Sunnuntaina Velodromilla pelataan todellinen Vaahteraliiga-klassikko

21.5.2016


Bernard Luster oli näkyvässä roolissa huhtikuussa, kun Roosters kohtasi Itävallassa Swarco Raidersin. Kiinniottojen lisäksi Lusterin nopeus korostuu potkunpalautuksissa.
Kuva: Salla Lahti
Bernard Luster oli näkyvässä roolissa huhtikuussa, kun Roosters kohtasi Itävallassa Swarco Raidersin. Kiinniottojen lisäksi Lusterin nopeus korostuu potkunpalautuksissa. Kuva: Salla Lahti
Trojansin Roman Runner tulee esiintymään sunnuntaina hyökkäyksessä, puolustuksessa sekä erikoisjoukkueissa. Puolustuksessa Runner pelaa ensisijaisesti ulomman tukimiehen paikalla.
Kuva: Kari Toivonen
Trojansin Roman Runner tulee esiintymään sunnuntaina hyökkäyksessä, puolustuksessa sekä erikoisjoukkueissa. Puolustuksessa Runner pelaa ensisijaisesti ulomman tukimiehen paikalla. Kuva: Kari Toivonen
Keskushyökkääjä Jaycen Spears on Roostersin juoksupelin tärkein yksittäinen pelaaja, mutta viisipäinen hyökkäyksen linja Iiro Luodon johdolla on ratkaisevassa roolissa myös sunnuntaina.
Kuva: Salla Lahti
Keskushyökkääjä Jaycen Spears on Roostersin juoksupelin tärkein yksittäinen pelaaja, mutta viisipäinen hyökkäyksen linja Iiro Luodon johdolla on ratkaisevassa roolissa myös sunnuntaina. Kuva: Salla Lahti
Chris Douglas juoksi avausottelussa TAFT:ia vastaan 7,2 jaardin keskiarvolla. Mikäli Douglas juoksee samalla varmuudella myös Roostersia vastaan, on Trojansin hyökkäys vahvoilla.
Kuva: Kari Toivonen
Chris Douglas juoksi avausottelussa TAFT:ia vastaan 7,2 jaardin keskiarvolla. Mikäli Douglas juoksee samalla varmuudella myös Roostersia vastaan, on Trojansin hyökkäys vahvoilla. Kuva: Kari Toivonen
Kim Wikström vastaa Trojansin hyökkäyksen pelikutsuista.
Kim Wikström vastaa Trojansin hyökkäyksen pelikutsuista.
Kalle Karppinen koordinoi Roostersin puolustusta.
Kalle Karppinen koordinoi Roostersin puolustusta.

Roosters ja Trojans kohtaavat 56. kerran

Euroopan vanhin amerikkalaisen jalkapallon joukkueiden kohtaaminen Helsinki Roostersin ja Anders Trojans Turun välillä saa seuraavan helmen nauhaansa sunnuntai-iltana Velodromilla. Hallitsevalle mestarille Roostersille kyseessä on kauden ensimmäinen Vaahteraliiga-ottelu. Trojans otti ensimmäisellä peliviikolla suvereenin vierasvoiton Vantaan TAFT:sta lukemin 15–57.

Vaikka Roosters ei Vaahteraliiga-kaudella olekaan vielä esiintynyt, sai joukkue arvokasta kokemusta Innsbruckista huhtikuussa, jolloin Roosters kohtasi Itävallan mestarin Swarco Raidersin.

– Lähdemme otteluun hyvistä asetelmista, toteaa Roostersin päävalmentaja Juha Hakala. – Swarco Raiders -ottelu antoi meille suuntaviitat, millä tiellä olemme kauteen valmistautumisen suhteen.

– Hienoa vihdoin päästä testaamaan myös Vaahteraliigan taso heti huippuottelussa.

Trojans puolestaan sai TAFT-voitosta hyvän alun kaudelle. Turkulaisten päävalmentaja Mikko Virolainen kuitenkin tietää, että nyt edessä on kovin mahdollinen mittari.

– Roostersia vastaan ei yksittäisen pelaajan onnistuminen riitä, vaan koko joukkueen tekemisen pitää olla oman taitotason ylärajoilla. Pallonmenetykset on minimoitava, sillä niistä Roosters ratkaisee armottomasti.

– Odotan, että pelimme on nousujohteista eli pelaamme ehjemmän ottelun kuin avauskierroksella. Meidän on onnistuttava nimenomaan joukkueena molemmilla puolilla palloa.

