Naisten Vaahteraliigassa vielä viisi joukkuetta taistelee välierien asetelmista

11.7.2016


Crocodiles nousi Demonsin kantaan, Huskies johti Roostersia vastaan vielä puoliajalla

Viikonloppuna pelatulla Naisten Vaahteraliigan kolmanneksi viimeisellä ottelukierroksella sarjataulukon asetelmat sekä selkiytyivät ja monimutkaistuivat. Lauantaina Seinäjoki Crocodiles voitti vieraskentällä Oulu Northern Lightsin ja Anders Trojans Turku puolestaan haki pisteet Jaguarsilta Jyväskylästä. Crocodiles nousi voitollaan pudotuspeliviivan tuntumaan ja Trojans puolestaan piti asemansa sarjakakkosena.

Kierroksen tiukimmat ottelut pelattiin Helsingissä sunnuntaina. Live stream -ottelussa pienellä pelaajaryhmällä operoinut GS Demons taipui Pietari Valkyriesille ja vastaavasti Roosters nousi toisella puoliajalla voittoon sarjanousija Hämeenlinna Lady Huskiesista. Roosters jatkaa sarjan kärjessä ja Valkyries säilytti kolmannen sijansa. Demons on edelleen kiinni viimeisessä pudotuspelipaikassa.

 

Oulu Northern Lights – Seinäjoki Crocodiles 0–22 (0–7)

Oulusssa pelattiin lauantaina lopputuloksesta huolimatta tasainen ottelu. Voimakkaasti juosten edennyt kotijoukkue sai luotua tilanteita, mutta ratkaisevilla hetkillä vauhti loppui. Crocodiles puolestaan hyödynsi Northern Lightsin virheet ja kuittasi pisteet lukemin 0–22.

Crocodilesin suurimmat sankarit olivat pelinrakentaja Tiina Salo sekä joukkueen ranskalaisvahvistus Sylvie Aibache. Salo teki kaksi touchdownia juosten ja kirjasi 82 juoksujaardia. Aibache oli joukkueensa ahkerin taklaaja 10,5 taklauksella ja lisäksi Salon suosikkikohde heittopelissä, jossa Aibache keräsi kolmella kiinniotolla 70 jaardia. Kruunuksi ranskalainen palautti oululaisten rähmäystä 70 jaardia aina maalialueelle asti,

Northern Lights oli Natalia Blomsterin ja Anna-Reetta Juntusen toimesta vahvempi juoksupelissä, mutta heittopelillä kotijoukkue ei Crocodilesin puolustusta onnistunut murtamaan. Puolustuksen puolella oululaisten ykkösiä olivat jälleen linebacker Satu Roiha sekä takakentän Juntunen. Aibachen lisäksi Kaisa Carlson ja Salo olivat vierasjoukkueen taklaustilaston kärkinimiä.

Aibachen palauttama rähmäys ja epäonnistumiset muun muassa lentopotkuissa käänsivät kenttäaseman ja sitä kautta koko ottelun Crocodilesille.

Tilastot

 

Jyväskylä Jaguars – Anders Trojans Turku 0–64 (0–33)

Pisteettömän avausneljänneksen jälkeen Viitaniemen kentällä Jyväskylässä nähtiin yhden pelaajan yksipuolinen esitys. Lea Kaszasin johdolla Trojans löi toisella neljänneksellä taululle 33 pistettä ja pelasi lopulta suvereeniin voittoon lukemin 0–64.

Naisten Vaahteraliigan juoksu- ja pistetilastoa johtava Kaszas teki ottelussa peräti seitsemän touchdownia. Alkukaudesta lähes 13 jaardin keskiarvolla juossut keskushyökkääjä jäi keskiarvon osalta nyt alle kahdeksaan jaardiin, mutta eteni silti juosten 192 jaardia ja viimeisteli neljä osumaa maata pitkin. Pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen heitoista Kaszas eteni viidellä kiinniotolla 173 jaardia ja teki kolme touchdownia. Kirsti Nirhamo ja Jutta Luhtala jatkoivat niinikään näkyvissä rooleissa Trojansin pelissä ja tekivät kumpikin yhden maalin. Hakkarainen heitti hyvällä, lähes 67 prosentin varmuudella 234 jaardia ja neljä maalia.

Jaguaarien hyökkäyspelin onnistumiset tulivat heittopelissä. Laura Hautakangas löysi heitoillaan erityisesti Satu Aumon, joka keräsi viidellä kiinniotolla 80 jaardia. Pisteidenteon kanssa tuskaillut jyväskyläläisjoukkue kärsi ottelun ajan pallonmenetyksistä - syötönkatkoja ottelussa ei nähty, mutta Trojans riisti rähmäyksistä pallon neljä kertaa.

