Ville Valastin ura jatkuu Eastern Michiganissa!

2.2.2017


Kello oli Kaliforniassa paikallista aikaa seitsemän, kun Ville Valasti kirjoitti nimensä sopimuspaperiin.
Kello oli Kaliforniassa paikallista aikaa seitsemän, kun Ville Valasti kirjoitti nimensä sopimuspaperiin.
Silloin kauan sitten... Valasti (55) Vaahteraliiga-ottelussa kasvattajaseuransa Helsinki Wolverinesin sivurajalla.
Kuva: Helsinki Wolverines
Silloin kauan sitten... Valasti (55) Vaahteraliiga-ottelussa kasvattajaseuransa Helsinki Wolverinesin sivurajalla. Kuva: Helsinki Wolverines

Suomalaisen linjapelaajan kintereillä oli lukuisia huippuyliopistoja

Rakettimaisen kauden Kaliforniassa Junior College -tasolla pelannut linjapuolustaja Ville Valasti siirtyy jatkamaan yliopistouraansa korkeimmalle mahdolliselle tasolle eli NCAA:n I-divisioonaan. Valastin otteet, tilastot ja asenne Diablo Valley Collegessa tekivät vaikutuksen välittömästi jo alkusyksystä yhdysvaltalaisiin suurten koulujen värväreihin ja ensimmäiset tarjoukset ilmestyivät Valastin eteen jo lokakuussa.

Täyttä stipendiä tarjottiin lopulta seitsemästä suuresta yliopistosta.

– Paljon kyllä hehkutettiin, että vielä olisi tulossa isompia tarjouksia, Valasti kertoo kirjoittaessaan sopimusta. – Mutta koska olen toisesta maasta tuleva kansainvälinen opiskelija, niin asioita hoitavalla järjestöllä meni meikäläisen papereiden kanssa paljon aikaa.

– Halusin mennä kouluun, jossa minua haluttiin auttaa.

Säntillisenä ja määrätietoisena urheilijana tunnettu Valasti hoiti oman osuutensa kuntoon tyylilleen uskollisena. Valasti tulosti ja allekirjoitti sopimuspaperinsa heti, kun se oli mahdollista: aamulla kello 7.00.

Valastin Junior College -joukkue Diablo Valley College Vikingsin toimiston seinät ovat täynnä kuvia pelaajista, jotka DVC:sta ovat siirtyneet koulusta I-divisioonan yliopistoon. Tulevaisuudessa sinne liitetään myös kahden suomalaisen kuvat. Chris Mulumba siirtyi aiemmin syksyllä samasta koulusta Coloradoon ja nyt on Valastin vuoro.

 

E niin kuin...

Muun muassa Hawaiin ja San Jose Staten joukkueet jäivät nuolemaan näppejää, sillä Valastin valinta täydällä scholarshipillä on...

– Jatkan tästä mahdollisimman nopeasti uuteen opinahjoon! Meitsi committas itsensä juuri Eastern Michiganin yliopistoon. 

Mahdollisuus saada omalle pelipaikalleen huippuvalmennusta oli yksi merkittävä tekijä siihen, että Valasti valitsi nimen omaan EMU:n.

– Heidän viime vuoden aloittava puolustuksen endi (DE) valitaan NFL:ään todennäköisesti kolmen ensimmäisen varauskierroksen aikana.

– Sanoivat mulle siellä, että jos tulen heille, niin olen tulevaisuudessa top3-valinnoissa NFL-drafissa. Ne ovat lupauksia, mutta tottakai ne pitää lähteä lunastamaan.

Yleistä tämäntason siirtymisissä on, että siinä missä pelaaja vakuuttaa koulun pelivideoilla ja haastatteluilla, on yliopiston puolestaan vakuutettava pelaaja urheiluohjelmallaan, stipendin laajuudella sekä opintojen laadulla.

– Hauskinta tässä on se, että en saanut ottaa yhtään visiittiä paikan päälle, Valasti naurahtaa. – En siis todellakaan tiedä, mihin olen menossa!

Se lienee kuitenkin selvää, että tulevaisuudessa Michiganissa tiedetään Valasti Suomesta.

– Vähän tietysti jännittää, mitä sieltä tulee vastaan. Mutta tänne Kaliforniaankin "eksyttiin" ja yllättävän hyvin meni ensimmäinen vuosi. Voisin kuvitella, että täsmälleen samaa on luvassa, kun muuttaa Michiganiin.

 

Itäkeskuksesta itä-Michiganiin

Eastern Michiganin yliopisto sijaitsee Ypsilantissa Suurten järvien välissä vajaat 50 kilometriä Detroitista länteen. Yliopiston joukkue Eagles pelaa Mid-American Conferencessa (MAC). Syksyllä 2016 joukkue voitti 12 ottelustaan seitsemän ja pelasi lopulta Bahamas Bowlissa, jossa kuitenkin taipui Old Dominionille 20–24.

Valastille on luvassa syksyn 2017 aikana muun muassa mielenkiintoiset Michiganin sisäiset välien selvittelyt, sillä MAC:n länsidivisioonassa pelaavat EMU:n lisäksi myös Central Michiganin ja Western Michiganin joukkueet. Lisäksi Valastin joukkue kohtaa muun muassa Rutgersin ja Armyn joukkueet.

Suomalaista eksotiikkaa ilmestyi välittömästi allekirjoituksen jälkeen myös Eastern Michiganin yliopiston. Name: Ville Valasti. High school: Itakeskuksen lukio, Helsinki.

 

Mitä on tapahtunut viimeisen yhdeksän kuukauden aikana?

"Tarina siitä, mitä päättäväisyys saa aikaiseksi" (huhtikuu 2016)

"Ville Valasti tekee Diablo Valleyssa kovaa jälkeä" (lokakuu 2016)

"Tie kohti huippua: Ville Valastilla on edessään kiireinen kuukausi" (marraskuu 2016)

 

Katso EMU:n rekrytointi uutinen joukkueen sivuilta