Tiistai-illasta tuli Tampere Saintsin pisteiloittelu

21.6.2016


Saintsin laitahyökkääjä-potkaisija Henri Laine oli yksi ottelun hahmoista: yhdeksällä kiinniotolla 213 jaardia ja kolme touchdownia. Lisäksi 10 pistettä potkien.
Kuva: Sami Ranta
Saintsin laitahyökkääjä-potkaisija Henri Laine oli yksi ottelun hahmoista: yhdeksällä kiinniotolla 213 jaardia ja kolme touchdownia. Lisäksi 10 pistettä potkien. Kuva: Sami Ranta
Tamperelaisten pelinrakentaja Dominic Bona (vas.) heitti 390 jaardia ja kuusi touchdownia ilman yhtään syötönkatkoa. Lisäksi Bona juoksi 87 jaardia. Keskushyökkääjä Dajon Newell aloitti ottelun puolustuksen takakentällä, mutta kun ottelussa 137 jaardia ja yhden touchdownin juossut Tuukka Lehtonen loukkaantui, Newell siirtyi hyökkäykseen.
Kuva: Sami Ranta
Tamperelaisten pelinrakentaja Dominic Bona (vas.) heitti 390 jaardia ja kuusi touchdownia ilman yhtään syötönkatkoa. Lisäksi Bona juoksi 87 jaardia. Keskushyökkääjä Dajon Newell aloitti ottelun puolustuksen takakentällä, mutta kun ottelussa 137 jaardia ja yhden touchdownin juossut Tuukka Lehtonen loukkaantui, Newell siirtyi hyökkäykseen. Kuva: Sami Ranta
Butchersin ykköspelaaja oli tiistaina keskushyökkääjä Kemani Jones. Hyökkäyksessä Jones eteni juosten 106 jaardia ja kiinniotoilla 86 jaardia. Juoksupeleistä Jones teki kolme touchdownia.
Kuva: Sami Ranta
Butchersin ykköspelaaja oli tiistaina keskushyökkääjä Kemani Jones. Hyökkäyksessä Jones eteni juosten 106 jaardia ja kiinniotoilla 86 jaardia. Juoksupeleistä Jones teki kolme touchdownia. Kuva: Sami Ranta
Saintsin Tommi Pinta oli ajoittain mahdoton pideltävä Butchersin puolustukselle. Viidellä kiinniotolla Pinta hankki joukkueelleen 60 jaardia ja yhden touchdownin.
Kuva: Sami Ranta
Saintsin Tommi Pinta oli ajoittain mahdoton pideltävä Butchersin puolustukselle. Viidellä kiinniotolla Pinta hankki joukkueelleen 60 jaardia ja yhden touchdownin. Kuva: Sami Ranta

Dominic Bona heitti kuusi touchdownia, kun Saints palasi Vaahteraliigan voittokantaan lähes seitsemän vuoden tauon jälkeen

Vaahteraliigan tiistai-illan ottelu pelattiin Porvoon Keskuskentällä, kun Butchers isännöi Tampere Saintsia. Pisterikkaassa ottelussa tehtiin yhteensä 81 pistettä. Vierasjoukkue Saints teki niistä valtaosan ja avasi pistetilinsä Vaahteraliigassa lukemien 29–52 myötä.

Ensimmäiset puolitoista neljännestä olivat Saintsin suvereenia näytöstä. Dominic Bona johti tamperelaishyökkäystä mestarillisesti niin valintaan perustuvassa juoksussa kuin tarkoilla heitoillakin.

Porvoolaisten ensimmäisen hyökkäyksen päätyttyä hyvän etenemisen jälkeen epäonnistuneeseen kenttäpotkumaaliyritykseen, teki Saints seuraavilla viidellä hyökkäysvuorolla jokaisella pisteitä. Ensin Juuso Jylhä koppasi kuusi pistettä Bonan tarkasta heitosta, ja heti seuraavalla vuorolla Tuukka Lehtonen halkaisi kentän hyökkäyksen linjan raivaamasta laajakaistasta. Lehtosen touchdownille kertyi mittaa 84 jaardia.

Toisella neljänneksellä Saints teki 17 pistettä, joista jokaisesta vastasi Henri Laine: Kaksi touchdownia Bonan heitoista, molempiin lisäpisteet sekä yksi kenttäpotkumaali. Saints johti jo 0–31.

Butchersin aloitus oli vastaavasti murheellinen. Puolustus ei löytänyt lääkkeitä vieraiden hyökkäyksen pysäyttämiseen tai hidastamiseen ja vastaavasti heittopainotteinen porvoolaishyökkäys päättyi toistuvasti epäonnistuneisiin heittoihin ja erityisesti epäonnistuneisiin kiinniottoihin. Kemani Jones juoksi pallon kanssa ajoittain hyvin, mutta Saints antoi avauspuolikkaalla harvoin kotijoukkueelle kaksi onnistumista peräkkäin.

Dajon Newell palasi Saintsin kokoonpanoon, mutta ei pelannut aiemmin tutuksi tulleella keskushyökkääjän paikalla, vaan safetyna yhdessä Juwan Kingin kanssa. Toisella puoliajalla Lehtosen loukkaannuttua Newell siirtyi kantamaan myös palloa. Heittokuvioiden miesvartioinnin kanssa tuskaillut Butchers puolestaan peluutti keskushyökkääjä Jonesia runsaasti myös kulmapuolustajana.

