3-tason valmentajakurssi matkustaa Floridaan

8.4.2016

3-taso -valmentajatutkinto:
Kehittää suomalaista huippuvalmennusta ja antaa kurssilaisille valmiuksia valmennuspäällikkönä toimimiselle seurassa. Olennaisena osana on valmentajapersoonan kehittäminen ja tukeminen. Kurssin tavoitteena on myös tuottaa  uutta suomenkielistä valmennusmateriaalia.
3-taso -valmentajatutkinto: Kehittää suomalaista huippuvalmennusta ja antaa kurssilaisille valmiuksia valmennuspäällikkönä toimimiselle seurassa. Olennaisena osana on valmentajapersoonan kehittäminen ja tukeminen. Kurssin tavoitteena on myös tuottaa uutta suomenkielistä valmennusmateriaalia.
Chris Mulumba solmi tammikuussa sopimuksen University of Central Floridan kanssa.
Chris Mulumba solmi tammikuussa sopimuksen University of Central Floridan kanssa.
Suomalaisvalmentajien tuliainen UCF:n organisaatiolle: kurssille osallistuvan Mika Karhun teräksestä valmistama UCF Knights -taulu.
Suomalaisvalmentajien tuliainen UCF:n organisaatiolle: kurssille osallistuvan Mika Karhun teräksestä valmistama UCF Knights -taulu.

Luvassa reilun viikon intensiivinen opiskelujakso Orlandossa.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton valmentajakoulutuksen 3-tason kurssin kolmas lähijakso käynnistyy lauantaina, kun viiden hengen suomalaisjoukko matkusta Orlandoon Floridaan. Reilun viikon aikana koulutukseen osallistuvat valmentajat pääsevät tutustumaan University of Central Floridan kampuksella UCF:n yliopistojoukkueen valmennukseen.

– Varsinainen ohjelma alkaa sunnuntaina, jolloin tapaamme kahdeksan vuotta UCF:n soccer-valmentajana toimineen ja nykyisin yksityisessä akatemiassa työskentelevän Antti Laitisen, kertoo SAJL:n nuorisopäällikkö Heikki Halttunen.

Viikon aikana kurssilaisille saattaa aueta mahdollisuus päästä katsomaan myös sekä NFL-pelaajien fysiikkaharjoittelua että huippupikajuoksijoiden valmentamista. Pääpaino on kuitenkin maanantaina 10. huhtikuuta alkavalla UCF:n harjoitusviikolla, joka on kevätkauden viimeinen varusteet päällä suoritettava harjoitusjakso.

– Näemme viikon aikana kaksi yhteisharjoitusta sekä lukuisia oheisharjoituksia. Päätapahtuma on lauantaina pelattava spring football –ottelu, jossa UCF:n uusiutunut valmennus evaluoi 90–100 pelaajaa.

– Pääsemme siis näkemään muun muassa puolustuksen linjamiehiä, joiden kanssa syyskaudella harjoituksiin liittyvä Chris Mulumba taistelee peliajasta.

Suomalaispuolustaja Mulumba solmi sopimuksen I-divisioonan UCF:aan aiemmin keväällä.

 

Jatkuvaa seuraamista ja kontakteja

Yhteisharjoittelun lisäksi suomalainen kokoonpano pääsee seuraamaan läheltä yhdysvaltalaisten kollegoidensa toimintaa.

– Muun muassa Tampere Saintsin Toni Uusitalo on ilmoittanut seuraavansa pelinrakentajavalmentajaa kuin hai laivaa, Halttunen kertoo.

– UCF:llä on valmennuksen suhteen uusi vaihe käynnistymässä. Joukkue on aiemmin pelannut useissa bowl-otteluissa, mutta viime se ei voittanut yhtään ottelua. Nyt uuden päävalmentajansa Scott Frostin johdolla joukkue lähtee rakentamaan uutta nousua.

– Ja me olemme observoijia, jotka pääsevät tuota jälleenrakennusta nyt hetkeksi seuraamaan.

Valmennustietouden lisäksi opintomatkalla käynnistetään yhteistyötä ja muodostetaan kontakteja lajin emämaahan - rakennetaan siltaa Atlantin yli.

– Jyrki Lempinen on mukana kartoittamassa opiskelijaurheiluun liittyviä asioita. Tällä tavoin saamme uutta ajanmukaista tietoa muun muassa USA:han opiskelemaan ja pelaamaan lähteviä varten.

 

3-tason valmentajakurssilla pätevöidytään päävalmentajiksi

Lauantaina Floridaan suuntautuva valmentajakoulutuksen matka on kolmas laatuaan. 2010 suomalaisvalmentajat pääsivät tutustumaan Louisiana Collegen toimintaan ja 2013 University of Las Vegasiin.

Valmennuskoulutuksen korkeimmalle askelmalle valikoituu Halttusen mukaan valmentajia, jotka tähtäävät päävalmentajiksi tai ovat siinä roolissa jo toimineet. Lisäksi kurssilaiset pätevöityvät toiminaan seuroissaan valmennuspäälliköinä sekä tuottavat suomenkielistä valmennusmateriaalia.

– Meillä on nyt käynnissä olevan kurssin osalta takana kaksi lähijaksoa, Halttunen kertoo. – Psyykkisen valmennuksen asiantuntija Marko Malvelan ja Mikko Lyyran koulutuksessa teemana oli vuorovaikutus ja pedagogiikka. Ensimmäinen lähijakso käsitteli puolestaan mentorointia.

Nykyisellä 3-tason kurssilla opiskelee yhteensä kahdeksan valmentajaa. Heistä Orlandoon matkustavat Halttusen ja Lempisen lisäksi Heli Harjanne, Mika Karhu ja Toni Uusitalo.

 

Lue myös:

SAJL:n 3-tason valmentajakurssi

Chris Mulumban sopimusuutinen