Naisten Vaahteraliigan runkosarja lähestyy huipennustaan

16.7.2016


Toiseksi viimeisellä kierroksella pelataan Helsingissä, Seinäjoella ja Oulussa

Naisten Vaahteraliigan runkosarjasta on pelaamatta vielä kaksi ottelukierrosta. Pudotuspeleissä on paikkoja ainoastaan neljälle, mutta paikasta välieriin on vielä taistelemassa viisi joukkuetta. Suurimpaan hissiliikkeeseen on mahdollisuus tällä hetkellä neljäntenä olevalla hallitsevalla mestarilla Helsinki GS Demonsilla, joka voi toiseksi viimeisen kierroksen jälkeen olla sarjassa kaikkea sijojen 2. ja 5. välillä.

Kuudes peliviikko käynnistyy lauantaina Helsingissä, jossa kohtaavat Demons ja Anders Trojans Turku. Sunnuntaina pelataan kolme ottelua: Seinäjoella Crocodiles kohtaa Hämeenlinna Lady Huskiesin. Helsingissä ovat vastakkain Roosters ja Pietari Valkyries. Oulussa vastakkain ovat Northern Lights sekä Jyväskylä Jaguars.

 

Helsinki GS Demons – Anders Trojans Turku

Demons on joutunut kauden mittaan tulemaan toimeen ilman useampaakin avainpelaajaa. Kauteen lähdettäessä moni kestomenestyjän pelaaja lopetti uransa, mutta kauden mittaan loukkaantumiset ovat edelleen syöneet syrjään laadukkaita pelaajia. Menetyksistä huolimatta päävalmentaja Mika Eloranta yhdessä koordinaattorikaksikko Pete Salovallan ja Elina Keron kanssa on valmistanut joukkueensa taistelemaan voitosta viikko toisensa jälkeen.

– Me tiedetään, mitä Turku tekee ja yritetään parhaamme mukaan pistää kampoihin, Eloranta kertoo tulevasta ottelusta. – Tästä tulee erittäin tiukka ja kova ottelu.

Trojansin pelin moottori on keskushyökkääjä Lea Kaszas, mutta jokaisella kierroksella pelinrakentaja Jonna Hakkarainen on pystynyt rikkomaan puolustusta myös laitahyökkääjiensä kanssa. Mikäli Demons-puolustus ylipelaa Kaszasin juoksua, saattaa vapaa väylä aueta Jutta Luhtalan juoksulle. Demonsin koordinaattori-linebacker Kero sekä Venla Nikula ja Katri Laine ovat suuressa roolissa Trojansin juoksun pysäyttämisessä. Turkulaisten laitahyökkääjä Kirsti Nirhamo saanee oman varjostajansa kulmapuolustaja Johanna Pudaksesta.

Demonsin hyökkäyksessä Anu Ruotsalainen ja hyökkäyksen linja ovat olleet kauden suurimpia onnistujia. Elina Seppälä palaa nyt linjan kokoonpanoon, mutta Mirva Honkosen kausi päättyi jalkavammaan. Ruotsalaisen rooli on lauantaina juoksun suhteen entistä suurempi, sillä keskushyökkääjistä Tuula Möttönen ja Annika Savirinne puuttuvat. Heittopeliin pelinrakentaja Tiina Möttönen saa kohteekseen nyt Sanni Seppälän, joka puuttui edellisestä pelistä.

– Trojans blitzaa kovaa, joten nopealla juoksulla tai blitzin taakse heittämällä, vastaa Eloranta kysyttäessä aseita Trojansin puiolusuksen murtamiseksi.

Trojans-puolustuksessa yksi mielenkiintoisimmista seurattavista on yhdysvaltalainen linjapuolustaja Elise Stephens, jonka merkitys sekä juoksun että heiton puolustamisessa saattaa nousta suureksi.

LA 16.07.2016 | 17:00 | Velodromi, Helsinki:

GS Demons – Anders Trojans

Katso myös:

Demons-ennakko

 

Seinäjoki Crocodiles – Hämeenlinna Lady Huskies

Kummallakin Seinäjoen sunnuntai-ottelun osapuolella on pelissä konkreettinen panos. Crocodiles tarvitsee voiton parantaakseen osakkeitaan pudotuspelitaistelussa. Sarjanousija Lady Huskies puolestaan varmistaisi voitolla sarjapaikkansa kaudeksi 2017.

Crocodilesin päävalmentaja Kimmo Kuvaja uskoo, että turhat virheet karsimalla syntyy ottelusta kotijoukkueelle mieluisa lopputulos.

