Kausi käyntiin Suomen ja Iso-Britannian opiskelijamaajoukkueiden kohtaamisella

2.4.2015
Suomen ja Iso-Britannian amerikkalaisen jalkapallon opiskelijoiden maajoukkueet kohtaavat lauantaina 4.4 Tikkurilassa klo 14 alkaen.

Kyseessä on ensimmäinen opiskelijamaaottelu, mikä pelataan Suomessa.  Brittien päävalmentaja Wayne Hill sanoo valmentaneensa yhdessä Suomen päävalmentajan Tuomas Heikkisen kanssa IFAF:n maailman joukkuetta, milloin idea maiden yhteistyöhön ja lankalauantaina pelattavaan kohtaamiseen aikoinaan lähti.

Iso-Britannian joukkue on nuori, mutta yliopistojalkapallolla on maassa pitkät perinteet. Joukkuetta on lähdetty rakentamaan yliopistosarjoista valituista 360 pelaajasta, joista on lopulta valittu joukkueeseen 44.  Joukkueen päävalmentaja Wayne Hill on innoissaan ottelusta Suomea kohtaan.

-  Joukkueemme on nuori ja sitoutunut. Pelaajat odottavat tulevaa ottelua innolla ja mahdollisuutta päästä testaamaan omia taitojaan yhtä amerikkalaisen jalkapallon huippumaata vastaan. Tiedämme, että Suomen joukkue tulee olemaan iso fyysinen joukkue, joka on hyvin organisoitu.

Suomen päävalmentaja Tuomas Heikkisen mukaan on hienoa saada kosketus Suomalaisen ja Brittiläisen jefun välille.

-  Toivottavasti ottelusta tulee pelaajille hieno kokemus. Tämähän on vielä harjoituskautta, pelituntuma 11 miehen futiksesta puuttuu kaikilta, mutta toisaalta pojat pääsevät pelaamaan futista pelaamisen riemusta, mikäs sen parempaa.

Suomen joukkuetta ei ole päästy rakentamaan yhtä leveästä materiaalista kuin Brittien, mutta se ei päävalmentaja Heikkistä lannista.

-  Pajulahden valmistava leiri oli pieninumeroinen, mutta muuten erittäin positiivinen kokemus. Tätä ottelua kohti lähti mukaan lyhyellä varoitusajalla hyviä valmentajia, huoltajia ja ennen kaikkea nippu innokkaita pelaajia.  Osa pelaajista tulee olemaan paikalla ensimmäistä kertaa vasta valmistavana päivänä perjantaina Santahaminassa. Joukkueemme peli tulee olemaan todella yksinkertaista perusfutista.

Heikkinen muistuttaa, että opiskelijajefu on Suomessa vielä uutta, säännöllisen maajoukkuetoiminnan kulttuurin rakentaminen osaksi sitä vie aikaa.  Uppsalassa viime kesänä pelatuissa opiskelijoiden ensimmäisissä MM-kisoissa Suomi sijoittui neljänneksi jättäen taakseen Kiinan. Iso-Britannia ei kisoihin päässyt.

- Tietenkin olimme pettyneitä, ettemme päässeet osallistumaan viime kesän opiskelijoiden MM-kisoihin. Rakennamme joukkuettamme nyt sillä silmällä, että kyseessä ei ole vain vuoden projekti vaan kehityssuunnitelmamme on monivuotinen. Tavoitteemme on päästä mukaan seuraaviin opiskelijoiden amerikkalaisen jalkapallon MM-kisoihin. Hill kertaa.

Voitto ei irtoa lauantaina helpolla sillä sääennusteet eivät lupaa aurinkoista pääsiäissäätä, vaan olot ovat näillä näkymin aika kosteat. Se ei pelota kuitenkaan Brittejä. Hill vakuuttaa, että pelaajia ja valmennusjoukkoja on varoitettu kylmästä ja kosteasta kelistä.

-  Sään takia ottelusta voi tulla mielenkiintoinen. Tiedän, että te suomalaiset olette tottuneet kylmään, mutta pelaaminen sellaisessa kelissä on jotain ihan muuta.

Suomen päävalmentaja Heikkinen komppaa Hilliä.

-  Vaikuttaahan se toki jos vettä tai lunta sataa kylmässä tuulisessa ilmassa, täytyy vain toivoa että olisi mahdollisimman kuivaa ja siedettävät olosuhteet. Mutta keli on kuitenkin sama molemmille.

Ottelu käydään Tikkurilan urheilupuistossa lauantaina 4.4. klo 14 alkaen. Liput 5€ ja alle 15-vuotiaat ilmaiseksi. Tulkaa joukolla kannustamaan Suomi voittoon!