Juha Hakalan Lazio Marinesin kausi alkaa sunnuntaina

4.3.2017


Vaahteraliigassa Juha Hakala takoi viidessä vuodessa kovaa jälkeä: viisi mestaruutta, otteluvoitot 51-7.
Kuva: Sami Ranta
Vaahteraliigassa Juha Hakala takoi viidessä vuodessa kovaa jälkeä: viisi mestaruutta, otteluvoitot 51-7. Kuva: Sami Ranta
Marinesin kotiottelut kaudella 2017.
Marinesin kotiottelut kaudella 2017.
Kosmopoliitti pelinrakentaja Micah Brown on voittanut muun muassa maailmanmestaruuden, kaksi Suomen mestaruutta ja Puolan mestaruuden.
Kosmopoliitti pelinrakentaja Micah Brown on voittanut muun muassa maailmanmestaruuden, kaksi Suomen mestaruutta ja Puolan mestaruuden.
Lazio on tarkoittaa maantieteellisesti keski-italialaista maa-aluetta Rooman ympäristössä. Urheilun saralla Lazio Marines kuuluu samaan multiseuran alajaostoihin kuin muun muassa jalkapalloseura S.S. Lazio. Kuvassa Juha Hakala (3. oik.) vierailemassa seuran johtohenkilöstön kanssa Lazion soutukerholla.
Lazio on tarkoittaa maantieteellisesti keski-italialaista maa-aluetta Rooman ympäristössä. Urheilun saralla Lazio Marines kuuluu samaan multiseuran alajaostoihin kuin muun muassa jalkapalloseura S.S. Lazio. Kuvassa Juha Hakala (3. oik.) vierailemassa seuran johtohenkilöstön kanssa Lazion soutukerholla.
Lorenzo Scapperrotta on yksi IFL Divisione I:n parhaimmista kulmapuolustajista.
Lorenzo Scapperrotta on yksi IFL Divisione I:n parhaimmista kulmapuolustajista.
Stephen Peyton on voittanut Hakalan joukkueessa kolmesti Suomen mestaruuden - 2012, 2013, 2015. Vuonna 2012 Peyton teki touchdownin, kun Vaahteramaljaa oli jäljellä 3 sekuntia. Seuraavana vuonna hän teki finaalissa touchdownin, kun ottelua oli kulunut ainoastaan 8 sekuntia. 2015 Vaahteramaljassa Peyton teki touchdownin Micah Brownin heitosta.
Kuva: Sami Ranta
Stephen Peyton on voittanut Hakalan joukkueessa kolmesti Suomen mestaruuden - 2012, 2013, 2015. Vuonna 2012 Peyton teki touchdownin, kun Vaahteramaljaa oli jäljellä 3 sekuntia. Seuraavana vuonna hän teki finaalissa touchdownin, kun ottelua oli kulunut ainoastaan 8 sekuntia. 2015 Vaahteramaljassa Peyton teki touchdownin Micah Brownin heitosta. Kuva: Sami Ranta
Olli Jussila teki vuosien ajan merkittävää työtä Roostersin fysiikkavalmentajana. Nyt Jussila ottaa osaa Marinesin fysiikkaharjoittelun ohjaamiseen.
Kuva: Sami Ranta
Olli Jussila teki vuosien ajan merkittävää työtä Roostersin fysiikkavalmentajana. Nyt Jussila ottaa osaa Marinesin fysiikkaharjoittelun ohjaamiseen. Kuva: Sami Ranta

Viiden Vaahteramaljan jälkeen Hakala haluaa valmentaa roomalaiset menestykseen

– Aurinko paistaa. Lämpöä on päivällä 16–18 astetta, sanoo Roomassa puhelimeen vastaava Juha Hakala.

Mutta Lazio Marinesin päävalmentajaa - kuten päävalmentajia aina - kiinnostaa enemmän tulevan pelipäivän sääennuste kuin ympärillä oleva sfääri. Meteorologinen ennuste ei naurata.

– Sunnuntaina on tietysti sadetta luvassa.

Tulevana sunnuntaina Hakala debytoi Italian pääsarjassa pelaavan Marinesin sivurajalla, kun kotikentällä Roomassa Divisione I:n ottelussa vastaan asettuu Bergamo Lions.

