Saako TAFT Trojansin kuriin?

21.8.2014


TV-ottelussa taistellaan asetelmista pudotuspeleihin.

Vaahteraliigan runkosarjan toiseksi viimeisen kierroksen TV-pelinä nähdään Vantaan TAFT:n (4 voittoa  4 tappiota) ja Turku Anders Trojansin (7-1) välinen taistelu. Periaatteen tasolla molemmilla joukkueilla on perjantaina vain voitettavaa. Sarjakakkosena peliin lähtevä Trojans lukitsisi voitolla itsensä pudotuspelien kotietuun, mutta säilyttää mahdollisuudet kotikentällään pelattavaan välierään häviöstä huolimatta. Maanantaina niukan 10-17 –tappion sarjakärki Roostersille kärsinyt TAFT puolestaan joutuu jännittämään pääsyä pudotuspeleihin, kävi perjantain pelissä miten tahansa. Voitto tosin keventäisi TAFT:n taivalta neljän parhaan joukkoon.

Runkosarjassa neljäntenä oleva TAFT on liigan ainoa joukkue, jonka peleissä ei ole kertaakaan kauden aikana rikottu 40 pisteen rajaa. Viime peleissä vantaalaiset ovat hengittäneet puolustuksensa kautta. Roosters pääsi touchdown –alueelle maanantaina vain kerran ja seitsemännen kierroksen Wolverines-ottelussa TAFT:n puolustus teki jopa enemmän pisteitä kuin joukkueen oma hyökkäys. Sinisten puolustus siis toimii mutta hyökkäys ontuu?

- Hyökkäysvuoromme ovat olleet kahdenlaisia: joko teemme välittömästi pitkän maalin tai sitten emme etene ollenkaan. Tasaisuus puuttuu ja meillä on ollut paljon ”kolmas ja pitkä” –tilanteita, TAFT:n päävalmentaja J-P Kuusiston kertoo.

- Onnistumisia ensimmäisellä ja toisella yrityksellä, jotta saamme pääsemme parempiin asemiin kolmannella yrityksellä, kuuluu vantaalaisvalmentajan toive.

Trojans-konttorissa on visioitu TAFT:n perjantain kuviot jo hyvissä ajoin.

- Uskon, että TAFT pyrkii heittämään meidän ylitse, kiteyttää turkulaisten päävalmentaja Mikko Virolainen vastustajan hyökkäyspelikirjan yhteen virkkeeseen.

Pelinrakentaja John Kelly on heittänyt TAFT:lle kauden aikana keskimäärin 157 jaardia ottelussa ja yhteensä 15 touch downia. Laitahyökkääjät Jani Luiro, Toni Lemmetyinen sekä viime ottelussa uransa ensimmäisen Vaahteraliiga-maalin tehnyt LaTrice Little ovat Kellyn ensisijaiset kohteet. Yksi TAFT:n hyökkäyspaletin uudistuksista on se, että perjantaina takamies EJ Woods aloittaa niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin.

- Haluamme saada EJ Woodsille tilastoja myös hyökkäyksessä, joten tulemme käyttämään häntä eri rooleissa, Kuusisto paljastaa nopeajalkaisen Woodsin peluuttamisesta.

Trojansin puolustukseen reilu viikko sitten saapunut Chris Poston keräsi ensimmäisessä ottelussaan juoksupainotteista Butchersia vastaan 4 taklausta, mutta tällä kertaa testiin pääsevät yhdysvaltalaisen safetyn kyvyt puolustaa heittoa.

- Woods on laitahyökkääjänä ehdoton tekijä, minkä lisäksi meidän täytyy olla tarkkana nopeajalkaisen pelinrakentajan kanssa, Virolainen muistuttaa turkulaisten puolustuksen vastuista.

Kelly lähtee herkästi heittotilanteissa itse juoksemaan pallon kanssa ja onkin juossut vantaalaista pallon kanssa eniten (235 jaardia).

Trojansin hyökkäys on esiintynyt läpi kauden monipuolisena ja ennen kaikkea tehokkaana. Turkulaisten keskimääräinen pistekertymä otteluissa on yli 47 tehtyä pistettä. Juoksupelin kapellimestarina toimiva Jocques Crawford on juossut 1066 jaardia yli kymmenen jaardin keskiarvolla ja tehnyt 15 touch downia juosten. Pelinrakentaja Jonathan Westin heittotarkkuus on noussut lähelle 60 prosenttia ja heitettyjä maaleja Franklin Collegen kasvatilla on liigassa toiseksi eniten (21 kpl.). Viime otteluissa erityisesti Aappo Saloranta on löytänyt tehokkaan yhteyden Westin kanssa. Salorannan lisäksi Tuomas Mankki, William Lahti sekä Juha Yli-Arvela muodostavat monipuolisen kiinniottokatraan.