Toisen neljänneksen lopulla Butchers lopulta heräsi. Michael Galantini pääsi puolustuksen linjasta rikkomaan Bonan pelinrakentamista ja Saints hyökkäys joutui kahdesti lentopotkaisemaan pallon Butchersille. Vastaavasti porvoolaisten pelinrakentaja Trevor Vasey sai heittopelinsä ensi kertaa kulkemaan. Mikko Seppänen, Ville Kurvinen sekä Daniel Luoma onnistuivat koppaamaan heittoja, minkä lisäksi muutama kriittisessä paikassa liputettu syötönvastaanoton häirintä siivittivät ensin Jonesin touchdowniin ja juuri ennen puoliaikaa Luoman kenttäpotkumaaliin. Puoliajalla tilanne oli 10–31.

 

Laine iskee lopullisen ratkaisun kolmannella neljänneksellä

Toisen puoliajan alussa molemmat joukkueet aloittivat touchdownilla. Läpi illan porvoolaisille mahdottomaksi haasteeksi osoittautunut Tommi Pinta päätti Saintsin pitkän hyökkäysvuoron ottamalla lyhyen poikittaiskuvion kiinni maalialueen reunalla. Butchers kuittasi tilanteen ja hetken päästä Jones puski neljännellä yrityksellä tilanteeksi 17–38.

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin, kun kolmatta neljännestä oli jäljellä kolme minuuttia. Butchers oli pakottanut Saintsin oman maalialueen tuntumaan. Saintsilla oli kolmas yritys. Hyvän ottelun pelannut tamperelaisten hyökkäyksen linja tarjosi Bonalle hyvin aikaa, ja samaan aikaa Laine karkasi oikealta laidalta Jonesin vartioinnista. Laineen illan kolmannelle touchdownille kertyi mittaa 96 jaardia. Kun Laine myös haarukoitti lisäpisteen, oli tilanne 17–45.

Päätösneljänneksellä voittotaistelu oli jo ohitse, mutta joukkueet rakensivat asetelmia jo juhannuksen jälkeiselle kierrokselle, jolloin kohtaavat uudelleen Tampereelle. Jylhä onnistui ensin lisäämään Saintsin johtoa, minkä jälkeen Butchers kuittasi ensin Jonesin illan kolmannella touchdownilla ja päätöshetkillä Luoma karkasi Jonesin heittämästä kikkapelistä tekemään loppulukemiksi 29–52.

 

Saints nousi voittonsa myötä viidenneksi

Tamperelaisten päävalmentaja Teemu Majanderin mukaan heti ensimmäisestä neljänneksestä alkaen huomasi, että tiukkaan tahtiin otteluita pelannut Butchers oli tiistaina väsynyt. Porvoolaisten edellinen ottelu oli perjantaina.

– Saimme hyvän alun eikä Butchersilla yksinkertaisesti tänään ollut energiaa vastata siihen. Olin oikeastaan yllättynyt siitä, miten hyvin onnistuimme porvoolaisten boksia vastaan.

Yksi selittävä tekijä lopputulokseen löytyy Majanderin mukaan pallon käsittelystä.

– Me otimme pallot kiinni. Butchersilla pudotuksia oli todella paljon.

Butchersin kapteeni Tero Kontiaisen mukaan nuoren porvoolaisjoukkueen itseluottamus oli kadoksissa.

– Meillä on ollut varsinkin otteluiden alussa vaikeaa. Meiltä löytyy todella paljon taitoa, mutta luotto omaan tekemiseen täytyy löytää jostain. Nyt sen puute näkyy pudotettuina palloina, hukattuina blokkeina ja puolustuksessa taipumisena erityisesti kolmansilla yrityksillä.

Alkukaudesta kolme suurinumeroista tappiota kärsinyt Saints otti kauden avausvoittonsa olemalla tällä kertaa itse se, joka vastasi suurista numeroista. Edellisestä Saintsin Vaahteraliiga-voitosta ehti kulua lähes seitsemän vuotta. Elokuussa 2009 Saints oli Turku Trojansia parempi, mutta pelasi sen jälkeen yhden voitottoman kauden Vaahteraliigassa ennen pudottautumistaan alempiin divisiooniin.

Voiton myötä Saints nousi Butchersin ja Vantaan TAFT:n ohi sijalle viisi. Tasapisteissä oleva Butchers on kuudentena.

Tulevana viikonloppuna Vaahteraliiga on juhannustauolla. Tiistai-illan joukkueet pelaavat myös tauon jälkeen vastakkain. Lauantaina 2. heinäkuuta areenana on Pyynikki Tampereella. Seuraava ottelu pelataan kuitenkin jo päivää aiemmin, sillä 1.7. Nelonen Pron TV-ottelussa kohtaavat Anders Trojans Turku ja Vantaan TAFT.

 

Vaahteraliiga, 6. peliviikko:

TI 21.06.2016 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

     Porvoo Butchers – Tampere Saints 29–52 (10–31)

Tilastot

 

Kierroksen muut ottelut:

 

PE 17.06.2016 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

     Porvoo Butchers – Vantaan TAFT 17–14 (10–7)

Ennakko | Tilastot | Raportti

 

SU 19.06.2016 | 16:00 | Yläkenttä, Turku:

     Anders Trojans Turku – Seinäjoki Crocodiles 24–27 (17–6)

Ennakko | Tilastot | Raportti

 

Sarjataulukko:

Joukkue  Ottelut  Voitot  Häviöt  Tehdyt  Päästetyt  Maalisuhde  Pisteet
Crocodiles5501833714610
Roosters44015257958
Trojans532164114506
Royals4226752154
Saints41383203-1202
Butchers51474145-712
TAFT50549164-1150