Roosters on valmis kaatamaan vuoren Tirolissa

8.4.2016


Swarco Raidersin pelinrakentaja Sean Shelton voitti kaudella 2015 Itävallan mestaruuden. Vaahteraliigassa loppukaudesta Anders Trojans Turkua edustaneen Sheltonin kausi päättyi syyskuussa välierätappioon Roostersia vastaan.
Kuva: Sami Ranta
Swarco Raidersin pelinrakentaja Sean Shelton voitti kaudella 2015 Itävallan mestaruuden. Vaahteraliigassa loppukaudesta Anders Trojans Turkua edustaneen Sheltonin kausi päättyi syyskuussa välierätappioon Roostersia vastaan. Kuva: Sami Ranta
Roni Salonen pelaa toista kauttaan Swarco Raidersissa. Kausi 2014 päättyi Salosen osalta Vaahteramalja-voittoon Roostersin puolustuksessa.
Kuva: Sami Ranta
Roni Salonen pelaa toista kauttaan Swarco Raidersissa. Kausi 2014 päättyi Salosen osalta Vaahteramalja-voittoon Roostersin puolustuksessa. Kuva: Sami Ranta
Jaycen Spears ei ole lauantaina Innsbruckissa ensimmäistä kertaa. Roosters-keskushyökkääjä pelasi itävaltalaisjoukkueessa jo vuonna 2013, jolloin Raiders ja Roosters edellisen kerran kohtasivat. Tuolloin Raiders oli parempi lukemin 53–13. Spears teki tuolloin nykyistä joukkuettaan vastaan kolme touchdownia: kaksi juoksupeleistä ja yhden 70-jaardisesta syötönkatkonpalautuksesta.
Kuva: Salla Lahti
Jaycen Spears ei ole lauantaina Innsbruckissa ensimmäistä kertaa. Roosters-keskushyökkääjä pelasi itävaltalaisjoukkueessa jo vuonna 2013, jolloin Raiders ja Roosters edellisen kerran kohtasivat. Tuolloin Raiders oli parempi lukemin 53–13. Spears teki tuolloin nykyistä joukkuettaan vastaan kolme touchdownia: kaksi juoksupeleistä ja yhden 70-jaardisesta syötönkatkonpalautuksesta. Kuva: Salla Lahti
Battle4Tirol on Swarco Raidersin kolmen ottelun kokonaisuus, jossa Itävallan mestarijoukkue on jo aiemmin voittanut Stuttgart Scorpionsin 33-3. Myöhemmin keväällä Raiders kohtaa vielä yhdysvaltalaisen Elmhurtsin yliopistojoukkueen.
Battle4Tirol on Swarco Raidersin kolmen ottelun kokonaisuus, jossa Itävallan mestarijoukkue on jo aiemmin voittanut Stuttgart Scorpionsin 33-3. Myöhemmin keväällä Raiders kohtaa vielä yhdysvaltalaisen Elmhurtsin yliopistojoukkueen.

Suomen mestari haastaa Euroopan huippujoukkue Swarco Raidersin suorassa lähetyksessä.

Kansainvälisesti Vaahteraliiga 2016 -kauteen valmistautuva Helsinki Roosters kohtaa lauantaina Euroopan todellisiin jättiläisiin kuuluvan Swarco Raidersin. Innsbruckissa pelattava ottelu on toinen osa Itävallan mestarin Battle4Tirol -ottelukokonaisuutta, jossa Raiders valmistautuu seurajoukkueiden Big6-sarjaan.

Roostersin lisäksi suomalaisväriä otteluun tuovat  Itävallan mestarijoukkueen riveissä pelaavat suomalainen hyökkäyksen linjamies Arttu Tennberg sekä aiemmin Roostersia edustanut tukimies Roni Salonen.

– Swarco Raiders on millä tahansa mittarilla erittäin kova joukkue, päävalmentaja Juha Hakala kertoo Roostersin tiedotteessa. – Kyseessä on hyvin valmennettu ryhmä, jonka suurimmat vahvuudet ovat pelinopeudessa sekä suoritusvarmuudessa.

Hakalalla on tiedossa, keitä itävaltalaisjoukkueen hyökkääjiä kannattaa lauantaina seurata.

– Vaarallisimmat yksittäiset pelaajat ovat yhdysvaltalaisvahvistukset – heillä kaikilla on kyky tehdä isoja pelejä omilla henkilökohtaisilla suorituksillaan.

Raidersin pelinrakentaja Sean Shelton on Roostersille hyvinkin tuttu. Kaudella 2014 yhdysvaltalainen oli voittamassa Roostersin kanssa Suomen mestaruutta. Syyskuussa 2015 Shelton pelasi Anders Trojans Turussa ja oli tuolloin häviämässä Roostersille välierässä.

