SAJL tekniikkaleiri XIII

22.6.2016


Leiricoachi Bernard Luster piti leirihenkeä yllä.
Leiricoachi Bernard Luster piti leirihenkeä yllä.
Dennis Ilmelä kertoo high school elämästä.
Dennis Ilmelä kertoo high school elämästä.


Taitokisan voittajat vas. U11 Nooa Kurki, U13 Aleksi Huhtinen, U15 Oskari Tapola ja U17 Rasmus Kontio.
Taitokisan voittajat vas. U11 Nooa Kurki, U13 Aleksi Huhtinen, U15 Oskari Tapola ja U17 Rasmus Kontio.
Etelä-kalifornialainen Joel Sisler aikoo tulevaisuudessa työskennellä  ongelmanuorten parissa.
Etelä-kalifornialainen Joel Sisler aikoo tulevaisuudessa työskennellä ongelmanuorten parissa.
Iso-Kukkasen järvivesi virkisti.
Iso-Kukkasen järvivesi virkisti.
Amerikkalaiscoachien kova loppuhaaste on leiritodistusten jaossa lukea suomalaisnimet ääneen.
Amerikkalaiscoachien kova loppuhaaste on leiritodistusten jaossa lukea suomalaisnimet ääneen.
Leiriläinen Miikka Kelahaara, Oulu Northern Lights.
Leiriläinen Miikka Kelahaara, Oulu Northern Lights.

68 nuorta jenkkifutaria harjoitteli kolme päivää tiiviisti Pajulahden Urheiluopistolla.

Miellyttävä aurinkoinen sää helli nuoria jenkkifutareita koko leirin ajan. Aurinkoinen sää toi tosin viimeiselle leiripäivälle ikäviä vieraita. Pajulahden keinonurmikentän valloitti mäkäräisten armeija.

Pelipaikkakohtaisessa tekniikkaharjoittelussa oli aiempiin vuosiin verrattuna tehty pieniä muutoksia. USA footballin lanseeramat heads up -taklaus ja -blokkaus olivat kiinteästi mukana sisällöissä. Pelinrakentajat saivat enemmän toistoja kuin aiemmin, sillä Californian yliopistossa oppinsa saanut Cole Webb veti 10:lle nuorelle kuusi omaa harjoitussessiota, joka oli kaikin puolin onnistunut järjestely.
Pelaajien fyysinen testaus jatkui vanhaan malliin kasva urheilijaksi -ominaisuustestien muodossa: 5-loikka kahden askeleen juoksuvauhdilla, 50 m juoksu, kuntopallonheitto alhaalta eteen, haaraistunnassa eteentaivutus, lapakääntö ja kestävyyssukkulajuoksu.

Harjoitusvälineistö oli myös uusiutunut. Pajulahti Säätiön avustuksella leiriläiset testasivat SAJL:n maajoukkueiden ja leirien käyttöön luovutettuja puskutyynyjä, step over ja push bag-dummeja. Näiden apuvälineiden avulla treeneihin saatiin lisää turvallisuutta ja myös tehoja, kun iskut voitiin osassa harjoituksia kohdistaa suoraan tyynyihin.

Leiriläiset harjoittelivat kahdesti päivässä keinonurmikentällä ja kävivät luennoilla. Palautumista edisti parhaiten illalla tapahtunut saunominen ja pulahdus 15-asteiseen järviveteen. Tämän jälkeen uni maittoi.

Maanantai-illan vieraana leiriläisillä oli Universal Playersin kautta vaihto-oppilaaksi mennyt Dennis Ilmelä, joka kertoi vaihto-oppilasvuosistaan USA:n high schoolissa. Syksyllä 2016 Ilmelä aloittaa kolmennen vuotensa New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa Trinity-Pawling schoolissa. Opintoihin ja urheiluun satsaava Ilmelä on menestynyt hyvin koulussaan ja on hyvin todennäköistä, että hän jatkaa 2017 stipendiurheilijana USA:n college-kentillä.