Helsinki Roostersissa viisi peräkkäistä Vaahteramaljaa valloittanut Hakala on syksyllä ja alkutalvesta käynyt pitämässä leirejä Roomassa. Nyt valmentaja on kuitenkin matkannut Italian pääkaupunkiin pysyvästi.

Päävalmentajan arki rullaa Roomassa tuttua kaavaa: harjoitukset tiistaina, torstaina ja perjantaina. Peli viikonloppuna. Toki valmentajan työ laajentuu myös harjoitusten ulkopuolelle, minkä lisäksi Hakala tekee Italiasta käsin myös toimitusjohtajan töitä Suomeen.

– Reilu viikko on elämää takana täällä. Ainoastaan vapaaviikkoina lennän Suomeen.

 

Olli Jussila, Micah Brown ja Stephen Peyton

Lazio Marinesista tuli Hakalan myötä nopeasti Italian suomalaisin joukkue. Suomalaista valmennusosaamista joukkueeseen tuo myös fysiikkavalmentaja Olli Jussila, joka leirien lisäksi valvoo toimintaa Suomesta käsin.

Hakalalle ja suomalaiselle jenkkifutisyleisölle tuttuja ovat myös Marinesin vahvistukset. Pelinrakentajana nähdään kaksi edellistä Vaahteramaljaa voittanut pelinrakentaja Micah Brown ja puolustuksessa pelaa kolmesti Roostersin kanssa Suomen mestaruuden voittanut Stephen Peyton. Kaksikko matkusti Roomaan tammikuussa ja on siitä asti ollut aktiivisesti mukana Marinesin valmistautumisessa kauteen.

– Toki minun työtäni on helpottanut, kun tutut luottomiehet ovat olleet kirkolla, Hakala huokaa. – Vahvistuksemme ovat muihin joukkueisiin verrattuna selvästi kokeneimmat, mikä tietysti tarkoittaa myös sitä, että he pystyvät ottamaan runsaasti vastuuta.

Kolmantena vahvistuksena Marinesissa pelaa kahden passin pelaaja Brian Michitti. Italian pääsarjan IFL:n sääntöjen mukaisesti yhdysvaltalaisia saa kokoonpanossa olla kaksi, joista kentällä kerrallaan yksi. Muun muassa Vaahteramaljassa yhdessä maalin tehnyt kaksikko Brown–Peyton ei siis Italiassa hyökkäyksessä samaan aikaan esiinny.

 

Entistä nuorempi joukkue

Kaudella 2016 Marines voitti runkosarjan kymmenestä ottelustaan seitsemän. Joukkueen vahvuus on nuoruus, sillä kokoonpanoon kuuluu runsaasti nuoria pelaajia. Hakala onkin aiemmin verrannut tulevaa kautta samanlaiseksi prosessiksi kuin hänen aloittaessaan Roostersin päävalmentajana syksyllä 2011.

Alkuvuodesta on kuitenkin käynyt selväksi, että joukkue on vieläkin nuorempi kuin Hakala alunperin sai ymmärtää.

– Vaihtuvuutta on ollut loka-marraskuusta, jolloin kävin Roomassa ensimmäisen kerran. 7–8 pelaajaa siitä pelaajamäärästä on nyt pois. Muun muassa muutama on työn vuoksi muuttanut Milanoon.

– Nostamme nuorisojoukkueesta pelaajia edustukseen enemmän, mikä tarkoittaa sitä että työtä riittää tehtäväksi.

Lazion valmennuskulttuuri kuitenkin tukee nuoren joukkueen valmennusta. Marinesin hyökkäyksen koordinaattori on sama sekä edustusjoukkueessa että nuorten joukkueessa. Nuorisojoukkueen puolustuksen koordinaattori puolestaan toimii Hakalan ryhmässä tukimiesten valmentajana.

– Hänellä on takana 33 vuotta jenkkifutista, ja hän pelasi omalla urallaan muun muassa Italian maajoukkueessa, kertoo Hakala luottavaisena.

