Suomi voitti lauantaina Viking Line Bowlissa Ruotsin kaksi kertaa

1.10.2016


Naisten Suomi–Ruotsi -maaotteluissa valtikka on vahvasti Suomen käsissä. Vuodesta 2008 alkaen on voittanut kaikki maiden kohtaamiset.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Naisten Suomi–Ruotsi -maaotteluissa valtikka on vahvasti Suomen käsissä. Vuodesta 2008 alkaen on voittanut kaikki maiden kohtaamiset. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Viking Line Bowlia oli Myyrmäen jalkapallostadionille saapunut seuraamaan yli 1400 katsojaa.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Viking Line Bowlia oli Myyrmäen jalkapallostadionille saapunut seuraamaan yli 1400 katsojaa. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Jonna Hakkarainen karkasi toistuvasti ruotsalaispuolustajilta.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Jonna Hakkarainen karkasi toistuvasti ruotsalaispuolustajilta. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Maija Turpeinen juoksi Suomelle yhden touchdownin.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Maija Turpeinen juoksi Suomelle yhden touchdownin. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Viking Line Bowlin itseoikeutettuna suojelijana toimi Ville Viikinki.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Viking Line Bowlin itseoikeutettuna suojelijana toimi Ville Viikinki. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Tommi Pinta nosti Suomen kolmannella neljänneksellä uudelleen johtoon.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Tommi Pinta nosti Suomen kolmannella neljänneksellä uudelleen johtoon. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Veikka Lehtonen teki 18 pistettä ja palkittiin ottelun arvokkaimpana pelaajana.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Veikka Lehtonen teki 18 pistettä ja palkittiin ottelun arvokkaimpana pelaajana. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Ruotsin ykköspotkaisija Hampus Simon potki yhteensä viisi pistettä.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Ruotsin ykköspotkaisija Hampus Simon potki yhteensä viisi pistettä. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Okko Outinen (90) oli ehdottomasti yksi miesten maaottelun hahmoja. Outinen taklasi yhteensä seitsemän kertaa.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Okko Outinen (90) oli ehdottomasti yksi miesten maaottelun hahmoja. Outinen taklasi yhteensä seitsemän kertaa. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Joakim Jakobsson näyttää aitomisen mallia Ruotsin puolustajien kustannuksella.
Kuva: FSC Media / Riku Flink
Joakim Jakobsson näyttää aitomisen mallia Ruotsin puolustajien kustannuksella. Kuva: FSC Media / Riku Flink

Miesten maaottelussa Ruotsi kaatui Suomessa ensimmäistä kertaa 13 vuoteen

Suomen rautainen juoksupuolustus voiton avain naisten ottelussa

Viking Line Bowl päättyi iloisiin suomalaistunnelmiin sekä miesten että naisten maaotteluiden osalta. Naisten ottelussa Suomen puolustus piti ruotsalaisten yritykset kurissa ja uusiutunut hyökkäys iski taululle 22 pistettä. Voittolukemat suomalaisille 22–8. Miesten maaottelussa Suomi  punnersi voittoon lukemin 31–17.

Naisten ottelussa Suomi painoi pelin jatkuvasti Ruotsin päätyyn. Puolustus pelasi tiiviisti ja hyökkäys onnistui siirtämään palloa erityisesti juosten mutta myös muutamilla tehokkailla heitoilla. Oma osuutensa oli Ruotsin epäonnisella lentopotkupelillä, minkä vuoksi Suomi pääsi useasti yrittämään pisteiden tekoa läheltä maalia.

Keskushyökääjä Tytti Kuusisen touchdownilla ja Sanni Seppälän lisäspistepotkulla Suomi johti ensimmäisen neljänneksen jälkeen 7–0. Toisella neljänneksellä nähtiin yksi ottelun komeimmista suorituksista, kun Seppälä potkaisi kenttäpotkumaalin haarukkaan 36 jaardin päästä maalihaarukasta. Suorituksen arvoa lisää se, että Naisten Vaahteraliiga-kauden aikana ei tehty yhtään kenttäpotkumaalia.

Kun vielä Maija Turpeinen onnistui juoksupelissä maalinteossa, oli ottelu puoliajalla ottelu tilanteessa 16–0.

Toisella puoliajalla Suomi lisäsi johtoaan, kun Sini Lilja koppasi Jenni Pelkosen heiton ja teki tilanteeksi jo 22–0. Ruotsin kavennusosumasta vastasi Lovisa Karlssonin heitosta Vilma Olsson. Lisäpisteessä ruotsalaiset onnistuivat kuljettamaan pallon uudelleen maalialueelle ja ottelu oli loppulukemissa 22–8.

