, että Roosters tuo erikseen suurta painetta. Toki he blitzaavat, mutta melko lailla sama 4-2 –look heidän puolustuksessaan on läpi kauden ollut. Muistuttaa meidän omaa puolustustamme, Kuusisto kertoo.

Vaikka TAFT-hyökkäyksen sankaritarinat kirjoitettiinkin runkosarjassa pitkälti Kadmiryn heittokädellä, ei Roosters peräänny odottamaan pelkkää ilmapalloa.

- Greg Tellish on heidän vahvistuksistaan saanut vähiten huomiota, mutta on kuitenkin vienyt palloa eteenpäin 5-6 jaardia per kanto. TAFT:n zone-juoksu on varteenotettava, Roosters-luotsi muistuttaa.

- Haluamme pitää hyökkäyksemme balanssissa. Meidän pitäisi pystyä Roostersin boksia vastaan juoksemaan, Kuusisto arvelee.

Roostersin puolustus saa lauantaina apuunsa Marc De Swartin. Hollantilais-kanadalainen tukimies on loukkaantumisen vuoksi ollut sivussa seitsemästä edellisestä ottelusta.

 

Seuraa heitä:

Roosters-hyökkäys:

Markus Lievonen. Laitahyökkääjä Markus Lievosen määrämittaisen comeback-kuvion kiskot ovat useasti Robert Johsonin ykköskohde kolmannen yrityksen peleissä. Runkosarjan viimeinen koitos jäi loukkaantumisen takia väliin, mutta päävalmentaja Hakalan mukaan play off -viikon treeneissä jalka kulkenut ”kuin nuorella villikkovarsalla”.

Linja. Roostersin takakentän sisäelimiä suojaava linjaviisikko on viettänyt vuoristoratakauden. Oskari Lähdeahon kausi paketoitiin jo heinäkuun alussa ja runkosarjan päätöskierroksella samantyylisen diagnoosin sai Joonas Hämäläinen. Samaan aikaan Heikki Kuuselan valmennettavista on noussut Vaahtera-kermaan niin toisen polven tackle Jere Lahti kuin guardiksi lauantaina pukeutuva Mikko Toiminenkin. Lauantaina linja saa vastaansa yhden liigan säkkiahneimmista puolustajista, TAFT:n Okko Outisen.

Roosters-puolustus:

Dwayne Hollis. Roostersin päävalmentaja Hakalan mukaan ”pudotuspeleissä voi avainpelaajia peluuttaa neljään suuntaan”. Ompeleeko Hakala laitahyökkääjä/palauttaja Hollisista Privotille päällystakin?

Aleksi Aitala. Nitro-ominaisuudella varustettu 130-kiloinen puolustuksen linjan keskusmies pyrkii lyömään TAFT:n zone-juoksun lukkoon ja käy sivutoimena kuumentamassa Kadmirya heittopeleissä.

TAFT-hyökkäys:

Toni Lemmetyinen. Kadmiry-Privott –akselin näkyvyysalue on toki ilmeinen, mutta seitsemän maalia runkosarjassa tehnyt Lemmetyinen on yksi liigan vaarallisimmista maalialueen kohteista. Yli 190 senttiä ja koripallotausta luovat katetta kiinniotoille.

Richard Laine. Tällä kaudella pääasiassa puolustuksen linjassa esiintynyt ”Riku” Laine siirtyy lauantaina vasemman tacklen rooliin ja käynee ratkaisevia kohtauksia Roostersin Emil Westrinin kanssa.

TAFT-puolustus:

Jani Luiro. Laitahyökkääjän tontilta onnistuneesti heikon puolen kulmapuolustajaksi muuntunut Jani Luiro on osoittanut loppukauden peleissä, että nopeus ja pelinluku riittävät pärjäämisen lisäksi menestymiseen. Enemmän maahanlyöntejä (8kpl) kuin safetyilla Jalon Scottilla tai Akseli Olinilla.

Antti Kousa. Fyysinen TAFT:n numero 15 oli alkukaudesta joukkueensa ykköspuolustaja. Loukkaantumisestaan selvittyään nousi korvaamaan Jalon Scottia takakentälle. Päävalmentaja Kuusiston mukaan ”paras mahdollinen kotimainen korvaaja Jalonille”.

Vaahteraliigan ensimmäinen välieräottelu:

lauantai 24.8.kello 15.00 Käpylän Velodromi

Roosters – TAFT

URHOtv televisioi ottelun suorana lähetyksenä kello 15 alkaen. Näet pelin myös kanavan nettisivuilta: http://www.urhotv.fi/player.case?id=24650507

Livetilastot: http://www.sajl-tilastot.net/roo/xlive.htm

 

Roosters
Poissa:
Roni Salonen, Oskari Lähdeaho, Joni Ranta-aho, Joonas Hämäläinen

Epävarmat:
Christoffer Anttila, Lasse Kankaanpää, Miikka Lievonen, Pekka Rantala

TAFT

Poissa:

Tony Mäkinen
Tuomas Holopainen

Epävvarmat:
Jari Kuisma
Jani Hentunen
Petrus Tuoma
Ville Heliö
Ville Siiskonen
Ville Eskelinen