– Hyökkäysen täytyisi muistaa vastuunsa jo tässä vaiheessa kautta, Kuvaja sanoo. – Vähäisetkin virheet kun saadaan karsittua pois, niin ollaan jo pitkällä.

Pelinrakentaja Tiina Salo, keskushyökkääjä Tytti Kuusinen sekä laitahyökkääjät Maarit Antila ja Sylvie Aibache ovat näkyvimmät pelaajat Crocodiles-hyökkäyksessä. Anne Rasilahti sekä yhdysvaltalaiskaksikko Courtney Powell ja Tawanna Sanders puolestaan noussevat esiin hämeenlinnalaisten puolustuksesta. Anu Hakkaraisen pelaaminen ratkeaa vasta ottelun alla, ja puuttuessaan Hakkarainen jättää ison aukon Huskiesin juoksupuolustukseen, josta Julia Turunen on varmuudella sivussa.

Kuvajan mukaan Huskies on pelannut nousujohteisen kauden. Edellisellä kierroksella Lady Huskies haastoi vieraskentällä hyvin Roostersin, vaikka hävisikin lopulta lukemin 16–7.

– Roosters–Huskies -pelin perusteella odotan tiukkaa vääntöä. He näyttävät sopeutuneen hyvin 11 vs 11-peliin.

Rasilahti kohtaa Huskiesin juoksupelissä Crocodilesin linebacker-osaston Kaisa Carlson - Tytti Kuusinen - Johanna Päkkilä. Antilan johtama Croco-takakenttä saa puolestaan vastaansa ennen kaikkea Jessi Maunulan, joka on pelinrakentaja Jenni Mölsän kanssa tehnyt tuhojaan jokaisessa ottelussa.

– Mukavaa kohdata joukkue, jolla on hyvin tasapainoinen hyökkäys, Crocodilesin puolustuksen koordinaattori Samu Juppo toteaa. – Jos heille on vielä keskushyökkääjäosastolle tulossa vahvistusta sairastuvalta, niin todella tarkkana saamme olla heidän juoksunsa kanssa.

Vuosi sitten I-divisioonan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu keskushyökkääjä-kulmapuolustaja Iina Tähkänen pelaa Seinäjoella kauden ensimmäisen ottelunsa.

– Lähdemme tottakai hakemaan kahta pistettä niin kuin kaikista otteluista, Lady Huskiesin päävalmentaja Teemu Lahti kertoo, – Voiton myötä voimme pelata vapautuneesti viimeisellä kierroksella Oulua vastaan.

SU 17.07.2016 | 12:00 | Jouppilanvuori, Seinäjoki:

Crocodiles – Lady Huskies

 

Helsinki Roosters – Pietari Valkyries

Kierroksen 6 kärkikamppailu pelataan sunnuntaina Velodromilla, kun Helsinki Roosters ja Pietari Valkyries iskevät yhteen. Joukkueet ovat historiansa aikana pelanneet ainoastaan kerran toisiaan vastaan, mutta ovat talven aikana pitäneet yhteisiä harjoituksia. Henkilö- ja osaamistasolla joukkueet ovat siis hyvin perillä toistensa vahvuuksista.

Roostersille pelin henki on selvä: voitolla helsinkiläiset varmistavat runkosarjan voiton. Vastaavasti Valkyries voi nousta runkosarjan kärkeen ja voittoon voittamalla sunnuntaina Roostersin ja viimeisellä kierroksella Trojansin.

– Olemme nostaneet joukkueen harjoitusmäärän neljään kertaan viikossa, jotta saamme arvokkaita lisätunteja harjoitteluun ja lisää toistoja, Roostersin päävalmentaja Jarmo Lahti kertoo Roostersin otteluennakossa. – Tällä pyrimme myös varmempaan suorittamiseen ja samalla kuin huomaamattomasti saamme lisättyä myös fysiikkapuolta harjoitteluun

Hyökkäyksen koordinaattori Anni Kivikataja tietää, mitä Roosters-hyökkäys tulee ottelussa kohtaamaan.

–Valkyries pelaa 3-5 puolustuksella kuten Oulukin, joten palauttelemme mieleen viikolla oikeat blokkiskeemat ja korjaamme muutamia ajatusvirheitä ja ajoituksia. Heidän puolustuksensa on erittäin fyysinen ja pietarilaiset tulevat varmasti täyttämään boksia tehokkaasti.