Aktiivisin troijalaisten kiinniottajista on ollut laitahyökkääjä Rodney Brown Junior, joka kuitenkin positiiviseksi osoittautuneen doping-testituloksen annettuaan on toimintakiellossa eikä esiinny perjantain ottelussa.

- Säännöt ovat selvät, ja pelaaja on niihin sitoutunut. Joukkueessa tilanne on käsitelty, ja jatkamme eteenpäin, Virolainen kommentoi Brownin doping-rikkeen vaikutuksia joukkueeseen.

Vaikka Trojans onkin tehnyt liigassa eniten touchdowneja, juuri TAFT:n puolustus on pitänyt turkulaiset kauden alhaisimmassa pistemäärässä. Joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa Trojans oli parempi pistein 27-14.

- TAFT pelaa hyvänmallista 4-2-5 -puolustusta, jossa painetta tuo muun muassa valtakunnan paras endi Okko Outinen, Virolainen miettii ja jatkaa:

- Edellisessä kohtaamisessamme menetimme pallon viisi kertaa. Siihen meillä ei ole nyt varaa.

Vantaalaisten takakentällä Garreth Griffeth on katkaissut vastustajan syötön jo viidesti. Akseli Olinilla syötönkatkoja on neljä. Tämä kaksikko on yhdessä Woodsin ja Aleksi Wirenin kanssa suuressa roolissa turkulaisten heittopelin himmentämisessä. Crawfordin juoksun pysäyttämisen päävastuu lankeaa puolestaan maajoukkuetukimies Niko Kuikan, maanantaina kentälle palanneen Riku Sorsan sekä Antti Kousan muodostaman tukimiesvitjan varaan.

Mielenkiinnon kohde: Kelly ja puuttuva aika

Sekä TAFT:n että Trojansin pajoissa on kuluneella viikolla taottu heittosuojausta. Trojansissa on Mikko Virolaisen mukaan keskitytty heittopuolustamiseen, kun taas Vantaalla JP Kuusisto on käyttänyt aikaa hyökkäyksen linjan heittosuojauksen parantamiseen. Yksi avaintekijä perjantaina on se, että minkälaiset työolosuhteet pelinrakentaja John Kellylle TAFT-hyökkäyksessä järjestyy. Vaikka kyseessä onkin liikkuva pelinrakentaja, joka juoksee myös sovittuja juoksupelejä, joutuu mies tällä hetkellä juoksemaan karkuun aina pidemmissä heittopeleissä. Mikäli Kellylle järjestyy aikaa, pääsee mies todenteolla mittaamaan troijalaisten takakentän kestävyyttä.

22.8. kello 18.30 ISS Stadion, Vantaa

TAFT – Trojans

NelonenPro1 ja Ruutu.fi näyttävät ottelun suorana lähetyksenä ennakkotunnelmineen kello 18 alkaen.

 

Joukkueiden ilmoittamat aloituskokoonpanot:

 

TAFT, hyökkäys:                   TAFT, puolustus:

QB 16 John Kelly                    DE 88 Juuso Laherma

RB 38 Kasper Villa                 DT 52 Henri Juote

WR 22 Toni Lemmetyinen      DT 76 Riku Laine

WR 85 Patrik Pöllänen          DE 90 Okko Outinen

WR 84 Jani Luiro                   SLB 44 Niko Kuikka

WR 2 EJ Woods                     MLB 47 Teemu Holopainen

LT 70 Mika Vuorensola          WLB 15 Antti Kousa

LG 76 Riku Laine                  CB 26 Aleksi Wiren

C 77 Tero Parttimaa              SS 2 EJ Woods

RG 56 Tuomas Rönnqvist     FS 9 Garreth Griffeth

RT 71 Tapio Jääskeläinen    CB 24 Akseli Olin

 

Trojans, hyökkäys:              Trojans, puolustus:

QB 16 Jonny West                DE 97 Peter Högström

RB 3 Jocques Crawford        DL 99 Enes Becic

WR 26 Mikael Koho.            DL 71 Rickhard Helenius

WR 84 Tuomas Mankki        DE 48 Arttu Koivisto

WR 11 Aappo Saloranta       SLB 10 Sami Toivonen

TE 82 Juha Yli-Arvela         MLB 3 Ilkka Koiranen

LT 69 Jani Nurmi                 WLB 40 Ilya Redin

LG 79 Karri Kuuttila            CB 24 Mikael Reponen

OC 75 Tuomas Valtonen     SS 21 Ville-Valtteri Suojanen

RG 70 Daniel Menczel        FS 8 Chris Poston

RT 56 Kalle Björkroth          CB 23 Kalle Kilickesen

 

Viikko 10 22-25.8.2014

22.08. kello 18.30 ISS Stadion
  TAFT  -  Trojans  
 Otteluennakko     
23.08. kello 16.00 Jouppilanvuori
  Crocodiles  -  69ers  
24.08. kello 16.00 Velodromi
  Wolverines  -  Indians  
25.08. kello 18.00 Velodromi
  Roosters  -  Butchers

 

--