Junioritoiminnan korkea laatu näkyy Wolverines Espoon turnauksessa 

23.8.2016


Roosa Halmetoja pelaa Wolverinesin U11-joukkueessa.
Kuva: Kim Nyholm
Roosa Halmetoja pelaa Wolverinesin U11-joukkueessa. Kuva: Kim Nyholm
Valmentaja on opastamassa siellä, missä tapahtuu. Eli kentällä.
Kuva: Kim Nyholm
Valmentaja on opastamassa siellä, missä tapahtuu. Eli kentällä. Kuva: Kim Nyholm
Helsinkiläisen East City Giantsin juniorivalmentajana turnauksessa toimi Vaahteraliigan välieriin Helsinki Roostersin riveissä valmistautuva Jabari Harris.
Kuva: Kim Nyholm
Helsinkiläisen East City Giantsin juniorivalmentajana turnauksessa toimi Vaahteraliigan välieriin Helsinki Roostersin riveissä valmistautuva Jabari Harris. Kuva: Kim Nyholm
Oulu Northern Lightsin junioreilla palaveri käynnissä.
Kuva: Kim Nyholm
Oulu Northern Lightsin junioreilla palaveri käynnissä. Kuva: Kim Nyholm
Turnauksen johtaja Alexandra Naumanen toimi järjestelyiden ohessa myös tuomarina.
Kuva: Kim Nyholm
Turnauksen johtaja Alexandra Naumanen toimi järjestelyiden ohessa myös tuomarina. Kuva: Kim Nyholm

"Jefu on paras perhelaji."

Espoossa lauantaina 20. elokuuta järjestetty juniori-ikäryhmien jenkkifutisturnaus, tarjosi lajiystäville, lapsiperheille sekä ensikertalaisille mukavaa ajanvietettä. Järjestävänä tahona toimi Wolverines Espoo ja turnaus pelattiin Keski- Espoon urheilupuistossa. Joukkueita oli mukana kymmeneltä eri paikkakunnalta ja noin 200 nuorta osallistui turnaukseen. Eli vilskettä ja mähinää oli odotettavissa.

Edellisen kerran Wolverines Espoo järjesti junnuturnauksen vuonna 2006, kymmenen vuotta sitten. Väkeäkin oli mukavasti kertynyt kenttien reunustoille. Paikalle ilmestyneet katsojat saivat nauttia iloisesta tunnelmasta ja aurinkoisesta säästä.

Vielä edellisenä  päivänä ei turnauksen pääorganisaattoria ja Wolverines juniorit Espoo Ry:n puheenjohtajaa Alexandra Naumasta naurattanut.

– Perjantaina oltiin vielä kaatosateessa teippaamassa kenttiä, mutta onneksi saatiin tälle päivälle  aurinkoa kehiin, kertoo Naumanen. Kisajärjestelyiden ohessa Alexandra tuomaroi junnujen pelejä.

 

Peli kaikille

Tämän junioriturnauksen tarkoitus ei suinkaan ollut vihollisen kukistaminen tai pelkän voiton tavoittelu, vaan itse pelin oppiminen. Nuorimmissa ikäluokissa kentällä on tuomarien lisäksi valmentaja apuna. Näin valmentajat voivat neuvoa  pelaajat oikeille paikoilleen, sekä avustaa pelaajia toimimaan pelipaikoillaan kuvion mukaisesti. Esimerkiksi U-9 ikäluokassa kentällä on vain viisi pelaajaa sekä valmentaja.

Mukava asia oli huomata, että jenkkifutiksen juniorisarjoissa ei ole erikseen tyttöjen ja poikien sarjoja. Tytöt pelaavat poikien kanssa samassa joukkueissa. Naumanen mainitseekin että tästä syystä jenkkifutis - ''jefu' -' on paras perhelaji.

Ja kyllä ne tytöt pärjäävät.

Tästä iloinen esimerkki oli U-11 Wolverines Espoo -joukkueen puolustuksen pelaaja Roosa Halmetoja. Kentällä Roosaa ei näytä pelottavan lainkaan. Hän juoksee pojat kiinni ja sekunttiakaan empimättä syöksyy jalkoihin kiinni pysäyttäen hyökkäyksen. Roosa päätyi jenkkifutiksen pariin isoveljiensä jalanjäljissä. 

– Ei tää vaikeeta ole eikä pojat pelota ollenkaan, vastaa Roosa.

– Taklaaminen on kivaa ja treenaaminen. Mun lempipaikka on puolustuksessa, Roosa lisää.

U-11 Wolverines Espoo -joukkue kohtasi turnauksen toisessa ottelussa Helsinki East City  Giantsin, joka oli odotetusti kova joukkue. ECG:n valmentajana hyöri Helsinki Roostersin liukas pelinrakentaja Jabari Harris, joka kannusti ja ohjasi joukkuettaan pelin aikana. ECG:n kovuudesta ja Harrisin kannustuksista huolimatta junnuahmat voittivat ottelu 42- 36.

 

Junnutyö edistyy

Suomessa juniorityö on ''jefun'' parissa kehittynyt huimasti ja edistysaskelia on otettu pelaajien kehityksen eteenpäin viemisessä. Tästä kehityksestä Alexandra Naumanen mainitsee yhteystyön Universal Playersin kanssa.

– Universal Players on 1997 perustettu suomalainen yritys, joka järjestää 14- 18 vuotiaille harrastelijoille mahdollisuuden päästä opiskelemaan jenkkifutista vaihto-oppilaana Pohjois- Amerikkaan.

 

Väliaika, makkaraa ja viihdettä...

Turnauksen välissä järjestettiin myös näytöksiä ja makkara näytti mielyttävän turnausyleisöä. FTE:n cheerleaderit esittivät ryhmissä näyttäviä liikkeitä ja korkeuksiin nousevia temppuja. Mielenkiintoisen ja rytmikkään live-esityksen tarjosi rytmimusiikki koulu TAUKO:n marssirumpuyhtye Wedrumasone. Amerikkalaisen Christopher Sandersin johdolla yhtye rummutti taidokkaasti villejä rytmejä ja sai yleisön päät nytkymään. Yleisöstäkin pääsi osa kokeilemaan kilkutusta. Wedrumasone taitaa olla ainoa Suomessa esiintyvä marssirumpuyhtye. Cheerleading ja marssirummutus ovat suuri osa amerikkalaista jalkapalloa, varsinkin rapakon takana.

– Setissä soitettiin aika vapaalla tyylillä vaikka ollaan harjoiteltu myös osa, yhtyeen keularivissä fantastisesti rummuttanut Juska Forelius paljastaa.

Juska on soittanut rumpuja 11-vuotiaasta asti, ja vaikka nuori herra liputtaa rugbyn puolesta, pitää Juska jenkkifutiksestakin

– Jenkkifutiksessa on ne pienet yksityiskohat ja pikkuasiat mielenkiintoisia.

Wolverines junioriturnaus oli onnistunut kaikin puolin. Mieleenpainuvin asia oli ''jefun'' junioritoiminnan korkea laatu ja taso, joka näkyy harrastajien kasvavasta määrästä ja junnujen positiivisesta asenteesta. 

 

Kim Nyholm

Kim opiskelee Laajasalon opistossa urheilutoimittajaksi ja suorittaa työharjoittelua Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitossa syksyllä 2016.