Roostersin keskushyökkääjä Jenni Lindén lepäsi edellisessä ottelussa Lady Huskiesia vastaan, joten Lindén tuo varmasti oman panoksensa tehokkaasti otteluun mukaan. Vastaavasti Valkyriesin option-hyökkäys pelinrakentaja Lyobov Lukinan ja keskushyökkääjä Daria Briukhovetskaian johdolla tuo juoksuhaastatta myös Roostersin puolustukselle.

– Lähdemme otteluun puolustamaan järkevästi ja kurinalaisesti. Jokaiseen peliin puolustus lähtee, totta kai, voittamaan vastustajan hyökkäyssysteemin, puolustuksen koordinaattori Heli Harjanne toteaa.

Lahti tiivistää olennaisen tulevan sunnuntain ottelusta:

– Kaksi hyväkuntoista joukkuetta, jotka pelaavat varmasti täydet 4 x 12 minuuttia täysillä.

SU 17.07.2016 | 13:00 | Velodromi, Helsinki:

Roosters – Valkyries

Katso myös:

Roosters-ennakko

Roostersin hyökkäyksen koordinaattori Anni Kivikatajan haastattelu

 

Oulu Northern Lights – Jyväskylä Jaguars

Viikonlopun otteluista kenties suurin yksittäinen panos on kierroksen päättävässä ottelussa Oulussa. Sekä Northern Lights että Jaguars lähtevät kamppailuun hakemaan avausvoittoaan. Ottelun voittaja on lähellä sarjapaikan säilymistä. Northern Lightsin putoamistaistelun kannalta olennainen ottelu on myös sunnuntain Crocodiles – Lady Huskies -ottelun lopputulos. Mikäli Crocodiles voittaa Huskiesin, on Northern Lightsilla mahdollisuus säilyä sarjassa, vaikka sunnuntaina häviäisikin. Tällöin oululaisten olisi viimeisellä kierroksella voitettava Huskies mahdollisimman suurin lukemin.

Jaguarsin sijoutukseksi puolestaan jää kahdeksas eli viimeinen sija, mikäli jyväskyläläiset Oulussa häviävät. Tällöin Jaguars olisi hävinnyt ennen viimeistä sarjakierrosta sekä Huskiesille ja Northern Lightsille ja jäisi siis keskinäisessä vertailussa näiden joukkueiden taakse.

Jyväskyläläisten päävalmentaja Toni Bärlundilla on selkeä tavoite ja vähintään yhtä selkeä suunnitelma sen toteuttamiseksi.

– Voitto, Bärlund tiivistää, – Northern Lightsin puolustuksesta löytyy pallonkokoisia aukkoja. Lähdemme etenemään lyhyillä heitoilla jaardi kerrallaan.

Pelinrakentaja Laura Hautakangas ja laitahyökkääjät Satu Aumo ja Otteliina Viinikainen ovat Bärlundin pelisuunnitelmassa tärkeimmissä rooleissa.

Northern Lights-hyökkäyksessä erityisesti vahvat juoksijat Natalia Blomster, Anna-Reetta Juntunen ja Satu Roiha ovat olennaisimpia kotijoukkueen hyökkääjiä.

– Northern Lightsin juoksuhyökkäys oli Crocodilesia vastaan yllättävän hyvä, Bärlund tunnustaa. – Toisaalta perinteisen double wing -muodostelman ei pitäisi aiheuttaa päänvaivaa.

Jaguars-pelaajisto tietää pelaavansa tärkeän ottelun.

– Kun kausi alkaa lähestyä loppua, on viimeistään se aika, että kaikki pitää jättää kentälle. On turha miettiä sitten myöhemmin, että voi kun olisikin siinä yhdessä kohdassa pelannut kovempaa, Jaguarsin Assi Nieminen kertoo. – Odotan sellaista peto-fiilistä koko joukkueelta.

– Olemme katsoneet paljon videoita, ja miettineet minkälainen juuri Oulu on meille vastustajana, Nieminen jatkaa, – Ainakin teoreettinen valmistautuminen on kohdallaan. Kentällä sitten nähdään, mihin se riittää.

SU 17.07.2016 | 17:00 | Castrénin kenttä, Oulu:

Northern Lights – Jaguars

 

 

Sarjataulukko:

 

Joukkue  Ottelut  Voitot  Häviöt  Tehdyt  Päästetyt  Maalisuhde  Pisteet
Roosters5501603312710
Trojans541272771958
Pietari Valkyries541160551058
GS Demons53210852566
Crocodiles5327684-86
Huskies51451190-1392
Northern Lights50528162-1340
Jaguars50520222-2020