 

Toivonen sivussa Trojans-puolustuksesta

Roostersin hyökkäys jatkaa kaudesta 2015 tutussa muotissa, mutta koordinaattori Jens Holmström on saanut syvennettyä pelikirjaa pelinrakentaja Micah Brownin harjoiteltua koko talven Suomessa. Brown ja keskushyökkääjä Jaycen Spears luovat yhdessä Alexander Kurosen kanssa juoksu-uhkaa.

Trojansin puolustuksen linjassa erityisesti päädyissä pelaavat Juha Yli-Arvela, Daniel Stadler sekä TAFT:ia vastaan hyvän debyytin pelannut nuori Jussi Veijula ovat juoksupelin ensimmäinen vastavoima. Tukimieskerroksesta Trojansilta puuttuu sunnuntaina Sami Toivonen, joten Roman Runner siirtyy takakentältä Ilkka Koirasen ja Ilya Redinin rinnalle.

Pallonkantajien lisäksi Virolainen nostaa esille myös Roostersin linjan toiminnan:

– Usein ennakkomaininnoissa unohdetaan Hiski Kuuselan hyökkäyksen linja. Roostersilla linjan tekeminen on ollut vuodesta toiseen erittäin laadukasta. Viisikon yhteispeli toimii parhaimmillaan ärsyttävän hyvin.

Heittopelissä Brownilta ei puutu kohteita. Ajatuksen juoksu Bernard Lusterin kanssa toimi Raiders-ottelua jopa aiempaa tehokkaammin, minkä lisäksi Kimi Linnainmaa tuo omalla nopeudellaan lisää variaatioita Brownin heittoihin. Antti Miettinen sekä nuori Alexander Wasiljeff täydentävät vastaanotto-osaston.

Runner pelasi ensimmäisessä ottelussa enemmän laitahyökkääjänä kuin puolustuksessa, mutta on nyt varmasti näkyvässä roolissa ulompana tukimiehenä Roostersin laitaan suuntautuvaa heittopeliä vastaan. Kulmapuolustaja Cameron Gupton puolestaan kiinnittyy Lusteriin, mistä voi odottaa yhtä illan mielenkiintoisinta kaksintaistelua.

 

Shakkiottelussa Wikström vastaan Karppinen

Trojansin hyökätessä huomio kannattaa koordinaattorien toimintaan. Trojansin hyökkäyksen koordinaattori Kim Wikström ja Roostersin puolustuksen koordinaattori Kalle Karppinen ovat tehtävissään ehdotonta eurooppalaista eliittiä. Kaksikko on toiminut yhdessä maajoukkueessa  ja vaikuttaneet 2000-luvun taitteessa samaan aikaan myös Roostersissa, mutta nykyisissä rooleissaan kohtaavat nyt ensi kertaa.

– Avainasemassa tulee varmasti olemaan koko puolustuksen linjamme, erityisesti odotan isoa peliä Aleksi Aitalalta sekä mielenkiinnolla odotan myös Roope Lindforsin sekä paluun Vaahteraliiga-kentille tekevien Ilari Nikun, Aaro Eliassonin sekä Lauri Vainion otteita, Roostersin päävalmentaja Hakala arvioi.

TAFT:ia vastaan Trojans-keskushyökkääjä Chris Douglas juoksi 89 jaardia reilun seitsemän jaardin keskiarvolla. Tärkeä sunnuntai-illan taistelu käydään aloituslinjassa, jossa Hakalan nimeämä linjamiehistö kohtaa Trojansin vahvan hyökkäyslinjan, josta sunnuntaina kuitenkin puuttuu edelleen Karri Kuuttila. Douglasin ohessa Miko Ylikoskella on merkittävä rooli Trojansin juoksupelin onnistumisessa.

Roostersin tukimiehillä Santtu Äyräväisellä ja Sebastian Karbinilla sekä nopeasti safetyn paikalta pallolle lentävällä USA:n maajoukkuepelaaja Curtis Slaterilla on ensisijainen vastuu estää Douglasia karkaamasta avoimelle kentälle.

Maajoukkuepelinrakentaja Miro Kadmiry pelasi avausottelussa ainoastaan ensimmäisen puoliajan, heitti kaksi touchdownia Roman Runnerille ja keräsi heitoillaan 76 jaardia. Nyt laitahyökkääjä Tuomas Mankki palaa kokoonpanoon, mutta toinen maajoukkuelaitahyökkääjä Aappo Saloranta on edelleen sivussa. Markus Häkli, Juuso Mäkinen sekä Runner ja mahdollisesti enemmän roolia laitahyökkääjänä ottava Gupton tulevat tuomaan oman osansa Trojansin heittopeliin.