 

Myös italialaisia timantteja löytyy

Brownin ja Peytonin vaikutus tulee luonnollisesti olemaan Marinesissa tänä vuonna suuri, mutta Hakala nostaa esiin myös muutamia italialaisia pelaajia, jotka tulevat olemaan kauden mittaan näkyvissä rooleissa.

Hyökkäyksen linja on mennyt melkolailla uusiksi, sillä vuoden takaisista aloittajista on jäljellä ainoastaan kaksi. Joukkueella on tosin yhdysvaltalaisvalmentaja vastaamassa linjaviisikon valmennuksesta.

– Simo D'antonio on oikean guardin paikalla huippupelaaja. Häntä voisi tyyliltään verrata vaikka Laineen Rikuun tai Jere Lahteen.

– Keskushyökkääjä Nicholas Bussoletti on puolestaan Jere Jussilan kaltainen keskushyökkääjä. Hän on kärsinyt vähän takareisivammasta, mutta mikäli tuo vaiva saadaan kuntoon, nin häneltä nähdään vielä hyviä pelejä.

Micah Brownin pelityyli tukee myös juoksupelin monimuotoisuutta, mutta myös heittojen kiinniottajia löytyy.

– Valerio Migliozzi on vähän kokeneempi laitahyökkääjä, mutta juoksee erinomaisia kuvioita.

Hakalan omalta vastuuvyöhykkeeltä, puolustuksesta nousee esiin ensimmäisenä kulmapuolustajan nimi:

– Lorenzo Scapperrotta on huippupelaaja. Meillä on muutenkin takakentän osalta laadukkaita pelaajia liikkuvuuden osalta. Sen sijaan tekniikan osalta ovat vielä raakoja.

Lähempänä aloituslinjaa on kaksi avainpelaajaa:

– Simone Cerini on joukkueen viime kauden kärkitaklaaja. Puolustuksen linjasta puolestaan löytyy U19-maajoukkueen linjamies Thomas Baldonado. Hän on sellainen 195 (cm) ja 110 (kg). Todella hyvä!

 

11 joukkueen yksinkertainen runkosarja

Saapasmaan mestaruussarjassa pelaa yhteensä 11 joukkuetta. Joukkueita ei ole jaettu lohkoihin tai divisiooniin, vaan kaikki pelaavat kerran toisiaan vastaan, minkä jälkeen ansioituneet jatkavat pudotuspeleihin. Tämä lisää panosta jokaiseen otteluun, sillä tasapisteisiin päätyessään joukkueiden sijoitus ratkeaa keskinäisten otteluiden perusteella.

– Tasoerot ovat oikeastaan tässä sarjassa melko pienet. Tai sanotaan niin, että hyvällä valmistautumisella ja effortilla pystyy kuromaan nuo erot melko lailla kiinni.

Milano on ollut italialaisen jenkkifutiksen kehto viimevuosina, ja Rhinos on hallitseva mestari. Menneen talven aikana pelaajavirta on voimistunut entisestään mestarin riveihin, ja BIG6-sarjaan osallistuva joukkuen onkin ehdottomasti suurin ennakkosuosikki.

 

Miten Hakala luonnehtii tulevia vastustajia?

Bergamo Lions

On heikentynyt ja nuorentunut menneistä vuosista aika lailla, mutta joukkue on hyvin valmennettu. Pelinrakentaja Giorgio Bryant heittää pitkiä heittopelejä ja tykkää myös itse juosta pallon kanssa. Tämä on meille tärkeä ottelu!

SU 05.03.2017 | 17:00 | Rooma - katso livestream

 

Firenze Guelfi

Joukkue pelaa jenkkipelinrakentaja Eddie Printzin johdolla heittopainotteista hyökkäystä. Puolustuksen linjassa Skyler Suggs saattaa olla meidän kokemattomalle puolustuksen linjalle haastava pala.

LA 11.03.2017 | 17:00 | Firenze

 

Ancona Dolphins

Myös he pelaavat ns. 10-personnellista heittopainotteisesti. Vuosi sitten Marines pelasi Anconaa vastaan kaksi pisteiloittelua, joissa kummassakin molemmat tekivät yli 40 pistettä. Nyt Dolphinsin paras tukimies lähti Milanoon ja paras kulmapuolustaja lopetti. Tämä on meidän pudotuspelien kannalta tärkeä ottelu.

