Tachu Oruella positiivinen dopingnäyte

18.12.2014


SAJL:n liittohallitus on langettanut Tachu Oruelle kahden vuoden mittaisen urheilun toimintakiellon

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:n liittohallitus on 17.12.2014 kokouksessaan langettanut Tachu Oruelle Suomen Antidopingtoimikunnan valvontalautakunnan suositteleman ja antidopingsäännöstön mukaisen kahden vuoden urheilun toimintakiellon positiivisen dopingnäytteen johdosta.

Orue antoi positiivisen metandienonin aineenvaihduntatuotetta sisältäneen näytteen 31.8.2014 pelatussa ottelussa. Orue edusti viime kaudella Vaahteraliigassa Seinäjoki Crocodilesia.

Liiton puheenjohtaja Roope Noronen totesi vuoden toisen positiivisen tuloksen olevan lisäesimerkki siitä, että tarvitaan lisätoimenpiteitä ulkomaalaisten pelaajien tietoisuuden lisäämiseksi dopingasioiden osalta. ”Kuten edellisen tapauksen kohdalla totesin, niin SAJL on viimeiset viisi vuotta järjestänyt ulkomaalaispelaajille ADT:n luentoja ja testitapahtuman opetustarkoituksessa. Lisäksi antidopingsitoumuksen allekirjoittaminen on edellytys pelaamiselle ja seurojen pelaajasopimuksissa on omat dopingpykälänsä. Yritämme nyt vaikuttaa kansainvälisen lajiliittomme kautta siihen, että tietoisuus dopingasioista lisääntyisi erityisesti Atlantin toisella puolella. Kun ulkomaalaisia pelaajia värvätään vielä lähellä ennen kauden alkua, ei asioista tiedottaminen siinä vaiheessa enää välttämättä auta. Vaikka viime vuosien dopingtapauksissa on ollut kyse ulkomaalaisista pelaajista, niin missään nimessä emme voi kuitenkaan unohtaa suomalaisten urheilijoiden lisäkouluttamista samalla. ", puheenjohtaja Noronen lisäsi.

"Kilpailusääntöjemme mukaisesti seura saa automaattisesti 2000 euron sakon, vaikka ei olekaan tapauksessa syyllistynyt mihinkään. Kilpailusääntöjen mukaan ottelun tuloksia ei yhden dopingtapauksen johdosta muuteta", Noronen sanoo.

”Seinäjoki Crocodiles on purkanut pelaajasopimuksen Oruen kanssa saatuaan tietää dopingrikkeestä ja harkitsee mahdollisten vahingonkorvauksien hakemista.” totesi Crocodilesin Jari Jalava ja jatkoi ”Crocodilesin pelaajasopimuksissa pelaajat sitoutuvat olemaan käyttämättä dopingia, mutta yksittäisiä pelaajia on mahdotonta valvoa. ” Kyseessä on seuran lähes 30 vuotisen olemassa olon ensimmäinen dopingtapaus.