Niko Nousiainen siirtyy alkukaudeksi Sveitsiin

3.1.2017Kaudella 2016 Niko Nousiainen riisti pallon Vaahteraliiga-vastustajalta yhteensä kolme kertaa. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Kaudella 2016 Niko Nousiainen riisti pallon Vaahteraliiga-vastustajalta yhteensä kolme kertaa. Kuva: FSC Media / Riku Flink
Keväällä 2016 Niko Nousiainen valmistautui Vaahteraliigaan TAFT:n paidassa. Nyt edessä on Sveitsin liigaa Baselin paidassa ja I-divisioonaa Helsinki Wolverinesissa.
Keväällä 2016 Niko Nousiainen valmistautui Vaahteraliigaan TAFT:n paidassa. Nyt edessä on Sveitsin liigaa Baselin paidassa ja I-divisioonaa Helsinki Wolverinesissa.

Vantaan TAFT:n kasvatti maaliskuussa Basel Gladiatorsiin - viimeistään heinäkuussa takaisin Helsinki Wolverinesiin

Puolustuksen linjamies Niko Nousiaiselle vuosi 2017 tuo runsaasti uusia amerikkalaisen jalkapallon kokemuksia. 21-vuotias Nousiainen siirtyi aiemmin syksyllä Vantaan TAFT:sta Helsinki Wolverinesiin, jossa on keskittynyt tulevaan kauteen ja I-divisioonaan.

Joulun aikaan Wolverines tiedotti Nousiaisen seuraavasta siirrosta: Nousiainen matkustaa maaliskuussa Sveitsiin ja pelaa kevään ja alkukesän Basel Gladiatorsin riveissä Sveitsiin pääsarjassa. Wolverinesin vahvuuteen Nousiainen palaa, kun Alppimaan sarja on päättynyt - viimeistään heinäkuun alussa.

– Urheilu on aina ollut minulle kaikki kaikessa ja olen aina treenannut tavoitteellisesti, enkä niinkään huvin vuoksi, määrätietoinen Nousiainen kuvailee Wolverinesin uutisessa. – Nyt yksi tavoitteista on saavutettu, kun kansainväliset kentät kutsuvat.

– Kiitokset kaikille matkan varrella auttaneille, TAFT:in organisaatiolle ja valmentajille, varsinkin Mika Alaselle, joka on opettanut minulle kaiken, mitä jefusta tiedän.

 

Highlight-video herätti sveitsiläisten kiinnostuksen

Vuonna 2013 TAFT:ssa uransa aloittanut Nousiainen kuului kaudella 2016 vantaalaisjoukkueen puolustuksen linjan avainhahmoihin. 11 ottelussa Nousiaiselle tilastoitiin 13,5 taklausta, joista kaksi aloituslinjan takana. Lisäksi linjamiehen tilastosaldoa koristivat pallonriistot. Nousiainen otti yhden syötönkatkon, peitti kaksi pallon rähmäystä ja aiheutti itse yhden rähmäyksen.

Fakta on, että pelkät tilastot eivät vie ketään kansainvälisille pelikentille. Nousiainen teki suorituksistaan highlight-videon, latasi sen europlayers.com -sivustolle ja hetken päästä baselilaiset ottivatkin jo yhteyttä.

Nyt seuraava tavoite on asetettu ja harjoitusten intensiteetti kasvanut entisestään. Nousiainen ei lähde Sveitsiin syömään suklaata tai kuvaamaan käkikelloja:

– Tavoitteenani on tietenkin edustaa joukkuettani parhaan mukaan, päästä Sveitsin liigan all starsiin ja olla joukkueessani puolustuksen linjan "MVP", Nousiainen tiivistää ja jatkaa:

– Kannattaa vaan tehdä omaa juttua ja paljon duunia, niin kyllä se kantaa hedelmää, oli kyse mistä asiasta tahansa. Pain is temporary, but pride is forever!

 

Alppien kätkössä yli 30 vuoden jefu-historia

Sveitsissä on lähes yhtä pitkät perinteet amerikkalaisessa jalkapallossa kuin Suomessa. Vuonna 1982 perustetussa pääsarjassa, Nationalliga A:ssa pelaa kuusi joukkuetta, jotka ovat vuodesta 1986 lähtien ratkaisseet mestaruuden Swiss Bowliksi kutsutussa loppuottelussa.

Viimeisten vuosien aikana Sveitsin jenkkifutiskenttiä on hallinnut Churissa kotiottelunsa pelaava landquartilainen Calanda Broncos. Vuodesta 2008 alkaen Broncos on pelannut jokaisen kauden päätteeksi Swiss Bowlissa ja poistunut seitsemän kertaa loppuottelusta mestarina.

Vuonna 2012 Broncos voitti Eurobowlin ja kaatoi alkusarjassa tuolloin kahdesti Helsinki Wolverinesin. Tuohon aikaan sveitsiläisjoukkueessa pelasi myös Iiro Luoto, joka voitti Sveitsin mestaruuden Broncosissa kahdesti. Luodon tapaan Broncosin hyökkäyksen linjassa pelannut Harri Väyrynen ehti myös voittamaan useamman Sveitsin mestaruuden sekä vuonna 2010 EFAF Cupin. Suomalaisista myös Jari Kinnunen on pelannut Broncosissa, joka tosin Kinnusen aikana pelasi vielä nimellä Landquart Broncos.

Nationalliga A:ssa kuusi siihen osallistuvaa joukkuetta pelaa kaksinkertaisen runkosarjan eli 10 ottelua, minkä jälkeen pelataan neljän joukkueen yksinkertaiset pudotuspelit. Välierien voittajat jatkavat loppuotteluun.

Kaudella 2016 Broncos voitti runkosarjan, mutta hävisi Swiss Bowlissa Bern Grizzliesille. Nousiaisen tuleva joukkue Gladiators oli runkosarjassa kolmas. Tulevalla kaudella Sveitsin mestaruutta tavoittelevat myös Winterthur Warrios sekä lausennelainen LUCAF. Kuudennen paikan ottaa seitsemän vuoden tauon jälkeen A-sarjaan nouseva geneveläinen Seahawks, joka pudotti yhden Sveitsin historian menestyneimmistä joukkueista, Zürich Renegadesin B-sarjaan.

 

Katso myös:

Wolverinesin uutinen Niko Nousiaisen sopimuksesta

Niko Nousiaisen highlight-video