Välivuoden jälkeen sunnuntaina Vaahteraliiga-kentälle palaava kulmapuolustaja Pekka Rantala käynee omalla laidallaan taistelun Häklin kanssa ja toisella laidalla Ville Roitto kohtaa muun muassa Runnerin. Slater sekä ulompana tukimiehenä aloittava Akseli Olin pelaavat hybridiroolissa ja tulevat näkymään sekä sisempien laitahyökkääjien puolustajina että nopeiden screen-heittojen vartijoina.

 

Ratkaisu: erikoisjoukkueet ja virheiden välttely

– Veikkaan, että erikoisjoukkueet nousevat tässä ottelussa ratkaisevaan asemaan, Trojansin Virolainen ennakoi.

Trojans-potkaisija Joni-Petteri Malka potkaisi TAFT:ia vastaan 50-jaardisen kenttäpotkumaalin haarukkaan ja pystyy siten tarjoamaan Trojansille pisteiden tekomahdollisuuksia jokaisen hyvän palautuspelin ja pallonriiston jälkeen.

Hakalan mukaan ratkaisu ei ole vain siinä, kumpi onnistuu paremmin, vaan myös siinä kumpi epäonnistuu vähemmän.

– Kyseessä on molempien hyvin valmennettujen joukkueiden kauden toinen ottelu ja yleensä alkukauden otteluissa pelit ratkeavat sen joukkueen eduksi, kumpi pystyy suorittamaan omaa peruspeliä virheettömämmin

– Toivottavasti ottelun ratkaisu venyy neljännen neljänneksen viime minuuteille, jolloin katsotaan kenellä pokka kestää parhaiten, Virolainen päättää.

 

Aloituskokoonpanot:

 

Roosters:

 

 

Hyökkäys:

 

 

 

Puolustus:

QB3Micah Brown DE62Ilari Nikku
RB36Alexander Kuronen DT99Roope Lindfors
WR7Antti Miettinen DT92Aaro Eliasson
WR2Bernard Luster DE70Aleksi Aitala
WR32Kimi Linnainmaa LB5Akseli Olin
WR85Alexander Wasiljeff LB68Sebastian Karbin
LT66Iiro Luoto LB43Santtu Äyräväinen
LG76Richard Laine CB33Ville Roitto
C59Benjamin Watkins SS22Curtis Slater
RG65Jere Lahti FS29Ville Rontu
RT53Samuli Vehkomäki CB4Pekka Rantala

 

Trojans:

 

 

Hyökkäys:

 

 

 

Puolustus:

QB7Miro Kadmiry DE90Daniel Stadler
RB1Chris Douglas DT62James Perrineau
RB34Miko Ylikoski DT76Juho Jäntti
WR17Markus Häkli DE82Juha Yli-Arvela
WR14Roman Runner LB14Roman Runner
WR84Tuomas Mankki LB3Ilkka Koiranen
LT68Jussi Jalonen LB40Ilya Redin
LG64Tuomas Tammero CB8Cameron Gupton
C75Tuomas Koivikko SS21Ville-Valtteri Suojanen
RG67Mikael Lindroos FS47Seikko Vennelä
RT69Jani Nurmi CB23Aleksi Wiren

 

 

Vaahteraliiga, viikko 2:

SU 22.05.2016 | 18:00 | Velodromi, Helsinki

     Helsinki Roosters – Anders Trojans Turku

Ottelun live-tilastot

 

Katso myös:

Roosters-ennakko

Trojans-ennakko

Me olemme valmiina: Roosters - Juha Hakala arvioi kauden 2016 Roostersin

Me olemme valmiina: Trojans - Mikko Virolainen arvioi kauden 2016 Trojansin

Finnish Season Underway As Helsinki Roosters Set To Battle Turku Trojans - Football Internationalin ennakko ottelusta

Home coming of the Champions - Roosters kutsuu kaikki seuran väreissä mestaruuden voittaneet pelaajat otteluun

 

Kierroksen muut ottelut:

 

PE 20.05.2016 | 18:30 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa

     Vantaan TAFT – Wasa Wa1ld Royals 0 – 17 (0–9)

Ennakko  |  Live-tilastot  |  Raportti

 

LA 21.05.2016 | 16:00 | Jouppilanvuori, Seinäjoki

     Seinäjoki Crocodiles – Tampere Saints

Ennakko  |  Live-tilastot