Broncos voitti toisen osaottelun

8.5.2012


Tuomas Mankki maalaa.
Tuomas Mankki maalaa.
Hannu Abonce taklaa sydämensä kyllyydestä.
Hannu Abonce taklaa sydämensä kyllyydestä.
CFL-tukimies Sasha Glavic.
CFL-tukimies Sasha Glavic.
Mike Andrew kantoi palloa 11,1 jaardin keskiarvolla.
Mike Andrew kantoi palloa 11,1 jaardin keskiarvolla.
Santtu Äyräväinen pallon kanssa.
Santtu Äyräväinen pallon kanssa.
Broncosin linjan suojaus onnistui koko ottelun ajan.
Broncosin linjan suojaus onnistui koko ottelun ajan.
Andre Mathesin 198cm ja 160 kg ruho oli valtava este.
Andre Mathesin 198cm ja 160 kg ruho oli valtava este.
Suihkuun lentänyt Robert Zernicke.
Suihkuun lentänyt Robert Zernicke.
Karri Kuuttilan juoksublokit olivat mahtavaa katseltavaa.
Karri Kuuttilan juoksublokit olivat mahtavaa katseltavaa.
Iiro Luoto on nostattanut varsinaisen kylpytakkivillityksen Churin kotikaupungissa faniensa joukossa.
Iiro Luoto on nostattanut varsinaisen kylpytakkivillityksen Churin kotikaupungissa faniensa joukossa.

Ammattimaisesti valmennettu ja nopealiikkeinen sveitsiläisjoukkue oli selvästi parempi Helsinki Wolverinesia EFL-liigan toisessa kohtaamisessa.

 

Ottelu alkoi Wolverinesin kannalta harmittavasti, kun ihmistykinkuula Mike Andrew menetti pelivälineen hyvän palautusjuoksun päätteeksi. Calanda Broncos aloitti oman ilotulituksensa, kun kanadalainen (Sveitsin passin omaava) pelinrakentaja Marko Glavic löysi screen-heitollaan tuulennopean itävaltalaisen laitahyökkääjä Cristian Stefanin, joka spurttasi maalialueelle.

 

Wolverines vastasi hienosti huutoon ja juoksutti itsensä maalialueen lähistölle, jossa oivaan kevätkuntoon päässyt 20-vuotias Tuomas Mankki teki elämänsä ensimmäiset EFL-pisteet Cedric Johnsonin heitosta. Lahden Urheilukoulun kasvatti liikkui ripeästi ja otti ennakkoluulottomasti viisi kiinniottoa ja eteni niillä 64 jaardia.

 

Sveitsiläisryhmä siirtyi kuitenkin 7-14 johtoon, kun Oklahoman yliopistossa kolme vuotta startannut DJ Wolfe juoksi maalin. Calandalla oli vahvistustensa suhteen etulyönti asema, sillä jokainen heistä näytti ratkaisukalibeerin pelaajalta ajatellen Eurobowlia.

 

Ottelun yksi iso ratkaiseva tekijä oli Broncosin hyökkäyslinjatyöskentely. Suomalaisnäkökulmasta ei voi muutakun ihailla vasemman tacklen paikalla pelanneen Iiro Luodon ammattikentillä koulittua liikkumista ja varmuutta. Jenkki-italialainen Greg Conti johti sentterinä ryhmäänsä mainiosti. Conti pelasi muutama kausi sitten Tampere Saintsin Vaahteraliigajoukkueessa. Iiron vieressä oli kentän massiivisin pelaaja NFL Europessa kannuksensa saanut 160-kiloinen saksalainen Andre Mathes. Kiinassa syntynyt, mutta koko ikänsä Saksassa asustanut oikea tackle ottelussa oli Steve Tang. Hänen adjutanttinaan vieressä blokkaili Berlin Adlerista siirtynyt Alexander Haritonenko. Kuudes pelaaja linjassa oli itävaltalainen Stefan Becker.

 

Muukalaislegioonan suojaamana pelinrakentaja Glavic sai heittää kaksi seuraavaa maalia aivan rauhassa ja suojattuna, vaikka Anssi Nevalaisen johtama linjapuolustajayksikkö pyrki häirintään. Broncos johti helpon näköisesti 7-21.

 

Wolverinesin takakenttä kaipasi loukkaantuneena sivurajalla oleskellutta Jeremy Hendersonia. Vaikka cornerit Hannu Abonce ja Timo Heikkinen pelasivat sisukkaasti niin keski-eurooppalainen vaudinpito oli liikaa. Ja kun tähän lisättiin jenkkipelaaja Steve Valentinon spurtit ei britti Ric Hennessy pystynyt myöskään vastaamaan huutoon pelaamalla kulmapuolustajaa. Tuukka Hämäläinen taklasi rämäkästi muutaman kerran, mutta sveitsiläiset menivät menojaan. Ihka aitoja sveitsiläisiä oli kentällä vähän, mutta hyökkäysksen puolella heistä näkyivät laitahyökkääjän roolissa Lukas Lütsher ja keskushyökkääjä Tino Muggwyler. Perinteisesti Euroopan huipulle pyrkineiden suomalaisjoukkueiden kompastuskiveksi on muodostunut jo 1990-luvun alusta lähtien lähes poikkeuksetta nimenomaan takakenttäpelaaminen.