Juoksupelin tärkein Raiders-moottori tullee olemaan keskushyökkääjä Milton Knox. UCLA:n ja Fresno Staten huippuyliopistojoukkueista kokemusta omaava Knox kantaa päävastuun juoksupeleistä joukkueen kansainvälisissä peleissä. Kolmantena yhdysvaltalaispelaajana Raiders-hyökkäyksessä on laitahyökkääjä Kyle Callahan, joka on urallaan voittanut Eurobowlin Berlin Adlerin pelinrakentajana ja osallistuu pelinrakentamiseen tarvittaessa myös lauantaina.

 

Äyräväinen: ”Raiders pelaa nykyaikaista futista.”

– Raiders tykkää liikutella paljon laitahyökkääjiä ennen aloitusta, ja samaa he tekevät myös keskushyökkääjien kanssa. Se on vähän harvinaisempaa, analysoi Roosters-kapteeni Santtu Äyräväinen.

– Heillä on käytännössä jokaisessa downissa useita vaihtoehtoja. Shelton tykkää juosta itse pallon kanssa, minkä lisäksi hänellä on 1-2 vaihtoehtoa ojentaa pallo keskushyökkääjälle. Ja tietysti hän voi heittää.

– Uskoisin, että tämä ottelu toimii Raidersille valmistamana pelinä Big6-sarjaa varten.

Suomalaissentteri Tennberg ja Äyräväinen ovat toisilleen tuttuja Porvoo Butchersista, Vaahteraliigasta sekä maajoukkueesta. Lauantaina kaksikko kohtaa todennäköisesti Tivoli Stadionilla useallakin downilla.

– Arttu puhuu suomea, Äyräväinen toteaa ja naurahtaa sitten: – Olemmekin kehittäneet saamea muistuttavan koodikielen, jotta yrityksemme pysyvät häneltä salassa.

Roostersin pelaavaan kokoonpanoon on merkitty Äyräväisen lisäksi vain kaksi muuta tukimiestä. Yhdysvaltojen maajoukkuepelaaja Curtis Slater nähdään todennäköisesti sekä takakentällä että tukimiehenä.

– Curtis on monitoimimies, Äyräväinen kertoo. – Hän sellainen pallohaukkatyylinen pelaaja, joka on aina oikeassa paikassa. Taklatessa hänellä on matala painopiste ja peliasento, josta voi räjähtää moneen suuntaan.

 

Roni Salonen toivottaa Roostersin tervetulleeksi

Täysin vieraalle maaperällä Roosters ei ole matkustamassa, sillä joukkueet kohtasivat edellisen kerran vuonna vuonna 2013, jolloin EFL-puolivälierässä Raiders oli parempi lukemin 53–13. Tuolloin Raidersissa pelannut Jaycen Spears on ollut Roostersin yksi tärkeimmistä pelaajista viimeisen kahden kauden ajan ja palaa nyt vierasjoukkueen mukana Innsbruckiin.

Itävaltalaisjoukkueen suomalaistukimies Roni Salonen puolestaan pelaa toista kauttaan Tirolissa. Tuota ennen Salonen voitti kolme Suomen mestaruutta Roostersissa. Vanha joukkue on Saloselle mieluinen vastus:

– Innolla odotan lauantaita, Salonen kertoo. – Roosters tulee varmasti hyvällä fiiliksellä ja kovalla pöhinällä Battle4Tiroliin. Varmasti nopeaa ja fyysistä peliä on tiedossa.

Raiders joutuu lähtemään otteluun osittain sokkona, sillä tarkkaa kuvaa Jens Holmströmin koordinoimasta hyökkäyksestä ei vielä ole ulkopuolisilla olemassa.

– Todennäköisesti heittopainotteinen hyökkäys on luvassa. Juoksua ei voi kuitenkaan unohtaa, kun tietää, kuka siellä on pallo kainalossa juoksemassa, liikkuvaa linjaa unohtamatta, Salonen aavistelee ja viittaa muun muassa Spearsiin sekä Iiro Luodon johtamaan linjaviisikkoon.

Raiders on aloittanut kautensa vahvasti. Ensimmäisessä Battle4Tirol –ottelussa kaatui GFL-joukkue Stuttgart Scorpions 33–3. Itävallan liigassa nurin meni ensin prahalainen Black Panthers vieraskentällä 48–28 ja Toisella kierroksella Mödlingin AFC Rangers sai kyytiä Innsbruckissa lukemin 74–0.

– Alkukausi on mennyt ihan odotusten mukaisesti hyvän off-seasonin jälkeen, Salonen kertoo. – Toki joka viikko pitää saada enemmän irti in-season -moodista.

Roostersille hopea-mustassa Raiders-asussa pelaavalla Salosella on lyhyt ja yksiselitteinen viesti:

– Tervetuloa Roosters, but this city iso black and silver!

Ottelu alkaa Innsbruckin Tivoli Stadionilla lauantaina kello 18.30 Suomen aikaa. RaidersTV-näyttää ottelun avoimessa katselussa suorana lähetyksenä 18.20 alkaen. Ottelua voi seurata osoitteessa raiderstv.au.

 

 

Katso myös:

Roosters-ennakko Raiders-ottelusta

Ottelun livestream (RaidersTV)

 

Kuvalähde:

Sami Ranta

Salla Lahti