Kotijoukkueen Maija Turpeinen oli kentän ahkerin taklaaja. 9,5 taklauksen lisäksi Turpeinen tilastoi kaksi maahanlyöntiä. Trojansin kärkipuolustaja oli jälleen kerran Veera Kiiskinen, joka kuuden taklauksen lisäksi aiheutti ja peitti kaksi rähmäystä. Turkulaisten toinen USA-vahvistus, puolustuksen linjan Elise Stephens keräsi tällä kertaa kolme taklausta, joista yksi oli säkitys.

– Onnistuttiin niissä asioissa, joita viikko oltiin harjoiteltu, Trojans-päävalmentaja Miko Ylikoski kertoi ottelun jälkeen. – Oltiin ehkä myös materiaalin suhteen leveämpi joukkue.

Jaguarsin päävalmentaja Toni Bärlundin mukaan ottelun ratkaisun pystyi tiivistämään helposti:

– Lea Kaszas on loistava urheilija ja kovanluokan jenkkifutari. Monta kertaa saimme hänet kiinni, mutta pienikin virhe kostautui.

Tilastot

 

Helsinki GS Demons – Pietari Valkyries 14–30 (14–0)

Helsingissä Velodromilla sunnuntaina pelatussa Demonsin ja Valkyriesin ottelussa oli jaossa runkosarjan kolmas sija. Pienellä kokoonpanolla peliin lähtenyt Demons pelasi tarkan ensimmäisen puoliajan, mutta toinen puoliaika käänsi ottelun pietarilaisille lukemin 14–30.

Demonsin puolustus jatkoi ottelussa siitä, mihin se edellisissä otteluissa oli jäänyt. Valkyriesin hyökkäys ei ensimmäisellä puoliajalla edennyt kertaakaan uusiin yrityksiin ja vaikka helsinkiläiset lentopotkuissa muutamaan otteeseen pallon rähmäsivätkin Valkyriesille, ei kotijoukkueen maalialue ollut avauspuolikkaalla uhattuna.

Anu Ruotsalainen vei Demonsin ensimmäisellä neljänneksellä johtoon ja Johanna Pudaksen kauden ensimmäinen touchdown siirsi tlanteeksi 14–0 ottelun toisella neljänneksellä. Elina Kero koppasi Tiina Möttösen heitosta kahden pisteen arvoisen lisäpisteen Ruotsalaisen maalin jälkeen.

Toisella puoliajalla Valkyries iski nopeasti. Joukkueensa parhaana palkittu Daria Briukhovetskaia palautti puoliajan aloituspotkun suoraan maaliin ja teki juoksupelistä hetkeä myöhemmin toisen touchdownin. Kun vielä pelinrakentaja Lyobov Lukina löysi kiinniottajan maalialueelta molemmissa lisäpistepeleissä, oli Valkyries siirtynyt 14–16 -johtoon muutamassa minuutissa. Lukemat säilyivät päätösneljännekselle asti, jolloin Oksana Arbatova teki 58-jaardisen heitto-touchdownin ja Anna Liuter nosti lisäpisteellä pietarilaiset kymmenen pisteen johtoon. Loppulukemat muodostuivat nekin pitkän pelin päätteeksi, kun ottelun viimeisellä downilla Valkyriesin Ksenia Derevianskaia kuljetti syötönkatkon 75 jaardin päästä maaliin.

Demons eteni ottelussa lähes kaksi kertaa Valkyriesia enemmän (373 - 195) ja hankki enemmän uusia yrityksiä. Valkyries on kuitenkin kauden mittaan näyttänyt kykynsä tehdä ratkaisuja pitkillä onnistumisia. Tällä kertaa Valkyries oli myös puolustuksessaan vahva - varsinkin lähellä omaa maaliaan.

– Teimme puoliajalla korjauksia omaan peliimme, Valkyriesin päävalmentaja Ilya Kratov pohti ratkaisukohdasta ottelun jälkeen. – Keskityimme ja vältimme virheet, joita teimme ensimmäisellä puoliajalla. Puolustuksen linjamme teki hyvää työtä.

Demonsin päävalmentaja Mika Elorannan mukaan pelaajien puuttuminen näkyi toisella puoliajalla.

– Polttoaine loppui, Eloranta tiivisti. – Meillä oli kaksi syötönkatkoa ja rähmäys maalialueen lähellä ja kaiken kaikkiaan menetimme pallon kuusi kertaa. Silloin on todella hankala voittaa.

Tilastot

Katso ottelu

 

Helsinki Roosters – Hämeenlinna Lady Huskies 16–7 (0–7)

Velodromin myöhäisemmän iltapäivän ottelussa kohtasivat sarjan kärjessä ilman tappioita oleva Roosters sekä viikko sitten ensimmäisen pääsarjatason voittonsa ottanut sarjanousija Lady Huskies. Ottelusta muodostui varsin tasaväkinen, puolustusten hallitsema taistelu. Puoliajalla Huskies johti vielä 0–7, mutta Roosters nousi toisella puoliajalla 16–7 -voittoon.

