Niko Nousiainen aloittaa Sveitsin valloituksen sunnuntaina

25.3.2017Talven aikana Nousiainen on panostanut erityisesti räjähtävyyteen ja käsitekniikoihin.
Talven aikana Nousiainen on panostanut erityisesti räjähtävyyteen ja käsitekniikoihin.
Gladiators aloittaa kautensa vierasottelulla Geneva Seahawksia vastaan sunnuntaina.
Gladiators aloittaa kautensa vierasottelulla Geneva Seahawksia vastaan sunnuntaina.
Gladiatorsin vahvistusnelikko: pelinrakentaja Perry Patterson, laitahyökkääjä Nathan Rhoades, takamies-palauttaja Brandon Hathaway sekä Niko Nousiainen. Kuva: Basel Gladiators
Gladiatorsin vahvistusnelikko: pelinrakentaja Perry Patterson, laitahyökkääjä Nathan Rhoades, takamies-palauttaja Brandon Hathaway sekä Niko Nousiainen. Kuva: Basel Gladiators

Linjapuolustaja elää ammattilaiselämää nöyränä mutta nöyristelemättä

Samaan aikaan, kun Suomessa yskitään katupölyn pienhiukkasia, kirotaan kesäajan kellonsiirtoa ja arvotaan renkaiden vaihdon kanssa, kävelee Niko Nousiainen shortseissa pitkin Baselin raittia. Sveitsin luoteiskulmaan huokuu Alppien laaksosta, niin sanottua Burgundin porttia pitkin välimerellinen henkäys, ja lämpömittarin elohopeapatsas nousee jo maaliskuussa lähes 20 Celsius-asteeseen.

– Todella siisti maa, toteaa Nousiainen. – Eikä yhtään kalliimpi kuin Suomi.

21-vuotias linjapuolustaja Nousiainen on yksi Basel Gladiatorsin uusista vahvistuksista. Vantaan TAFT:sta Helsinki Wolverinesiin syksyllä siirtyneeseen suomalaispelaajaan on Baselissa asetettu suuret odotukset. Eikä Nousiainen itsekään ole lähtenyt Sveitsin liigaan virkkaamaan tai larppaamaan - tavoite on selvä:

– Tavoitteena on voittaa sarja säkitystilasto, Nousiainen naulaa. – Tai ainakin auttaa joku muu meidän joukkueesta voittamaan se. Haluan, että meillä on paras puolustus ja olla itse puolustuksemme MVP. Meidän tähtäimemme on olla mestareita kauden päätyttyä.

Gladiators pelaa puolustuksessa 3-4 –muotoa, jossa Nousiainen pelaa keskellä linjaa, nose tacklena. Säkityskuninkaan kruunun valloittamisen Nousiainen tiedostaa tuolta paikalta itsekin haastavaksi tehtäväksi, mutta määrätietoisuus työntänyt puolustajaa läpi syksyn ja alkutalven eteenpäin. Henkilökohtaisella tasolla Nousiaisen kausi on pitkä. sillä Sveitsi-pelien päätyttyä ottelut jatkuvat Helsinki Wolverinesin paidassa I-divisioonassa.

– Räjähtävyys ja käsitekniikat ovat ne asiat, joihin olen harjoituskaudella panostanut – oikeastaan joka päivä. Paljon olen saanut asiaan apua muun muassa Okko Outiselta, kertoo Nousiainen mainiten TAFT-vuosiltaan tutun maajoukkuepelaajan.

 

Sveitsiläinen harjoittelu eroaa suomalaisesta

Gladiatorsin harjoitusten kaava on tullut tutuksi nopeasti. Alkulämmittelyjen jälkeen tehdään nopeasti pelipaikkakohtaiset harjoitteet, minkä jälkeen siirrytään joukkueharjoitteluun.

– Totuin Wolverinesissa (päävalmentaja) Robert Johnsonin nopeaan tempoon. Nyt tuntuu, että hyökkäyksen linja on koko ajan myöhässä.

Myös teknisiä näkemyseroja löytyy Suomen ja Sveitsin väliltä. Nousiainen uskoo kuitenkin, että Mika Alasen ja Kari Leivojan linjamieskouluissa saadut opit toimivat myös Sveitsin liigassa.

Suomalaislinjamiehen ohella paljon odotetaan puolustuksesta eritoten yhdysvaltalaiselta takamieheltä Brandon Hathawaylta, joka myös palauttaa potkuja ja esiintyy tarvittaessa hyökkäyksessäkin.

