Liigaennakko: TAFT

23.5.2012


Vantaa palaa liigakartalle.

Vuonna 1985 Vaahteramaljan voittanut perinteikäs Vantaan TAFT palaa Vaahteraliigaan 14 vuoden tauon jälkeen. Edelliset kaksi Spagettimaljaa voittanut nousijajoukkue kohtaa avauskierroksella Roostersin vieraissa.

Alla TAFTin oma katsaus tulevaan kauteen:

Kun Spaghettimalja nousi ilmaan elokuussa 2011 toisen perättäisen 1-divisioonamestaruuden merkiksi oli selvää, että joukkueella on vain yksi suunta –ylöspäin. Kausi 2011 1-divisioonassa oli menty TAFTin tahtiin ja joukkue ei halunnut enää jäädä jäähdyttelemään. Vuotta aiemmin samassa tilanteessa TAFT ei hakenut liigalisenssiä, sillä valmennusjohdon mukaan joukkue ei ollut siihen vielä pelillisesti valmis.

TAFT lähtee kauteen haastajana, kuten sarjanousija aina. Seuran tavoitteena on vakiinnuttaa paikka Vaahteraliigassa ja osoittaa, että TAFT on paikkansa liigassa ansainnut. Sijoituksena tämä tarkoittanee sijoitusta kuuden parhaan joukossa.

Pelaajatrafiikki on talven aikana ollut poikkeuksellisen vilkasta. TAFTista poistui 15 pelaajaa, suurin osa puolustuksen aloittavia pelaajia. Suurimmat menetykset koettiin tukimies-osastolla kun viime kauden kovat taklaajat Toni Luomajoki, Antti Kousa ja Juha Kukkonen poistuivat riveistä. Lisäksi kokenut strong safety Matti Schmidt lopetti uransa ja puolustuksen linjasta poistui 2 aloittavaa pelaajaa. Molemmin puolin palloa pelannut Teemu Kuusisto siirtyi Wolverinesiin ja hyökkäyksen linjasta vaihtui pari nimeä –muitakin lähtijöitä oli, joten joulun alla valmennusjohto oli varsin haastavassa tilanteessa.

Joukkue on kuitenkin vahvistunut talven aikana uusien tulijoiden myötä ja puolustuksen puolelle on tuotu kaksi amerikkalaista pelaajaa. Näistä Jordan Barta tulee pelaamaan puolustuksen endinä ja jo kaksi kautta TAFTissa pelannut Donavan Williams nähdään tukimiehenä. Molemmat jenkit ovat kuitenkin multitalentteja, joten heitä voidaan tarvittaessa hyödyntää lähes millä tahansa pelipaikalla pelitilanteen mukaan. Puolustukseen on saatu myös kaksi kovaa pelaajaa Helsinki 69ersin riveistä kun maajoukkueessakin nähty tukimies Riku Sorsa sekä raamikas puolustuksen linjamies Okko Outinen pukevat päällensä TAFT-paidan. TAFTissa uskotaan molempien lyövänsä itsensä läpi ns. suuren yleisön tietoisuuteen tulevalla kaudella. Irlantilainen corner back Colin Keegan sekä Suomessa asuva, kausilla 2009 & 2010 TAFTissa pelannut, amerikkalainen Jeremy Stacy vahvistavat myös osaltaan TAFTin puolustusta.

Hyökkäyksen puolella merkittävin tulija on USA:sta palannut pelinrakentaja Miro Kadmiry, joka johti kaudella 2010 nousijajoukkueen 1-divisioonan mestaruuteen ja lähtee nyt samanlaisessa roolissa Vaahteraliigaan. Miron vahvuudet tiedetään –hän on nopealiikkeinen ja pelaa tuttujen pelikavereidensa keskellä, joten tuloksia on lupa odottaa. Jo ennestään hyvä laitahyökkääjäkaarti on vahvistunut 69ersista siirtyneellä Jani Luirolla sekä omista junioreista nousseilla nuorilla lupauksilla nimeltään Toni Lemmetyinen ja Perttu Saarela. Edustusjoukkueen rosterin vahvuus on kauteen lähtiessä 43 pelaajaa ja lisäksi on solmittu farmisopimus Nokia Ghosthuntersin kanssa, joka tarjoaa TAFTille mahdollisuuden vahvistaa joukkuetta kauden aikana.

Kaikenkaikkiaan TAFTissa katsotaan alkavaan liigakauteen varsin valoisin mielin. Joukkue on hyvin valmistautunut ja ennakkoon pelattujen harjoitusotteluiden perusteella myös pelillisesti kovempi kuin vuosi sitten. TAFTin vahvuuksia ovat tiivis ja kurinalainen joukkuepelaaminen sekä hyvä pelinopeus. Joukkue on myös erittäin motivoitunut ja hyvässä fyysisessä kunnossa. Joukkue luottaa hyökkäyksessä vahvasti suomalaisiin runkopelaajiinsa, joten kausi 2012 tulee näyttämään, kuinka hyvin ”suomi-hyökkäys” tulee pärjäämään vertailussa jenkeillä vahvistettuihin hyökkäyksiin.

TAFTin nettisivut: http://www.taft.fi/

Liitteet