Jyväskylän koulusarja oli menestys

8.12.2016JAO:n opiskelijat poseerausharjoituksissa. Kuva: Jaguaarit
JAO:n opiskelijat poseerausharjoituksissa. Kuva: Jaguaarit
Kaudelle 2017 Jaguaarit osallistuu U19-sarjaan yhteisjoukkueella Tampere Saintsin kanssa.
Kuva: Jaguaarit
Kaudelle 2017 Jaguaarit osallistuu U19-sarjaan yhteisjoukkueella Tampere Saintsin kanssa. Kuva: Jaguaarit
Jaguaarit Athlete Squadiin osallistuu 18 jyväskyläläistä urheilijaa sekä naisten joukkue Jaguarsista, miesten edustusjoukkueesta että junioreista.
Jaguaarit Athlete Squadiin osallistuu 18 jyväskyläläistä urheilijaa sekä naisten joukkue Jaguarsista, miesten edustusjoukkueesta että junioreista.

Jaguaarit on palaamassa ryminällä ison kentän U19-sarjaan

– Vähän hirvitti.

Edellä olevat sanat lausui Jyväskylä Jaguaarien 19-vuotiaiden päävalmentaja Vesa Peltola kuvaillessaan omia ensituntemuksiaan Jaguaarien käynnistäessä syksyllä koulusarjaa Jyväskylän alueen toisen asteen oppilaitoksille.

Peltola on itse jo kokenut konkari koulusarjan järjestäjänä. Ensimmäistä kertaa hänet nähtiin koulusarjan "managerina" jo vuonna 1999 - siis vuonna, jolloin suuri osa tämän syksyn pelaajista syntyi. Tästä syystä hän myös tiesi, mikä koulusarjassa hirvitti.

Se ei ollut konsepti, sillä mahdollisuus tarjota kymmenille, jopa sadalle opiskelijalle ja oppilaalle amerikkalaista jalkapalloa ilmaiseksi ei kuulosta huonolta idealta. Hirvitystä ei aiheuttanut myöskään valmennus ja organisointi, sillä Peltola tiesi, että Jaguaareilta löytyy tarvttaessa apukäsiä ja karismaattisia kouluttajia.

Mikä siis hirvitti?

– Varusterumba paikasta toiseen, Peltola toteaa. – Lippupallomeiningillä varusteet olisi helpompaa siirtää koululta toiselle, mutta kun kyseessä on kokonaisen joukkueen verran jenkkifutisvarusteita hartiasuojista ja kypäristä alkaen, täytyy osata olla luova.

 

Kaikki alkaa myyntipuheesta

Peltola ja koko Jaguaari-lauma tiesivät, että huolellinen suunnittelu ja panostus tuottavat tulosta. Idea koulusarjasta piti kuitenkin ensin myydä kouluille. Vaikka sosiaalisen median keinot laajentavatkin tavoitettavuuden repertuaaria, korostaa Peltola kasvokkaista kohtaamista ja korvasta korvaan liikkuvaa tietoa.

– Tämä on paljon kiinni myyntipuheesta, Peltola kertoo. – Konseptia helpottaa, jos on jo valmiiksi myyrä sisällä koulussa, eli jos joku Jaguaarien pelaajista opiskeli oppilaitoksessa. Sitä kautta tavoitetaan tehokkaasti liikunnanopettaja, rinnakkaisluokat ja puskaradio onkin sitten jo päällä.

– Varsinainen info on ehdottomasti helpointa järjestää ruokavälitunnilla. Silloin on mahdollista tavoittaa käytännössä kaikki oppilaat. Kuulutus keskusradion kautta riittää siihen, että uteliaat saadaan paikalle.

Yhteistyö koulun kanssa on varsinkin käynnistysvaiheessa tärkeää. Muun muassa Jyväskylän Norssin liikunnanopettaja oli virassaan jo 17 vuotta sitten, ja Peltola kehuukin tuota yhteistyötä edelleen toimivaksi.

 

Koulusarja osaksi opetussuunnitelmaa?

Kun Jyväskylässä ensimmäistä kertaa pyöritettiin koulusarjaa 1999, oli presidenttinä Martti Ahtisaari, rahayksikkönä markka eikä kukaan puhunut Kimi Räikkösestä. Tuon jälkeen myös koulumaailmassa on moni asia muuttunut.

– Ennen oli helppoa järjestää tällaista toimintaa, mutta nykyisin on paljon vastuukysymyksiä, Peltola myöntää. – Koulun suhteen asia ratkaistiin nyt siten, että koulusarjan pelit ja harjoitukset olivat koulun ulkopuolista toimintaa.

– Keväällä olemme saamassa koulusarjan mukaan opetussuunnitelmaan, ja silloin tämä muuttuu koulutyöksi.

Vastuukysymykset varsinkin alaikäisten opiskelijoiden kanssa vaativat oman työnsä myös suhteessa huoltajiin, mutta tämäkin kääntyi Peltolan mukaan lopulta voitoksi.

– Saimme tällä tavoin kontaktin vanhempiin. Luonnollista oli, että laji herätti heissä ennakkoluuloja, mutta vastaavasti ilmaisuus kiinnosti.