– Meillä on linjan takana isot, vahvat tukimiehet ja lisäksi nopeat takamiehet, kertoo Nousiainen puolustuksen koostumuksesta. – Pelikirjan sain heti, kun allekirjoitin sopimuksen, joten sen olen ehtinyt oppimaan jo moneen kertaan.

Sveitsin import-säännöt ovat yhdysvaltalaispelaajien suhteen tiukemmat kuin Suomessa. Kahta USA-pelaajaa ei saa peluuttaa samaan aikaan. Gladiatorsilla kuitenkin on hyökkäyksessä sekä pelinrakentaja Perry Patterson että isokokoinen laitahyökkääjä Nathan Rhoades. Koska Patterson pelasi Sveitsissä jo edelliskaudella ja juurtui sittemmin Baseliin, ei häntä enää lasketa import-pelaajaksi ja näin kaksikko voi esiintyä kentällä samanaikaisesti.

 

Kuuden joukkueen kaksinkertainen sarja

Sveitsin pääsarjassa eli Nationalliga A:ssa pelaa kuusi joukkuetta. Runkosarjassa joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti, ja kymmenen runkosarjaottelun jälkeen neljä parasta jatkaa välieriin. Välierien voittajat kohtaavat Swiss Bowli XXXII:ssa heinäkuun alussa.

– Calanda Broncos on vuodesta toiseen ennakkosuosikki. He ovat vähän niin kuin Sveitsin Roosters, Nousiainen arvelee. – Ja Bern Grizzlies on vähän niin kuin Crocodiles. Aina mukana kärkikahinoissa, mutta mestaruus on karttanut.

Calanda ja Bern ovat pelanneet vastakkain kahdessa edellisessä Swiss Bowlissa. 2015 Broncos oli ylivoimainen voittaja. Myös vuosi sitten Broncos voitti runkosarjan, mutta loppuottelussa Grizzlies venyi lopulta voittoon.

Baselissa on pitkät perinteet jenkkifutiksen saralla. 2000-luvulla Gladiators on voittanut mestaruuden seitsemän kertaa; edellisen kerran joukkue valloitti Swiss Bowlin 2014. Tuota ennen Gladiators hävisi neljä kertaa peräkkäin muun muassa Iiro Luodon ja Harri Väyrysen noihin aikoihin edustamalle Broncosille. Nousiaisen vertailua soveltaen: Gladiators on kuin 90-luvun Turku Trojans.

Siinä, missä Gladiators haluaa kiilata Bernin ja Calandan ohi mestaruuteen, haluavat vastaavasti Winterthur Warriors ja lausennelainen LUCAF päästä Gladiatorsin ohi.

– Warriors on varmasti kova jengi, arvelee Nousiainen. – Heillä pelaa muun muassa E.J. Woods, joka pelasi pari vuotta sitten TAFT:ssa.

Myös sarjan kuudennen joukkueen, Geneva Seahawksin, riveistä löytyy Vaahteraliiga-kokemusta. Sarjanousijan pelinrakentajana nähdään vuosi sitten Trojansin peliä rakentanut Max Shortell.

 

Unelma, joka muuttui tavoitteeksi ja toteutui

Nousiainen on esimerkki siitä, mitä työnteko ja tahto yhdessä aiheuttavat. Kun jenkkifutaaja 21-vuotiaana huomaa elävänsä Alppien sylissä ammattilaiselämää, synnyttää se ainakin Nousiaisen mielessä nöyryyttä ja epäuskoakin.

– En oikein käsitä, että näin on tapahtunut. Omituista, Nousiainen pohtii.

– Itselläni on ollut kaksi unelmaa. Päästä maajoukkueeseen ja pelata ammattilaisena. Kun NFL-pelaajat olivat Suomessa AFWB-vierailulla, pääsin harjoittelemaan maajoukkueen mukana. Ja nyt olen täällä.

Toisaalta…

– Siitä huolimatta tämä perustuu jatkuvaan tekemiseen. Mennään treeneihin ja laitetaan kamat päälle.

Kaikesta huomaa, että Nousiaiselle ei riitä ammattilaiseksi pääseminen. Seuraava tavoite – ei siis unelma – on menestyä ammattilaisena. Sitä tavoitetta säkkitilaston voitto mielessään Nousiainen lähtee täyttämään sunnuntaina, jolloin Sveitsin liiga käynnistyy ja Nousiaisen joukkue matkustaa Geneveen Seahawksin vieraaksi.

 

Lue myös:

Gladiatorsin kokoonpano

Gladiatorsin edustusjoukkueen päävalmentaja Dwaine Wood sekä junioreiden päävalmentaja Robin Haas analysoivat sarjojensa joukkueita (saksaksi)

Niko Nousiainen siirtyy alkukaudeksi Sveitsiin