Urheilutoimittajat: Aleksi Aitala on vuoden 2016 amerikkalaisen jalkapallon pelaaja

17.1.2017Aleksi Aitala (70) paineistamassa Vantaan TAFT:n pelinrakentaja Cole Webbiä kaudella 2016.
Kuva: Sami Ranta
Aleksi Aitala (70) paineistamassa Vantaan TAFT:n pelinrakentaja Cole Webbiä kaudella 2016. Kuva: Sami RantaSAJL jakoi lukuisia palkintoja: vuoden joukkue on PM-kultaa voittanut nuorten maajoukkue

Tiistaina 17. tammikuuta järjestettävässä Urheilugaalassa palkitaan lukuisissa kategorioissa vuoden 2016 ansioituneimpia urheilusankareita. Suurimman keskustelun nostaa luonnollisesti sekä ennakkoon että jälkikäteen vuoden urheilijan valinta.

Suomalaiset urheilutoimittajat ovat äänestäneet myös vuoden 2016 amerikkalaisen jalkapalloilijan. Toimittajien valinta vuoden jenkkifutaajaksi on Helsinki Roostersin puolustuksen linjassa Suomen mestaruuden jo viidennen kerran peräkkäin voittanut Aleksi Aitala.

Aitala on kuulunut Suomen ja Euroopan linjapuolustajien huipulle jo useamman vuoden ajan. Syyskuun alussa Aitala valittiin Vaahteramalja XXXVII:n arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Vuoden jenkkifutari itse suhtautuu saamaansa palkintoon nöyrästi. Maanantaina puhelin alkoi piippaamaan onnitteluviestien myötä. Ilman Facebook-maailmaa elävän puolustuksen linjamiehen tavoitti uutisen silloin ensimmäistä kertaa.

– Meillä oli kokonaisvaltaisesti hyvä kausi, Aitala muistelee vuotta 2016. – Henkilökohtaisesti positiivista oli, että pystyin palaamaan loukkaantumisen jälkeen takaisin ja pelaamaan ehjän kauden vähän pelipaikkaakin vaihtaen.

– Vaikka tällaisen palkinnon myötä saa henkilökohtaista kunniaa, niin kyllä tämä koskee ihan koko joukkuetta ja valmennusta. Joukkueenjohtaja Leena Vehkomäki, fysiikkavalmentaja Olli Jussila, lääkärit, huolto. Yhdessä tekeminen, tiivistää Aitala.

 

Espoon Öljymies, joka lämpeni soikealle pallolle

Vaahteraliiga ja Helsinki Roosters eivät ole ensimmäinen SM-tason yhdistelmä, jonka Aleksi Aitala, 27, on urheilun saralla kokenut. Pitkään salibandya harrastanut, ulottuva palloilija nousi 18-vuotiaana mukaan Salibandyliiga-seura Esport Oilersin edustusjoukkueeseen. Piakkoin varusmiespalveluksen myötä salibandy kuitenkin jäi.

– Armeijassa tutustuin Ilari Nikkuun - se oli kamppailupäivä, Aitala muistelee tapaamistaan toisen Roosters-pelaajan kanssa. – Ja myöhemmin aloitimme samaan aikaan opiskelut Helsingin Kauppakorkeakoulussa. Aloimme käymään punttisalilla yhdessä. Silloin Ilari oli jo aloittanut jenkkifutiksen, ja yritti houkutella minua mukaan.

Aitala ei innostunut vielä tuolloin.

Myöhemmin Nikku oli jo siirtynyt pelaamaan Yhdysvaltoihin junior collegeen Chabotiin, ja  tuolloin Aitala puolestaan lämpeni jefu-ajatukselle ja lähti Roostersin harjoituksiin.

– Huomasin heti, että tämä on hyvä juttu.

Nyt, noin viisi ja puoli vuotta myöhemmin Aitala on yksi niistä harvoista pelaajista, jotka ovat olleet voittamassa Roostersin kanssa mestaruutta viitenä peräkkäisenä vuotena. Kylkiäisenä ovat tulleet all stars -valinnat (2014–2016), valinta vuoden Vaahteraliiga-puolustajaksi (2016) sekä nyt tuoreimpana valinta vuoden amerikkalaisen jalkapallon pelaajaksi.

Jotakin Aitalan tavasta nauttia pelaamisesta ja urheilusta sisältyy kuitenkin miehen omaan arvioon kaudesta 2016:

– Oli hienoa voittaa Suomen mestaruus Ilarin kanssa. Emme olleet koskaan aiemmin pelanneet yhdessä, kun hän oli ensin lätäkön toisella puolella ja sitten loukkaantuneena.

 

Ensi kesänä Vaahteraliiga pelataan ilman Aitalaa

Aleksi Aitalan tulevan kesän suunnitelmista kysyttäessä, kuuluu vastaus jo ennen virkkeen loppua.

– En pelaa. Ilmoitin joukkueelle ratkaisustani jo ennen urheilutoimittajien valintaa, ja päätös on tehty jo aikaisemmin. On annettava aikaa myös niille asioille, joita olen laiminlyönyt viimeisen puolen vuosikymmen ajan.

Lopullisesta lopetuspäätöksestä Aitala ei puhu, vaan päin vastoin jopa lupaa.

– Muun muassa vuoden 2018 EM-kisat tietysti houkuttavat ja niitä täytyy katsoa vielä uudelleen. Se on selvää, että mikäli palaan takaisin reilun vuoden päästä, olen huomattavan paljon paremmassa fyysisessä kunnossa kuin aiemmilla kausilla.

 

Palkitut kaudelta 2016:

Vuoden amerikkalaisen jalkapallon pelaaja: Aleksi Aitala, Helsinki Roosters (urheilutoimittajien valinta)

Vuoden joukkue: U19-maajoukkue

Vuoden valmentaja: Tero Virtanen, U19-maajoukkue

Vuoden nuorisovalmentaja: Mikko Koikkalainen, Helsinki Roosters

Vuoden nuori: Karri Pajarinen, Helsinki Roosters, U19-maajoukkue

Vuoden Vaahteraliiga-pelaaja: Chris Young, Wasa Wa1ld Royals

Vuoden Naisten Vaahteraliiga -pelaaja: Jenni Lindén, Helsinki Roosters

Vuoden I-divisoonapelaaja, miehet: Archibald Barnes, Hämeenlinna Huskies

Vuoden I-divisioonapelaaja, naiset: Sini Lilja, Hyvinkää Falcons

Vuoden II-divisioonapelaaja, miehet: Ilkka Jämsä, Mikkeli Bouncers

Vuoden II-divisioonapelaaja, naiset: Kaisa Kiuru, Kotka Eagles

Vuoden III-divisioonapelaaja, miehet: Niclas Carpelan, Kotka Eagles

Vuoden pelikenttä: Yläkenttä, Turku