In memoriam: Ken Meyer 1925–2016

20.9.2016


Ken Meyer 14.7.1925 – 14.08.2016
Ken Meyer 14.7.1925 – 14.08.2016
Ken Meyer Suomen maajoukkueen mukana vuoden 1997 EM-kisoissa Italian Boltzanossa.
Ken Meyer Suomen maajoukkueen mukana vuoden 1997 EM-kisoissa Italian Boltzanossa.
1970-luvulla Meyer toimi Seattle Seahawksissa.
1970-luvulla Meyer toimi Seattle Seahawksissa.

Huippuvalmentaja oli myös suuri Suomen ystävä

Suomen amerikkalaisen jalkapallon 90-luvun menestyksen takana ollut huippuvalmentaja Ken Meyer kuoli 14. elokuuta 2016 kotonaan Alabamassa 91-vuotiaana. Meyer syntyi 14.7.1925 Pennsylvaniassa.

Ken Meyer tuli Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 1992 pitämään harjoitusleiriä suomalaisille pelinrakentajille. Huippuvalmentaja ihastui Suomeen välittömästi. Ken Meyerin valmensi vuosina 1993–1997 Suomen maajoukkueen hyökkäystä ja johti sen peräti kolmeen perättäiseen Euroopan mestaruuteen vuosina -93, -95 ja -97. Maajoukkuepestin lisäksi Meyer valmensi Turku Trojansseja.

Ken Meyerin merkitystä suomalaisten valmentajien ja pelinrakentajien kehittämisessä 1990-luvulla ei voi liikaa korostaa. Suomen loistava kansainvälinen menestys amerikkalaisessa jalkapallossa 90-luvulla perustui Kenin oppeihin ja mentorointiin.

Joillakin ihmisillä on taito jäädä mieliimme jo ensi tapaamisesta, Ken Meyerilla tämä taito oli. Hänen hymyilevät silmät, elämän ilo ja ystävällisyys olivat aitoa. Hänellä oli aina aikaa amerikkalaiselle jalkapallolle ja sinulle, jos jaoit hänen kanssaan saman intohimon.

Kenin ura amerikkalaisen jalkapallon parissa kesti huikeat 70 vuotta pelaajana, valmentajana ja lopuksi pelaajatarkkailijana. Pitkän uran varrella hän pelasi lajin legendaarisimman valmentajan Woody Hayesin alaisuudessa Denisonin yliopistossa, jossa hänen valmentajauransa sai myös alkunsa.

Valmentajaura eteni nopeasti Wake Forest ja Florida State yliopistojen kautta University of Alabama yliopistoon toisen lajilegenda Paul Bear Bryantin valmennustiimiin. Alabamassa Ken oli vuosina 1963–1969, jossa hänen valmennuksessaan olivat myöhemmin amerikkalaisen jalkapallon tähtien joukkoon nousseet pelinrakentajat Joe Namath, Steve Sloan ja Kenny Stabler.

Yliopistouran jälkeen Ken Meyer valmensi myös harvinaisen pitkään NFL:ssä, lähes 20 vuotta.

Menestykselliselle uralle mahtui mm. San Fransisco 49ers joukkueen päävalmentajan pesti. NFL uransa aikana hän valmensi myös NY Jets, LA Rams, Chicago Bears ja Seattle Seahawks -joukkueissa.

Ken Meyer voidaan luonnehtia amerikkalaisen jalkapallon yhdeksi suurista valmentajapersoonista.

Ken Meyerin NFL-uran jälkeen tapasin hänet Pariisissa pelatussa Arena Football -turnauksessa kesällä 1992. Ken oli heti alusta asti kiinnostunut suomalaisista ja Suomessa pelattavasta amerikkalaisesta jalkapallosta, joten rohkenin kutsua Kenin Suomeen. Ei tarvittu suurtakaan viisautta tajuta, että syliimme oli annettu aarrearkku Ken Meyerin muodossa.

Kun Ken Meyer saapui Suomeen ensimmäisen kerran kesällä 1992, hän tuli kuin kotiinsa. Ja Suomen Turusta tulikin hänen toinen kotinsa lähes kymmeneksi vuodeksi.

Hän tunsi meidän sotahistorian ja sen saavutukset. Ken itse oli mukana II-maailmansodassa kuuluisassa 8th Air Force yksiössä lentäen B-17 pommikoneella 25 lentoa Eurooppaan.  Hänen tehtävänsä oli koneen taka-ampuja.

Kenin suuria elämänviisauksia oli kohdella kaikkia tasapuolisesti ja hyvin. Sillä ei ollut väliä, olitko NFL -tähti tai hotellin siivooja. Saadessani tehdä hänen kanssaan töitä maajoukkueen parissa seitsemän vuotta, hän sai kaikkialla missä olimme, henkilökunnan osaksi joukkuettamme.

”Mestarit syövät pihviä” oli hänen mottonsa. Ken nautti hyvästä ruuasta, pitkistä illanistujaisista ja tarinoista. Myös suomalainen vodka oli hänen suosikkiaperitiivi, josta ei tingitty ennen päivällistä.

2000-luvulla Ken toimi vielä pelaaja tarkkailijana Kansas City Chiefs -joukkueelle seitsemän vuoden ajan.

Ken Meyer on Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton Hall of Fame -jäsen numero 20.

Keniä jäivät kaipaamaan vaimo, kaksi lasta, lastenlapset ja lastenlastenlapset.

 

Juha Liedes

Kirjoittaja valmensi Suomen maajoukkuetta 90-luvulla yhdessä Ken Meyerin kanssa

 

Muistokirjoitus Helsingin Sanomissa

 

Ken Meyer SAJL Hall of Fame -sivulla

Ken Meyer Wikipedia