SU 26.03.2017 | 13:30 | Ancona

 

Milano Seaman

Runsaasti kansallisia pelaajia, linjat isoja ja importit hyviä. Takamies on Paul Morat pelasi Seinäjoki Crocodilesista tutun Stevie Strotherin kanssa aiemmin samassa joukkueessa ja pystyy puolustamaan kenet tahansa pois. Pelinrakentaja Luke Zahradka on kahden passin mies.

SU 02.04.2017 | 15:00 | Rooma

 

Parma Panthers

Tämä joukkue on kokoonpanonsa osalta kuin Porvoo Butchers Vaahteraliigassa 2016. Mukana on todella kokeneita pelaajia, muun muassa kaksi Italian maajoukkueen puolustuksen linjamiestä ja maajoukkueen pelinrakentaja mutta myös erittäin paljon nuoria, kokemattomia pelaajia. Joukkue ei ole toistaiseksi ilmoittanut yhdestäkään import-pelaajasta eikä heidän edustajaansa näkynyt myöskään edellisessä liigakokouksessa.

LA 22.04. – SU 23.04. | Parma

 

Bolzano Giants

Herkullinen vieraspelimatka pohjoiseen! Istumme 12 tuntia bussissa. Giantsilla on joukoissaan 25–30 pelaajaa, jotka tulevat jostain muualta kuin Bolzanosta - ovat siis vähän niin kuin paikallinen Seinäjoki. Heillä on USA:n maajoukkueen pelinrakentaja sekä jenkkivalmennus, joka pystyy liimaamaan palkkasoturiarmeijan joukkueeksi.

SU 30.04.2017 | 14:00 | Bolzano

 

Torino Giaguari

Neljän laitahyökkääjän hyökkäys ja 3-4 -puolustus. Jenkki-pelinrakentaja (Paul Jordan) ja jenkki-tukimies (Matt Conroy). Lisäksi keskushyökkääjä Louis Cotrone pelaa tuplapassilla. Hän on sellainen fullback-tyyppinen keskushyökkääjä, joka pystyy myös kantamaan tehokkaasti palloa. Valmennus on täysin italialainen.

SU 14.05.2017 | 15:00 | Rooma

 

Roma Grizzlies

Tämä on henkisesti tärkeä hegemonia-ottelu - paikallistaistelu. Tärkeimpiä pelaajia ovat Italian maajoukkuelinjamiehet, joista yksi on myös joukkueen kapteeni. Import-pelaajien onnistuminen määrittää paljon sijoituksesta. Heillä on hyökkäyksessä pelinrakentaja (Scott Watkins) ja puolustuksessa takamies (Derrick Fofanah).

SU 21.05.2017 | 15:00 | Rooma

 

UTA Pesaro

Joukkue voitti II-divisioonan vuosi sitten puhtaalla pelillä ja heidän pelaajarunkonsa on pysynyt samana. Hyökkäyksessä olivat viime vuonna mallia "kaksi keskushyökkääjä ja sisempi laitahyökkääjä", mutta se on voinut hyvinkin muuttua tulevalle kaudelle. Pesaro voi olla musta hevonen, mutta sijoittaisin heidät kuitenkin häntäpään joukkueisiin.

SU 28.05.2017 | 15:00 | Rooma

 

Milano Rhinos

Hallitseva mestari. Joukkue osallistuu myös BIG6-sarjaan, joten heillä on runsaasti import-pelaajia. Talven aikana Rhinosiin on siirtynyt myös 6-7 Italian maajoukkuemiestä. Tuplapassi-pelinrakentaja Timothy Pryor on sellainen Jabari Harris -tyyppinen pelinrakentaja - vahva juoksija. Lisäksi vastaan tulee runsaasti erilaisia muodostelmia.

SU 04.06.2017 | 15:00 | Rooma

 

Katso myös:

Lazio Marinesin sivut

Italian pääsarjan sivut

American Football Internationalin uutinen Divisione I:n televisioinnista kaudella 2017

 

Hakalan, Peytonin ja Jussilan kuvat:

Sami Ranta