Niclas Carpelan huomasi olevansa elämänsä kunnossa - ja jatkoi pelaamista

14.5.2016


Niclas Carpelan (kesk.) jatkaa uraansa III-divisioonassa ja Kotka Eaglesissa. Jussi Kähönen (oik.) on kopannut pian 100 touchdownia Carpelanin heitoista. Myös Sin Thu on pelannut jo vuosia Carpelanin ja Kähösen kanssa.
Kuva: FSC Media
Niclas Carpelan (kesk.) jatkaa uraansa III-divisioonassa ja Kotka Eaglesissa. Jussi Kähönen (oik.) on kopannut pian 100 touchdownia Carpelanin heitoista. Myös Sin Thu on pelannut jo vuosia Carpelanin ja Kähösen kanssa. Kuva: FSC Media
Kauden 2015 piti olla Carpelanille ja Jussi Kähöselle viimeinen. Spagettimaljaan kaksikko oli yhdessä muutaman muun veteraanipelaajan kanssa varustautunut eläköitymisen symbolein.
Kuva: Sami Ranta
Kauden 2015 piti olla Carpelanille ja Jussi Kähöselle viimeinen. Spagettimaljaan kaksikko oli yhdessä muutaman muun veteraanipelaajan kanssa varustautunut eläköitymisen symbolein. Kuva: Sami Ranta
Carpelan (tak. 2. oik.) oli osa nuorten maajoukkuetta, joka voitti Euroopan mestaruuden vuonna 1992. Kuvassa keskellä Teemu Kuusisto, joka voitti päävalmentajana naisten Euroopan mestaruuden kesällä 2015, Tulevana vuonna myös Kuusisto pelaa Eaglesissa.
Kuva: Carpelanin arkisto
Carpelan (tak. 2. oik.) oli osa nuorten maajoukkuetta, joka voitti Euroopan mestaruuden vuonna 1992. Kuvassa keskellä Teemu Kuusisto, joka voitti päävalmentajana naisten Euroopan mestaruuden kesällä 2015, Tulevana vuonna myös Kuusisto pelaa Eaglesissa. Kuva: Carpelanin arkisto
Sipoo Bulldogs
Sipoo Bulldogs
Lahti Panthers
Lahti Panthers
Lohja Lions
Lohja Lions
Helsinki Wolverines II
Helsinki Wolverines II
Oulu Northern Lights
Oulu Northern Lights
Rovaniemi Nordmen
Rovaniemi Nordmen
Tarto Titans
Tarto Titans
Malmi Blaze
Malmi Blaze
Kotka Eagles
Kotka Eagles

III-divisioona käynnistyy viikonloppuna neljällä ottelulla.

Erittäin mielenkiintoiseksi ennustettu III-divisioona käynnistyy tänään lauantaina. Kaiken kaikkiaan sarjassa on mukana yhdeksän joukkuetta. Runkosarjassa jokainen kohtaa toisensa kertaalleen, minkä jälkeen kuusi jatkaa pudotuspeleihin. Runkosarjan 1. ja 2. etenevät suoraan välieriin. Sijoille 3–6 sijoittuneet joukkueet pelaavat puolivälieräottelut, joista voittajat jatkavat välieriin. III-divisioonan loppuottelu, Tinamalja pelataan elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Niclas Carpelan on yksi Suomalaisen jenkkifutishistorian menestyksekkäimmistä divisioonapelaajista: 4 Spagettimaljan voittoa ja 4 Spagettimaljan arvokkaimman pelaajan palkintoa I-divisioonassa. Rautamaljan voitto II-divisioonassa. Valinta sekä I- että II-divisioonan parhaimmaksi pelaajaksi.

Carpelanin uran piti päättyä Spagettimaljaan Hämeenlinna Huskiesissa vuonna 2015. Mutta…

– 2015 kauden loppua kohti minulla oli jonkinlainen jefuburn-out, koska olin ollut monta vuotta tiiviisti mukana sekä omassa seurajoukkueessa ja valmentamassa Lady Demons joukkuetta, Carpelan kertoo.

– Sitten kun kausi oli ohi ja päätös siitä, että en ole kummassakaan enää mukana, niin jäi todella paljon omaa aikaa, jonka käytin lähinnä omaan treenaamiseen. Pikkuhiljaa tajusin olevani aikalailla elämäni kunnossa fyysisesti. Katsoin, että ei ole järkevää olla pelaamatta.