Suomi kuljetti palloa tehokkaasti erityisesti juosten (135 jaardia). Pelinrakentaja Jonna Hakkarainen juoksi hyvällä keskiarvolla 70 jaardia. Kirsti Nirhamo ja Sanni Seppälä olivat heittopelissä näkyvimmät kiinniottajat.

Ruotsin juoksupeli oli pulassa Suomen aggressiivisen puolustuksen kanssa. Minna Moisanen ja Tiina Möttönen olivat ahkerimmat taklaajat ja lisäksi ottelun parhaana palkittu Riikka Kallio onnistui pelinrakentajasäkityksessä. Janika Nikander oli kahdella maahanlyönnillään heittopuolustustilastojen ykkönen.

Suomi on voittanut naisissa kaikki Ruotsi-ottelut vuonna 2008 alkaneen maaotteluhistorian aikana. Päävalmentaja Mika Elorannalle oli lauantaiseen voittoon selvät syyt:

– Perustekemisemme on vahvaa. Yksi vastaan yksi -tilanteissa olimme parempia.

– Uudessa hyökkäykssysteemissämme ajoitukset eivät vielä ihan olleet 100-prosenttisesti kohdallaan, mutta jos ajatellaan, että meillä on vasta kaksi leiriä tällä systeemillä takana, niin ajoittain saimme kuljetettua palloa ihan hyvin. Pientä säätöä niin sitten se etenee kuin öljytty kone, Eloranta lisäsi.

– Saimme juoksun hyvin rullaamaan, pelinrakentaja Hakkarainen arvioi. – Kentällä oli melko tuulista, niin se tietysti vaikutti heittopeliin.

Myös Ruotsin sivurajalla otteluun suhtauduttiin positiivisesti.

– Ensinnäkin täytyy sanoa, että tämä peli oli paljon parempi kuin vuosi sitten (Suomi voitti 50–0).  Ensimmäisellä puoliajalla pelasimme hyvin, Meillä oli vaikeuksia hyökkäyksessä, mutta puolustuksessa pelasimme hyvän ottelun, Ruotsin päävalmentaja Thomas Larsson kertoi ottelun jälkeen.

– Suomi on aina hyvä joukkue, Larsson jatkoi. – He ovat meitä pari vuotta edellä, mutta saavutamme heidät vielä.

 

Viking Line Bowl, naisten maaottelu:

Suomi – Ruotsi 22–8 (16–0)

Tilastot

FIN Tytti Kuusinen - 1-jaardinen juoksu (lisäpiste Sanni Seppälä)7–0
FIN Sanni Seppälä - 36-jaardinen kenttäpotkumaali10–0
FIN Maija Turpeinen - 10-jaardinen juoksu (lisäpiste epäonnistui)16–0
FIN Sini Lilja - 20-jaardinen heitto Jenni Pelkonen (lisäpiste epäonnistui)22–0
SWE Vilma Olsson - 14-jaardinen heitto Lovisa Karlsson (2 lisäpistettä Emma Sandsjö)22–8

 

Suomen MVP: Jonna Hakkarainen

Ruotsin MVP: Sara Linner

Ottelun MVP: Riikka Kallio

 

Otso Flinkman johti Suomen hyökkäystä onnistuneesti miesten ottelussa

Suomi sai miesten maaotteluun räjähtävän lähdön. Pallo päätyi suomalaisille nopeasti pallonriiston jälkeen ja hetken päästä Veikka Lehtonen juoksi Suomen johtoon.

Ruotsin Markus Persson kuljetti pitkällä aloituspotkun palautuksella pallon Suomen maaliin, mutta pelissä tapahtuneen rikkeen vuoksi touchdown hylättiin ja Persson sai lisäksi rangaistuksen epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä.

Seuraavalla Suomen hyökkäysvuorolla vahva linjapeli avasi Lehtoselle ja Alexander Kuroselle juoksutilaa ja jo ennen avausneljänneksen puoliväliä Lehtosen toisella touchdownilla ja Joni-Petteri Malkan toisella lisäpistepotkulla Suomi johti 14–0.

Toisen suomalaisvuoron aikana Persson sai jälleen tuomaristolta rangaistuksen epäurheilijaimaisesta käyttäytymisestä ja vahva heittopuolustaja ja erikoisjoukkuepelaaja suljettiin ottelusta, kun ottelua oli pelattu ainoastaan 2,5 minuuttia. Lisäksi Ruotsin takakenttä menetti ensimmäisellä puoliajalla loukkaantumisen vuoksi Vaahteraliigassa Wasa Wa1ld Royalsissa pelanneen Nicholas Petersonin.

Ruotsi käytti pelinrakentajina ottelussa sekä Philip Juhlinia että Anders Hermodssonia, jotka johtivat hyökkäystä käytännössä vuorotellen. Hermodssonin 49-jaardinen juoksu ottelun toisella neljänneksellä pohjusti Ruotsin avausosuman, josta vastasi Hermodssonin heitosta André Holgård. Puoliajalla tilanne oli Suomen eduksi 14–7.