  • Itsenäistyminen ja kasvaminen tapahtuu luonnostaan campuksella. Vaihto-oppilaana oma näkemys maailmasta on laajentunut ja jotenkin ymmärtää elämää paremmin. Olen saanut jo nyt todella hyviä ystäviä ja verkostoitunut tulevaisuutta ajatellen.
    Opiskelu on meidän koulussa iso juttu ja itselleni jää vapaa-aikaa keskimäärin 1/2-1h per päivä, sillä treenaaminen ja opinnot vievät paljon aikaa. Jenkkifutiksen jatkona olen pelannut lätkää, paininut ja golfannut. Olen suorittanut jo muutamia yliopistokurssejakin koulussamme. Itse pidän siitä, että saan opintoihin tukea heti campuksella, jossa suurin osa opettajista asuu.

Tiistai-iltana amerikkalaiset leiricoachit kertoivat itsestään ja pelaajapoluistaan. Tämä osuus kuten harjoituksetkin toimivat englannin kielen kesäopintoina. Leiriläiset esittivät erilaisia kysymyksiä jenkkicoacheille kuten mikä on lempiruokaasi, mitä joukkuetta kannatat NFL:ssä, montako punnerrusta pystyt tekemään, …

Päiväluentoja lajin peruselementeistä luennoinut miesten maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen kiteytti muutamia asioita leiriläisille amerikkalaisesta jalkapallosta:

  • Puolustuksessa älä koskaan juokse oman joukkuepelaajasi perässä - olet väärässä paikassa tällöin. Hyvä puolustus on viuhka, joka tekee eri väyliä kentälle. Älä lopeta juoksemista ennenkuin pillin vihellystä. Hyvä hyökkäys on yksinkertainen, jonka kaikki pelaajat osaavat toteuttaa. Perustaidot ratkaisevat, koska kyse on 1vs 1 voittamisista.

Leiricoachina toiminut Vantaa TAFT:in amerikkalaisvahvistus Joel Sisler Portland Staten yliopistosta piti kokemuksestaan.

  • Pajulahti oli aivan mahtava leiripaikka kaiken suhteen. Oli hienoa valmentaa eri-ikäisiä urheilijoita ja huomata kuinka he tukivat toisiaan. Valmentaminen ja vuorovaikuttaminen lajista innostuneiden nuorten kanssa on palkitsevaa. Saimme myös levähtää rauhassa, syödä maistuvaa ruokaa ja tehdä palauttavia treenejä silmälläpitäen seuraavia Vaahteraliiga-otteluita. Sauna ja uiminen järvessä olivat hienoja kokemuksia. Teimme illalla nuotion järven rannalle ja paistoimme makkaraa, luonto oli kaunista. Oli myös hauskaa vuokrata polkupyörät ja tutustua Nastolan kylään niiden avulla.

Odotettu jakso tekniikkaharjoittelun päätteeksi oli intensiivinen 5 vs 5 lippupallopelaaminen nuoremmilla ikäluokilla sekä varusteet päällä tapahtunut vanhempien pelaajien 11 vs 11 peliosuus.Viimeisenä päivänä kilpailtiin taitokisan parissa neljässä eri ikäryhmässä, jossa voittajiksi selviytyivät hike-punt-pass -kisassa:

U11 Nooa Kurki, Helsinki East City Giants
u13 Aleksi Huhtinen, Helsinki Rosters
U15 Oskari Tapola, Hyvinkää Falcons
U17 Rasmus Kontio, Porvoo Butchers

12-vuotias linjamies Miikka Kelahaara, Oulu Northern Lights summasi leirin tunnelmia.:

  • Kannatti tulla Pajulahteen, On ollut älyttömän hauskaa. Jenkkivalmentajat on ollut hyvä juttu, joutuu opettelemaan englantia ja käyttämään sitä mitä jo osaa. Koko ajan oppii lisää harjoituksissa. Tuomas Heikkisen luennot oli tosi kiinnostavia. Uiminen ja sauna oli kivaa tekemistä. Oon tutustunut myös uusiin kavereihin. Huonoa ei ollut oikeastaan mitään. Sauna olisi voinut olla kuumempi.