Chabot Collegen suomalaispelaajat

15.12.2014


Esa Vanhoja.
Esa Vanhoja.
Chris Mulumba.
Chris Mulumba.
Chabotin suomalaisia 2013. Vas. Ilari Nikku, Calle Backlund, Esa Vanhoja, Nicolas Sandhu ja Simo Kulmaviita.
Chabotin suomalaisia 2013. Vas. Ilari Nikku, Calle Backlund, Esa Vanhoja, Nicolas Sandhu ja Simo Kulmaviita.

Suomalaisia pelaajia on ollut vuodesta 2010 asti kalifornialaisen Chabot College Gladiatorsin riveissä. Tuoreimmat pelaajat ovat helsinkiläiset Esa Vanhoja ja Chris Mulumba.

Helsinki Roostersin ja Lahden Urheilukoulun kasvatit Esa Vanhoja ja Chris Mulumba nauttivat jenkkifutiksesta Pohjois-Kalifornian junior college kentillä. Chabot College on pärjännyt viime vuodet hyvin omassa sarjassaan. Koulu nousi täksi kaudeksi Californian 1-divisioonaan junior college -sarjassa.  Runkosarjassa voittosaldo oli kuluneella kaudella  6-4, mutta  voittojen määrä riitti oman konfrenssin neljänteen mestaruuteen. Finaalissa Chabot voitti Laneys Collegen Oaklandista, mutta jatkopeleissä Northern California -sarjan Bowl-ottelussa gladiaattorit hävisivät San Fransisco City Collegella 47-20. 

Elävä puskutraktori - Esa Vanhoja

23-vuotias Esa Vanhoja pelaa toista kautta Chabotissa. Ensimmäinen vuosi vierähti puolustuksen puolella ja tänä vuonna pelipaikaksi määräytyi H-back. #37 Esa Vanhoja (181cm, 97kg) on päässyt kentälle blokkaavassa roolissa sekä erikoisjoukkueissa.

- Oma kausi oli aika erikoinen kun pelasin viime vuonna LB:ta ja nyt viikko ennen kauden alkua pelipaikaksi vaihdettiin hyokkäyksen FB/H-back. Elokuun campin jälkeen pelipaikalla oli enää yksi pelaaja jäljellä. Kauden aikana en ollut aloitusmiehistössä, mutta pääsin pelaamaan jokaisessa ottelussa.

Vanhoja osaa ottaa itsestään kaiken irti ja löytänyt kovassa kilpailutilanteessa itselleen sopivan roolin tehokkaana erikoisjoukkuepelaajana.  Suomessa takakentällä pelannut Vanhoja on sinnikäs blokkaaja, joka myös osuu vastustajiin. Useat pitkät Chabotin potkunpalautukset ovat saavat alkujuurensa suomalaispelaajan mallikkaista blokeista. 

- Intensiteetti on isoin ero harjoittelussa. Jokainen pelaaja tekee aina kaiken full speed niin salilla kuin kentällä. Kilpailu toisia vastaan on arkipäivää. Oma ura Chabotissa on nyt loppuvaiheessa ja ensi syksyksi on uuden yliopiston löytäminen edessä. Olen ollut yhteydessä muutamiin NAIA- ja 2D -kouluihin.

Esa Vanhojan high lights -video

 

Betonilinjamies - Chris Mulumba

22-vuotias Chris Mulumballa on sopivat mitat lajin linjamieskamppailuun; 189 cm/122 kg. Mulumba on möyrinyt jenkkifutiskentillä vuodesta  2009 asti.  Amerikkalaisen jalkapallon harrastamisen hän aloitti lukioikäisenä ollessan Mäkelänrinteen urheilulukiossa judon kautta.  kasvatti. Mulumba harrasti kilpatasolla judoa, josta hänellä on PM-mestaruus nuorten raskaassa sarjassa.

- Fudiskauden ottelut menivät ihan hyvin. Olin aloittava DT puolet kauden peleistä ja taklaustilastoihin tuli merkinnät 10 pelin jälkeen 21+14=35.  Lisäksi sain puolikkaan säkityksen ja aiheutin yhden fumblen. Kauden jälkeen oli parin viikon loma ja nyt off season -harjoittelu on käynnistynyt. Toinen vuosi on vielä junior college fudista jäljellã.

Mulumba on kehittynyt yliopistoympäristössä tasaista vauhtia.  Defensive tacklen pelipaikalla Mulumba on pystynyt  taistelemaan amerikkalaisvastustajien blokkeja vastaan. 40 jaardia 4,8 sekuntiin juokseva linjamies on väläytellyt nopeuttaa pursuit-tilanteissa. Kun suomalaisnuorukaisen voima-arvot vielä nousevat ja tekniikka hioutuu, on Chrisillä hyvät mahdollisuudet jatkaa opintojaan stipendiurheilijana isommassa yliopistossa.

- Treenejä meillä on off seasonilla joka päivä. Ohjattu puntti ja juoksutreenit sekä joka toinen päivä lajitreenit. Tähän lisätään vielä videosessioita. Viikonloppusin yleensä lepoa ja huoltoa tai omatoiminen puntti.

Chris Mulumban high lights -video


Chabot Collegessa opiskelleet suomalaispelaajat:

Janne Lehtinen QB Chabot College 2010-2011
Max Ehlert LB Chabot College 2011-2012
Simo Kulmaviita OT Chabot College 2011-2012
Calle Backlund OG Chabot College 2012-2013
Ilari Nikku DE Chabot College 2012-2013
Nicolas Sandhu QB 2012-2013
Esa Vanhoja OLB 2013-2014
Micky Kyei WR 2014
Chris Mulumba 2014-