Esittelyssä U19-maajoukkueen joukkueenjohtaja Toni Vahla

22.10.2016


Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Joukkueenjohtaja Toni Vahla (vas.) ja päävalmentaja Tero Virtanen (oik.) johtavat tänään Suomen joukot PM-kisojen päätösotteluun Ruotsia vastaan.
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Joukkueenjohtaja Toni Vahla (vas.) ja päävalmentaja Tero Virtanen (oik.) johtavat tänään Suomen joukot PM-kisojen päätösotteluun Ruotsia vastaan. Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Kuva: Riitta Rinta-Tassi

Suomi kohtaa Ruotsin PM-kisojen finaalissa lauantaina Myyrmäessä kello 13

Toni Vahla on toiminut U19- maajoukkueen joukkueenjohtana vuodesta 2012 alkaen. Vahla on omalla pelaajaurallaan edustanut Helsinki ECG:tä alkuun lippupallossa juniorina ja jenkkifutista vuoteen 1996, jolloin joukkue hajosi ja hän siirtyi Vantaa TAFT:iin. Opiskelun aiheuttaman tauon jälkeen Vahla pelasi 1-divisioonassa viisi kautta edustaen Helsinki 69ersia. Vuonna 2009 Vahla aloitti juniorivalmennuksessa, jossa hän on toiminut kaikissa ikäluokissa, viimeiset kolme vuotta poikansa harrastuksen kautta alle 11-vuotiaiden sarjassa.

"Nyt pelattavat PM-kisat ovat ensimmäinen kerta, kun pääsemme minun aikanani pelaamaan Suomessa. Aika paljon on Tanskassa ja Ruotsissa tullut reissattua viime vuosina! Vuodesta 2012 joukkue on valmennustiimin ja staffin osalta uusiutunut niin paljon, että olen ainoana jäljellä kauden 2012 tiimistä.”

”Kipinä jenkkifutiksen pariin tuli jo 80-luvun alussa, kun pääsin katsomaan Espoon Polin, jossa setäni pelasi Otaniemen kentälle. Itse pelasin junnuna 10-vuotiaaksi saakka socceria ja korista, mutta heti kun se oli mahdollista siirryin lajin pariin lippupalloon East City Giantsiin vuonna 1988. Muut pelaajat oli siihen aikaan viitisen vuotta vanhempia, mutta se ei menoa haitannut.”

Miten leiritykset ovat mielestäsi sujuneet ja eroaako tämän hetken pelaajat jotenkin aikaisempien vuosien pelaajista?

”Ensimmäinen katsastusleiri oli jo maaliskuussa, jolloin kartoitimmenoin sata pelaajaa. Valmistautuminen on tänä vuonna ollut mielestäni parempaa ja kokonaisvaltaisempaa kuin koskaan. Nyt sarjakausien jälkeen ohjelmassa on ollut intensiivinen kolmen leiriviikonlopunohjelma, jonka aika joukkue on tiivistynyt lopulliseen 45 miehen rosteriin.

"Moni asia on mennyt eteenpäin viidessä vuodessa. Video on isossa roolissa, fysiikkavalmennusta on kehitetty ja kokonaisuudessaan toiminta on ammattimaistunut suuresti. Leiriviikonloppujen sisältö on muutakin kuin hikoilua treeneissä. Valmistautuminen kisoihin,
pelaajakartoitus, scouttaus ja toiminta kokonaisuutena on kehittynyt ison harppauksen."

"Tällä hetkellä ikäluokat ovat suurempia kuin viisi vuotta sitten ja sitä myöten materiaali josta valita pelaajia maajoukkueeseen on laajempi. Aikaisempiin vuosiin nähden nyt toimimme kahden vuoden periodilla, eli tänä vuonna meillä on mukana samat ikäluokat joilla voimme operoida myös ensi kaudella kun on EM-kisavuosi. Tanskalla tämä malli on toiminut ja tuloksena olikin viime vuoden EM-kisoista pronssi. Pelaajistossa meillä on kuitenkin edelleen paljon aikuisten sarjojen pelaajia, mikä on erittäin hyvä kansainvälisiä pelejä ajatellen."

Mikä saa sinut vuosi vuodelta tekemään vapaaehtoistyötä nuorten ja jefun eteen?

"Itselleni jenkkifutis on antanut erittäin paljon ja on perheessämme erittäin isossa osassa. Family, friends, football. Itselleni paras palkinto on nähdä nuorten menestyvän lajin parissa ja elämässä yleensäkin. Useat valmentamistani pelaajista ovat päässeet nuorisomaajoukkueisiin ja Vaahteraliigaan saakka, saaneet opiskelupaikkoja ja saavuttaneet tavoitteitaan. Se on itselleni paras palkinto. Tässäkin joukkueessa on pelaaja, Drockilan, johon olen saanut tutustua jo 11 vuotiaana."

Mitä muistoja, opettavaisia tarinoita jäänyt jenkkifutisvuosilta mieleen?

"Aika paljon on hyviä muistoja ja tarinoita olisi paljonkin. Ehkä parhaita oli junnuna turnausmatkat pitkin Suomea kun nukuttiin koulujen lattioilla ja pelejä oli paljon. Valmentajana on parissa joukkueessa ollut uskomaton henki, joka on kantanut pitkälle. Maajoukkueessa parasta on ollut seurata tulevien talenttien esiinmarssia ja joukkueen hitsautumista yhteen nopeassa ajassa. Joka vuosi on mukana ollut huikeita pelaajia ja persoonia."

"Vuonna 2012 sain seurata läheltä herraa nimeltä Ville Valasti, josta näkyi jo tuolloin huikea johtajuus ja asenne. En ihmettele, että tuo asenne ja tietysti lahjakkuus on kantanut miehelle nyt ensimmäisen Division 1 -tarjouksen. Opetuksena ehkä se, että jenkkifutis on avain elämän hienoihin mahdollisuuksiin, kuten 45 pelaajalle tänään  edustaa Suomea kotikatsomon edessä PM-kisoissa. Voiko sen hienompaa kunniaa pelaaja tässä vaiheessa uraansa saada!"

Kuka on idolisi?

"Ihailen kaikkia niitä lajin parissa olevia ihmisiä jotka suhtautuvat suomalaisen jenkkifutiksen kehittämiseen intohimolla ja päättäväisyydellä sekä tavoittelevat aina korkeinta mahdollista
laatutasoa tekemisessä. Seppo Ewvaraye, Ari Havulehto, Olli Jussila ja Alexandra Naumanen esimerkkeinä, jos joitain mainitsee."

"Junnuna seurasin telkkarista NFL:ää ja silloin pelinrakentajana idolini oli luonnollisesti Joe Montana. Vaahteraliigassa siihen aikaan osasin koko ECG:n rosterin ulkoa ja kaikki pelit käytiin joka kausi katsomassa!"

Tänään Suomi – Ruotsi peli, miten pelissä käy?

”Joukkueessa on hyvä henki ja se on todella yhtenäinen. Tämä ei ole yhden tai kahden staran joukkue, vaan täynnä vahvoja pelipaikkaryhmiä. Koko syksy on treenattu ja huomenna koittaa juhlapäivä kun päästää pelaamaan kullasta Ruotsia vastaan.”

 

PM-kisojen päätösottelu

LA 22.10.2016 | 13:00 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Suomi–Ruotsi

Live-tilastot

Live-stream

Liput 5 euroa | alle 16-vuotiaat ilmaiseksi