Roostersin tähtikeskushyökkääjä Jenni Lindén oli ottelussa pelivarustuksessa, mutta ei kentällä käynyt. Joukkueensa mukaan Lindénin rooli pidettiin tarkoituksella minimaalisena eikä kyse ole loukkaantumisesta. Mari Jääskelä sai vastuuta keskushyökkääjän paikalla, ja lisäksi Milla Lehtopelto nousi mukaan hyökkäyksen linjan kokoonpanoon.

Huskiesin hyökkäyksessä Jessi Maunula otti jälleen Jenni Mölsän heitoista tehokkaasti kiinniottoja ja Anne Rasilahti vastasi pallon kantamisesta juosten. Ensimmäisellä puoliajalla vierasjoukkueen hyökkäys olikin lähempänä maalintekoa, mutta viimeisen yrityksen punnerrus päättyi lopulta vain senttien päähän maalista. Päädystä kentälle tullut Roosters pudotti pallon hetkeä myöhemmin maalialueelle ja hämeenlinnalaisten Johanna Koskinen pääsi pelivälineeseen kiinni ensimmäisenä. Eveliina Yli-Varvi potkaisi lisäpisteen haarukkaan ja vierasjoukkue johti 0–7.

Toisella puoliajalla Huskiesin paras hyökkäysterä katosi pelinrakentaja Mölsän loukkaantumiseen. Kun vielä Roostersin IIa Rantala juoksi sekä touchdownin että lisäpisteen onnistuneesti, siirtyi Roosters ensimmäistä kertaa johtoon. Viimeisten pistesuorituksen arkkitehti oli kotijoukkueen pelinrakentaja Sanna Järvinen, joka ensin heitti Janina Virtaselle touchdownin ja juoksi sen perään lisäpisteestä loppulukemiksi 16–6.

Mölsä palasi kentälle vielä päätösneljänneksen ajaksi ja johti Huskiesin hyökkäystä vielä tehokkaasti. Roostersin puolustuksessa erityisesti puolustuksen endit Hilkka Rahkonen ja Nelli Vaara pitivät vaarallisimmat counter-pelit kurissa. Riikka Kallio puuttui linjasta mutta helsinkiläisten linebacker-kolmikko Anna Tanskasen johdolla huolehti jälleen keskustan juoksuista.

– Olen todella ylpeä joukkueesta, Huskiesin päävalmentaja Teemu Lahti toteaa. – Tämä oli todella fyysinen ottelu, jossa me emme alistuneet vaan pystyimme vastaamaan Roostersin peliin.

– Meille tärkeintä oli saada kaksi sarjapistettä lisää, Roostersin puolustuksen koordinaattori Heli Harjanne kertoo. – Saimme jaettua vastuuta ja samalla annettua lepoa muutamille aloituskokoonpanon pelaajille, mikä on tärkeää sillä kautta on vielä jäljellä. Huskies pelasi rehellistä ja kovaa peliä - tuollaista joukkuetta vastaan on mukava pelata.

 

Seuraavat ottelut:

Tulevalla kierroksella pelataan varmasti yksi kesän mielenkiintoisimmista neljän ottelun kattauksista. Lauantain ainoassa Demons ja Trojans pelaavat ottelussa pudotuspelien asetelman kannalta molemmille tärkeän ottelun.

Roosters voi varmistaa runkosarjan voiton voittamalla sunnuntaina kotikentällä Valkyriesin. Pietarilaiset puolestaan voivat vielä nousta runkosarjan ykköseksi voittamalla jäljellä olevissa otteluissaan ensin Roostersin ja viikon päästä Trojansin.

Seinäjoella kohtaavat sunnuntaina viimeviikkoina nousujohteisesti pelanneet Crocodiles ja Huskies. Huskies voi voitolla lopullisesti varmistaa ensi kauden sarjapaikkansa ja Crocodilesin pudotuspelimahdollisuuksien kannalta voitto olisi elintärkeä. Oulussa puolestaan kohtaavat kaksi voitotonta joukkuetta, kun Northern Lights ja Jaguars ovat vastakkain. Jommankumman voittotili aukeaa tulevalla kierroksella.

 

Viikko 6
16.07.kello 17.00 Velodromi
 GS Demons  -  Trojans  
17.07.kello 13.00 Velodromi
 Roosters  -  Pietari Valkyries  
17.07.kello 12.00 Jouppilanvuori
 Crocodiles  -  Huskies  
17.07.kello 17.00 Castrenin kenttä
 Northern Lights  -  Jaguars

 

Sarjataulukko:

Joukkue  Ottelut  Voitot  Häviöt  Tehdyt  Päästetyt  Maalisuhde  Pisteet
Roosters5501603312710
Trojans541272771958
Pietari Valkyries541160551058
GS Demons53210852566
Crocodiles5327684-86
Huskies51451190-1392
Northern Lights50528162-1340
Jaguars50520222-2020