Toisen puoliajan alkuun sattui Suomen musta hetki. Ruotsi riisti pallon ja Simon Hampus kavensi potkumaalilla tilanteeksi 14–0. Hetkeä myöhemmin Ruotsi eteni jälleen iskuetäisyydelle ja tällä kertaa Emil Knutson jäi heittopelissä vapaaksi ja nosti Ruotsin ensimmäistä kertaa johtoon.

Ruotsi sai kolmannella neljänneksellä Suomen juoksupelin paremmin kiinni, mutta kriittisillä hetkillä pelinrakentaja Otso Flinkman toimitti palloa varmasti laitahyökkääjien käsiin ja Suomi hankki eteni tarvittavan matkan heittämällä. Lopulta Tommi Pinta tavoitti maalialueelta Flinkmanin tarkan heiton ja nosti Suomen jälleen johtoon. Eikä tuota johtoa Suomi enää menettänyt.

Seuraavasta pistesuorituksesta vastasi Suomen puolustus, kun Jani Lindqvist pääsi Juhliniin kiinni Ruotsin omalla maalialueella. Juhlin pyrki välttämään säkityksen heittämällä pallon käsistään. Tahallinen epäonnistuminen eteepäinheitossa johti Ruotsin omaan maaliin ja Suomi siirtyi 23–17 johtoon.

Päätösneljänneksellä Suomen juoksu kulki jälleen tehokkaasti Suomen parhaana palkitun Alexander Kurosen ja ottelun arvokkaimmaksi valitun Lehtosen toimesta. Lehtonen nosti touchdownillaan Suomen 29–17 -johtoon, ja lisäpisteessä Pinta teki kaksi pistettä lisää Flinkmanin heitosta. Lukemiin 31–17 ottelu myös päättyi.

Yksi suomalaispuolustuksen sankareista oli 7 taklausta kerännyt linjamies Okko Outinen, joka laajalla säteellä liikkuen keräsi 7 taklausta. Näistä kaksi syntyi aloituslinjan takana. Lisäksi Outinen oli mukana yhdessä pelinrakentaja säkityksessä.

Vaikka Suomi onkin Ruotsia vastaan ollut miesten maaotteluissa hienoisesti niskan päällä, ovat maaotteluvoitot kotimaassa olleet harvinaisia. Ennen lauantaita Suomen miehet olivat voittaneet Ruotsin vuonna 2003.

Suomen päävalmentaja Tuomas Heikkinen korosti erityisesti joukkuevoittoa, mutta nosti esille muun muassa hyökkäyksen linjan merkityksen.

– Pidän siitä, kun hyökkäyspeli on neljä jaardia ja kasa pölyä, Heikkinen kiteytti. – Halusimme juosta pallon kanssa keskelle ja juuri sen me teimme.

– Tämä on hieno ryhmä, tämä on erittäin hieno ryhmä. Toivottavasti voitamme jatkossakin nimenomaan joukkueena, Heikkinen päätti.

Viking Line Bowl -tapahtuma keräsi aurinkoiseen keliin Myyrmäen jalkapallostadionille 1435 katsojaa, jotka saivat todistaa kotimaisten vuoden 2016 aikuisten kauden päättymistä kahteen voittoon.

Myyrmäen jalkapallostadion on areenana myös seuraavassa maaottelutapahtumassa. 19-vuotiaiden PM-kilpailut pelataan Vantaalla 20.–22. lokakuuta.

 

Viking Line Bowl, miesten maaottelu:

Suomi – Ruotsi 31–17 (14–7)

Tilastot

FIN Veikka Lehtonen - 2-jaardinen juoksu (lisäpiste Joni-Petteri Malka)7–0
FIN Veikka Lehtonen - 6-jaardinen juoksu (lisäpiste Joni-Petteri Malka)14–0
SWE André Holgård - 8-jaardinen heitto Anders Hermodsson (lisäpiste Hampus Simon)14–7
SWE Hampus Simon - 28-jaardinen kenttäpotkumaali14–10
SWE Emil Knutsson - 18-jaardinen heitto Anders Hermodsson (lisäpiste Hampus Simon)14–17
FIN Tommi Pinta - 23-jaardinen heitto Otso Flinkman (lisäpiste Joni-Petteri Malka)21–17
FIN Ruotsi oma maali23–17
FIN Veikka Lehtonen - 2-jaardinen juoksu (lisäpiste Tommi Pinta)31–17

 

Suomen MVP: Alexander Kuronen

Ruotsin MVP: Anders Hermodsson

Ottelun MVP: Veikka Lehtonen

 

Kuvat:

FSC Media / Riku Flink