Ottajia olisi varmasti ollut Vaahteraliigaa myöten. Uusi joukkue löytyi kuitenkin III-divisioonasta ja Kotkasta. Huomenna sunnuntaina Carpelan pelaa ensimmäisen sarjaottelunsa Eagles-joukkueessa.

Joukkueen valinta oli Carpelanin lopulta looginen.

– Olen vuorotteluvapaalla ja muutenkin aioin viettää paljon aika Kotkassa, koska siellä on meidän kesäpaikka ja sukulaisia. Kotkassa oli jo valmiiksi tuttuja pelaajia sekä Kouvola-ajoilta että Hämeenlinnasta.

Myös joukkueesta ja organisaatiosta Carpelan löytää vetovoimatekijöitä.

– Joukkueen johto on fiksua porukkaa ja asiat hoidettu hyvin. Joukkue on kunniahimoinen eikä vain tyydy pelaamaan III-divarissa, vaan halu kehittyä ja päästä eteenpäin on kova.

 

Myös alemmista divisioonista löytyy hyvää jenkkifutista

Carpelan puhuu vahvasti divisioonissa pelattavan jenkkifutiksen puolesta, ja jokainen alemman divisioonan joukkue saa kannustusta.

– Ihmisillä on tapana aliarvioida näitä alempia divisioonia, mutta niistä myös löytyy taitoa ja hyvää fudista pelaavia joukkueita.

– Käytän esimerkkinä Hämeenlinna Huskiesia. Kun liityin mukaan toimintaan 2013, niin Huskies oli II-divarin häntäpään joukkue. Kolmessa vuodessa se oli I-divisioonan finaalissa, kolkuttelemassa Vaahteraliigan portteja.

– Ydinrunko siellä on edelleen sama kuin 2013. Samat pelaajat ovat saaneet vaan laadukasta valmennusta ja pystyneet ottamaan oppia kokeneilta kavereilta ja kehitys on näin ollen ollut hurjaa.

Samanlaisia tarinoita on jo varmasti käynnissä myös III-divisioonassa.

 

Finaali, profiilinnosto ja 100. touchdown Kähöselle

Tulevalle kesälle Carpelanilla on tavoitteita sekä joukkueelle että henkilökohtaiselle tasolle.

– Kotkalle minun tavoitteet on finaalipaikka ja siellä voitto. Helppoa se ei ole enkä pidä meitä ennakkosuosikkeina.

– Omana tavoitteena on lisäksi pelata ehjä kausi, tuoda Kotkalle voittoja ja nostaa profiilia Suomen jefukartalla. Auttaa omalta osalta, että jokainen pelaaja jonka kanssa olen tekemisissä on kauden 2016 päätteeksi parempi kuin oli kauden alussa.

Ja lopuksi:

– Heittää Jussi Kähöselle sen verran maaleja, jotta saadaan yhteensä 100 touchdownia täyteen aikuisten sarjoissa.

III-divisioonassa on mukana useita mielenkiintoisia paikkakuntia, jossa osassa on hyvinkin pitkät perineet jenkkifutiksen parissa. Pohjoista ulottuvuutta edustavat Oulu Northern Lights ja Rovaniemi Nordmen. Lohja Lions ja Kotka Eagles kuuluvat seuroihin, jotka tauon jälkeen ovat vahvistumassa hyvää vauhtia entistäkiin suurempaan kukoistukseen. Myös Lahti Panthers ja Sipoo Bulldogs kuuluvat tuohon joukkoon. Savonlinnassa jenkkifutista pelattiin jo 1980-luvun alussa ja nyt Towersin myötä paikkakunta on palaamassa takaisin. III-divisioonassa nähdään myös pääkaupungin sisäisiä kamppailuja, kun sarjaan osallistuvat helsinkiläiset Malmi Blaze sekä Wolverines II.

Eksoottisuutta III-divisioonaan tuo virolaisjoukkue Tarto Titans, joka pelaa kaikki ottelunsa Suomessa. Titansin vieraspelimatka Rovaniemelle on yksi pisimmistä - ehkä pisin, joita suomalaisessa joukkuepalloilussa on koskaan tehty.

Vuoden 2015 joukkueista finaalikaksikko - Tinamaljan voittanut Pori Bears sekä Nokia Ghosthunters jatkavat pelejään tänä vuonna II-divisioonassa.