 

Kolme treeniä ja sitten matsi

Jaguaarien koulusarja-konseptin perusidea on se, että kolme kertaa harjoitellaan varusteet päällä ja neljäs kokoontuminen onkin jo ottelu. Kaikki sarjan ottelut pelattiin lopulta tiiviissä kahden viikon ajanjaksossa. Neljän joukkueen sarjassa otteluita pelattiin yhteensä seitsemän.

Peltola nostaa pelaamisen merkityksen suureksi.

– Koulusarjan etu on nimenomaan pelaaminen. Try out -harjoituksista voi tehdä mielekkäitä uusille harrastajille, mutta niissä tehdään kuitenkin drillejä, jotka avaavat käsityksiä vain tietystä pelin kohdasta kerrallaan. Itse lajin pelaaminen jää tuolloin ainoastaan mielikuvituksen kohteeksi.

– Koulusarjassa pelaajat pääsevät mahdollisimman nopeasti kokemaan, mitä jenkkifutiksen pelaaminen on, Peltola kertoo.

Aivan totaalista 11 pelaajan jenkkifutista koulusarjassa ei pelata, mutta kevennetyin säännöin pelattava versio avaa kuitenkin pelin "sielun" pelaajalle ja on myös uusille katsojille helpommin seurattavissa.

Kun harjoituskausi oli ohi, olivat Amis, Voionmaa, Petäjävesi ja poikkeuksellisesti yhteisjoukkueella lähteneet perinneviholliset Lyseo/Norssi valmiina itse liigaan.

– Siinä vaiheessa, kun pelit alkoivat, oli meille järjestäjille apuja runsaasti tarjolla. Finaalissa paikalla oli myös runsaasti katsojia, ja kaiken kaikkiaan riehakas tunnelma.

Jyväskylän Ammattiopiston (JAO) ja Lyseo/Norssin finaalikohtaamisesta muodostui varsin tapahtumarikas ja tiukka kamppailu, jonka JAO käänsi voitokseen.

 

U19-joukkueessa 46 pelaajaa

Osittain koulusarjan myötä Jaguaarit valmistautuu 19-vuotiaiden SM-sarjaan luottavaisin mielin. Joukkue tekee yhteistyötä Tampere Saintsin kanssa, mutta pelkästään jyväskyläläispelaajien määrä kokoonpanossa kaksinkertaistui koulusarjan myötä. Yhteensä Jaguaarien kokoonpanossa on 46 pelaajaa. Ja 12 valmentajaa, joista mukana on muun muassa maajoukkueen takavuosien keskushyökkääjä Akumatti Leskinen - itsekin koulusarjan pelaaja edelliseltä vuosituhannelta.

– Tässä näkyi sama efekti kuin esimerkiksi vuonna 1999, päävalmentaja Peltola kertoo pelaajamäärän kasvuun viitaten.  – Tendenssi on käytännössä se, että ensi vuonna koulusarja tuottaa meille noin 8-9 pelaajaa, jotka ylläpitävät joukkueen kokoa osan pelaajista kasvaessa yli-ikäiseksi juniorisarjoihin.

– Koulusarjan harjoituksissa parasta olivat spontaanit "Tää on tosi siistiä!" -huudot ja pelaamisen riemu. Se motivoi uusia rookie-pelaajia edelleen harjoituksissa. Ja täytyy muistaa, että nämä tulokaspelaajat ovat siis jo saaneet ottelukokemusta, vaikka eivät isolla kentällä vielä olekaan pelanneet.

– Tässä vaiheessa on erittäin vahva tunne siitä, että tämä kaikki työ todellakin kannatti tehdä, toteaa Peltola tyytyväisenä.

Koulusarjaa ei tarvitse pelata ainoastaan syksyllä. Peltola kannustaa muitakin seuroja tarttumaan rohkeasti ideaan ja järjestämään keväällä vastaavanlaisen sarjan. Ensimmäiset yhteydenotot kouluihin voi ottaa vielä ennen joululomia.

– Yhdellä parin viikon tapauksella saattaa saada runsaasti uusia pelaajia ensi vuoden kokoonpanoon, Peltola päättää.

 

Jaguaareissa muutenkin pöhinää päällä

Syksyn aikana Jyväskylästä on kuulunut runsaasti hyviä uutisia. Yksilöiden huippukehitykseen tähtäävä Jaguaarit Athlete Squad on aloittanut toimintansa18 urheilijan voimin. Tuohon joukkoon mahtuu niin Jaguaarien junioreita, edustusjoukkueen pelaajia kuin myös naisten Vaahteraliigasta ja maajoukkueesta kokemusta omaavia pelaajia. Kasvava kiinnostus lajia kohtaan näkyy Jaguaarien suunnitellessa kakkosjoukkueen perustamista. Kehitysjoukkue pelaisi kesällä 2017 IV-divisioonassa. Jaguaarinen edustusjoukkue sijoittui päättyneellä kaudella I-divisioonassa neljänneksi ja jatkaa toiseksi sarjatasolla myös tulevana kesänä.

 

Katso myös:

Jaguaarien uutinen koulusarjan finaalista

Jyväskylän koulusarjan finaalin highlights-video

Jyväskylän koulusarjan finaali (koko ottelu)

Jaguaarien U19-joukkueen kokoonpano