 

Iki-ahma Stephen Stokes teki ammattilaiskiinnioton toisen jakson lopussa ja sai maakosketuksen saaneen kiinnioton näyttämään lailliselta. Wolverinesin toiveet heräsivät hetkeksi, kun Vantaa ISS stadionin pistetaululle tulivat numerot 14-28. DJ Wolfe näytti kuitenkin jakson lopuksi miksi hän on yksi parhaista vahvistuksista Euroopassa ja tekaisi taukojohdoksi 14-35 numerot.

 

Todellisuudessa tässä euroliigan ottelussa pelasi keski-eurooppalainen all stars -ryhmä vahvistettuna loistavilla Pohjois-Amerikan tuliaisilla. Broncosin riveissä löytyy mm. CFL-kokemusta omaava kivikova tukimies Sasha Glavic. Myös numerolla 4 pelannut Iiro lempipelaaja Tissi Robinsonin otteet olivat huikaisevia. Kahteen suuntaan pelannut Robinson hallitsi omaa aluettaan suvereenisti ja otti mm. kaksi syötönkatkoa. Kentän paras linjapuolustaja oli amerikkalais-italialainen James Canetti, joka oli todella vaikea pideltävä. Häneltä löytyy pelikokemusta Euroopassa niin Itävallasta kuin Italian maajoukkueestakin. Saksan MM-kisajoukkueen aloittaja Robert Zernicke pelasi myös voimallisesti kunnes suoritti kummallisen tuplapotkun wolverines-pelaajan vatsaan ja sen lensi sen johdosta ulos ottelusta.

 

Toisella jaksolla ilmeisesti jenkkivalmennus halusi tuleville vastustajille harjoiteltavaa, kun pelinrakentajanakin pelannut Steve Valention heitti tuplaheiton ja reverse-hämäyksen päätteeksi kaksi maalia ylhäisessä yksinäisyydessä kirmanneelle DJ Wolfelle.

 

Tukimiesvoittoinen puolustus-roster alkaa asettua aloilleen. Turun tarmokas Sami Toivonen pelaa endiä 4-3 asetelmaan palanneessa wolvo-puolustuksessa. Kokeneet ja varmaotteiset tukimiehet Aarno Sjöblom ja Santtu Äyräväinen syövät toistensa peliaikaa, kun Efe Evwaraye ja Kalle DaSilva hoitavat kaksi muuta tukimiehen paikkaa. Yksi yllättäjä oli isokokoinen 25-vuotias Aaro Eliasson, joka pelasi ennakkoluulottomasti linjan keskiosassa. Äyräväinen väläytteli perinteistä Santtua, kun hän akrobaattisesti nappasi taklaustilanteen päätteeksi ilmapallon itselleen ja kipaisi maalintekoalueelle kolmannella jaksolla. Wolverines kavensi ottelua Stokesin kiinniotolla.

 

Tommi Pinnan rooli kasvoi ottelun loppua kohti ja hän otti ottelussa kaksi kiinniottoa, joista hän suoritti maalit. Toinen niistä oli varsin näyttävä pallonryöstö safetyä pelanneen DJ Wolfen nenän edestä.

 

Ottelu päättyi kakkosmiehistöään lopussa peluuttaneen Calanda Broncosin voittoon 36-52.

 

Wolverinesilta voidaan odottaa kovia otteita kotimaisen liigan alkaessa. Brittien maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Andrew tulee olemaan varmuudella Vaahteraliigan top 3 juoksijoita ensi kesänä. Tosin hyökkäyslinja tulee kokemaan muutoksia, kun vankasti pelannut Tatu Tarkiainen siirtyi polvivammakuoroon ja miesten maajoukkueen guard Vili Vuorinen palaa isiensä maille Hyvinkäälle. Wolverinesin rosteri on melkolailla ainoa Suomessa, josta löytyy linjoissa useampi back up -pelaaja. Tässä ottelussa Tarkiaista paikkasi Tony Pietilä.

 

Päävalmentajuuden ottanut Janne Seppä hoiti postinsa niin hyvin kuin pystyi ja sai Wolverinesista irti sen verran, kun joukkueesta lähti äkillisten valmennus- ja pelaajamuutosten jälkeen. Näkyvissä oli, että ratkaisuja pelikutsujen suhteen tehtiin kentällä avainpelaajien toimesta. Mika Ahosen vastuulla olivat erikoisjoukkueet, jotka toimivat kohtuullisesti. Aloituspotkut olisivat luultavimmin tuoneet parempia kenttäasemia, kun palautuskaksikko olisi liikkunut hieman etukentän suuntaan. Saksalainen Holger Hemper suoritti kaikki aloituspotkunsa korkeina mutta lyhyinä.

 

Iiro Luodon sveitsiläiset vuoristohevoset jatkavat euroliigaa toukokuun 26. päivä Itävallassa, kun maan kolmosjengi Graz Giants on neljännesvälierävastustajana. Tähän väliin Iiro ja kumppanit ehtivä ladata akkujaan pikaisella Italiaan suuntautuneella lomalla. Sveitsiläismiljonäärin harrastusjoukkue näyttää siltä, että sillä voitaisiin ratsastaa aina Eurobowl finaaliin asti.