 

Niclas Carpelan arvioi tulevan kesän III-divisioonajoukkueet:

Sipoo Bulldogs:

"Sipoo on joka vuosi tuonut (menettänyt) laadukkaita pelaajia lähialueiden I-divisiiona- ja Vaahtera-joukkeille ja silti saanut aina hyvin taistelevan porukan kasaan. Tältä kaudelta en odota nuorelta joukkueelta vielä paljoa menestystä kuitenkaan."

Lahti Panthers

"Vahvistunut laadukkailla pelaajilla, mahdollisesti sarjan paras LB kalusto akselilla Lahikainen - Koivunen. Nuori ja lahjakas pelinrakentaja Eemi Huhtinen joka on varmasti koko sarjan nopein pelaaja. Hänen 40 jaardin aikansa on minun aika neliöjuureen laitettuna."

Lohja Lions

"Sarjan paras valmennustiimi varmasti näkyy joukkueen tekemisessä ja kehityksessä. Old School -futista, jonka pysäyttämiseen tarvitaan hikeä ja verta."

Wolverines II

"Suomen laajin rosteri ei voi olla näkymättä joukkueen kehityksessä. Ovat päässeet treenaamaan edustusjoukkueen kanssa Harrisin ja Johnsonin johdolla jo koko talven. Odotan heidän olevan paljon vaarallisempi joukkue tänä vuonna kuin mitä olivat viimekaudella."

Northern Lights

"Omissa kirjoissa sarjan ennakkosuosikki. Koko joukkue marinoitunut kaudella 2015 korkeatasoisessa I-divisioonassa ja se ei voi olla näkymättä positiivisesti. Pelasivat joitain tiukkoja pelejä jo viime vuonna jenkeillä varustettuja joukkueita vastaan, joten ovat varmasti huippuluokkaa III-divarissa."

Nordmen

"Heistä en valitettavasti tiedä kovin paljoa. Olen lukenut, että ovat menettäneet viimevuonna loistaneita EU-pelaajia, mutta uskon, että ihan pätevä joukkue siellä on ja varmasti. Ja etelän joukkueilla on aina vaikeaa saada parasta peliään käyntiin, kun on matkustettu 10 tuntia bussissa."

Titans

"Urheilullinen joukkue, jolla kuitenkin selviä aukkoja vielä pelaamisessa esimerkiksi heittopuolustuksessa. Olen hieman skenptinen, miten saavat kauden vietyä läpi, mutta jos ykkösrosterinsa saavat aina liikkeelle niin ei ole mikään ihan helppo vastus kenellekkään."

Blaze

"Mielenkiintoinen joukkue ja mielikuvani mukaan heillä on hyviä taitavia yksilöitä, mutta saa nähdä, miten hyvin ovat saaneet kokonaisuuden kasaan."

Eagles (Carpelanin oma joukkue)

"Eagles on joukkue, joka tulee olemaan parempi viikko viikolta. Uskon vahvasti, että kehityskäyrä tulee olemaan ylöspäin koko kauden ja joukkue vahvimmillaan, kun playoffit alkavat. Alkukierroksilla, kun vastassa on ennakkosuosikkeja, voi olla vielä vaikeaa."

 

FAKTA:

Niclas "Nesi" Carpelan

pelipaikat: QB, LB, FS/SS

ikä: "Vanhahko"

pituus/paino: 190cm / 100kg

pelivuodet: 26 kautta.

seurat: Espoo Raiders, ECG, Hki Demons, Kuopio Steelers, Helsinki 69ers, Kouvola Indians, Hämeenlinna Huskies ja Kotka Eagles

Saavutuksia: junioreiden EM-kulta 1992, 4 Spagettimaljan voittoa / 4Spagettinaljan  MVP palkintoa, Rautamaljan voittoa, Rautamaljan MVP. Valittu I- ja II- divisioonien vuoden pelaajaksi.  "Olen myös ylpeä valmentamieni nuorten SM-mitaleista ja GS Demons naisten kolmesta peräkkäisestä SM-kullasta."

pelipaikat: QB, LB, FS/SS

 

III-divisioonan ensimmäinen otteluviikonloppu:

Viikko 1
14.05.kello 13:00 
 Nordmen  -  Lions  
14.05.kello 12:00 Söderkullan kenttä
 Bulldogs  -  Wolverines II  
15.05.kello 13:00 Castrenin kenttä
 Northern Lights  -  Eagles  
15.05.kello 15:30 Kisapuisto
 

Panthers  -  Blaze

Koko otteluohjelma 

 

Kuvien lähde:

FSC Media

Sami Ranta