Mikael Lindroosin kausi Ruotsin Super Serienissä alkaa tänään

7.4.2017Pelinrakentaja Anders Hermodsson käynnistämässä hyökkäysyritystä maaliskuisessa harjoitusottelussa. Mikael Lindroos hyökkäyksen linjassa oikean guardin paikalla. Tuolla paikalla Lindroos aloittaa myös perjantaina, kun Mean Machines aloittaa kautensa Örebro Black Knightsin vieraana.
Pelinrakentaja Anders Hermodsson käynnistämässä hyökkäysyritystä maaliskuisessa harjoitusottelussa. Mikael Lindroos hyökkäyksen linjassa oikean guardin paikalla. Tuolla paikalla Lindroos aloittaa myös perjantaina, kun Mean Machines aloittaa kautensa Örebro Black Knightsin vieraana.
Lindroosin kypärässä Turku Trojansin valkoinen maali vaihtui Stockholm Mean Machinesin hopeaan.
Lindroosin kypärässä Turku Trojansin valkoinen maali vaihtui Stockholm Mean Machinesin hopeaan.

Hyökkäyksen linjamiehestä tuli kuin huomaamatta häijy tukholmalainen kone

Mikael Lindroosin, 30, jenkkifutispolku ei ole kulkenut perinteisten karttamerkkien viitoittamalla reitillä. Amerikkalainen jalkapallo on ollut Lindoorsin elämässä kuin poiju, joka nousee aina pintaan tai tuttava jonka kohtaa aina mitä erikoisemmissa paikoissa.

Kaikki alkoi kuusi vuotta sitten, kun Lindroos opiskeli Turun yliopistossa. 24-vuotias isokokoinen opiskelija huomasi UTU Beaver Huntersin ilmoituksen. Korkeakoulujenkkifutis vaikutti niin houkuttelevalta, että Lindroos päätti lähteä kokeilemaan.

– Olen tällainen late entry –pelaaja, toteaa Lindroos hyökkäyksen linjamiehen vaatimattomuudella ja jatkaa sitten: – Korkeakoulujenkkifutiksen merkitys on erittäin suuri kaltaisteni houkuttelemiseksi lajiin mukaan. Turussa meitä on todella monta.

Beaver Huntersissa Lindroos sai myös menestystä, sillä suomalaisen college-jefun alkuvuosina valtikka pysyi vuosi toisensa jälkeen Turussa. Samaan aikaan Turku Trojans puolestaan ei elänyt pitkän historiansa eeppisintä ajanjaksoa, vaan löytyi 2010-luvun alkuvuosina sarjataulukosta sieltä, mistä numero kuusi kellotaulusta. Korkeakoulusta valmistuneet – ja vielä opiskelevatkin – pelaajat saivat näytönpaikkoja myös Vaahteraliiga-kentillä. Myös Lindroos liittyi Trojansin edustusjoukkueeseen, osaksi hyökkäyksen linjaa.

Kuuden vuoden aikana Lindroos on ehtinyt valmistumaan ohjelmistosuunnittelijaksi ja kartuttamaan kokemusta Vaahteraliiga-tantereelta. Menneenä talvena työnantaja tarjosi mahdollisuutta työkomennukselle Tukholmaan. Lindroos kiinnostui ajatuksesta ja matkasi kahdeksaksi kuukaudeksi Ruotsiin.

Koska jenkkifutiksesta oli tullut elämäntapa, halusi linjamies pitää lajista kiinni myös uudessa ympäristössään. Yhteydenotto Stockholm Mean Machinesiin tuotti tulosta ja niin myös Lindroosista tuli ”katala kone”.

– Joo, en tehnyt mitään Europlayers-profiilia, vaan otin itse yhteyttä. Trojansin hyvä kulttuuri auttoi varmasti. Turussa on oltu mitaleilla kolmena edellisenä vuotena, ja sitä arvostettiin myös Tukholmassa.

 

Crusaders, 86ers, Black Knights ja Mean Machines suosikkeina

Ruotsalaisen jenkkifutiksen pääkaupunki on viime vuosina ollut Carlstad ja sikäläinen Crusaders on voittanut mestaruuden seitsemän kertaa peräkkäin. Harva Ruotsissakaan enää muistaa, että tuota ennen valtikka oli vahvasti Tukholmassa. Crusadersin dynastiaa edeltävänä aikana Mean Machines voitti 13 vuodessa mestaruuden 10 kertaa.

EFL-otteluissa Tukholman ylpeys kävi pelaamassa myös Seinäjoella Crocodilesia vastaan vuonna 2006 ja isännöi Porvoo Butchersia vuonna 2009. Ja pelasipa valtakauden alkuvuosina myös muun muassa suomalaiset takakentän pelaajat Aki Pystynen ja Miikka Riionheimo.

– Siinä mielessä nyt on tulossa mielenkiintoinen kausi, että meillä on huomattavasti parempi joukkue kuin viime vuosina, Lindroos kertoo.

Yksi keskeinen komponentti Mean Machinesin pelipalettiin on pelinrakentaja Anders Hermodssonin värvääminen pääkaupungin joukkueeseen. Ruotsin maajoukkuepelinrakentaja ”Hermunen” oli avainhahmo Crusadersin mestaruusputkessa vuoteen 2015 asti. Kaudella 2016 isokokoinen ja vahvana juoksijana tunnettu Hermodsson pelasi Italiassa Lazio Marinesissa.

Tukholmassa Hermodsson tekee uuden aluevaltauksen, sillä hän toimii pelinrakentamisen lisäksi myös joukkueen hyökkäyksen koordinaattorina.

– Hän sekä pelinrakentajana että valmentajana erittäin määrätietoinen ja jämäkkä, Lindroos kuvailee.

Minkälainen Hermodssonin pelikirja on?

– Voisi luulla, että se on heittopainotteinen, Lindroos kiertelee. – Mutta sen näkee sitten, kun pelit alkavat.

Super Serienissa yhdysvaltalaispelaajia saa olla joukkueessa kentällä samanaikaisesti vain yksi. Koska Mean Machines pelaa kansallisella pelinrakentajalla, tukholmalaiset hankkivat hyökkäyksen jenkiksi aikaisemmin muun muassa Tampa Bay Buccaneersin NFL-leirillä käyneen laitahyökkääjä Tyler McCullochin.

 

Avauksessa vastassa Örebro

Super Serienissa on viime vuonna nähty säännöllisesti suomalaispelaajia. Vuosi sitten maajoukkuepelaajat Okko Outinen (Tyresö Royal Crowns) ja Veikka Lehtonen (Örebro Black Knights) pelasivat välierissä. Alkavalla kaudella Lindroos lisäksi Ruotsin mestaruudesta taistelee maajoukkuepelinrakentaja Otso Flinkman, joka solmi maaliskuun lopussa sopimuksen Tyresön kanssa. Flinkman kuitenkin liittyy joukkueeseensa vasta toukokuun alussa.

Carlstad kuuluu mestarisuosikkeihin myös tänä vuonna, ja Mean Machines on noussut monen papereissa ykköshaastajaksi – jopa suurimmaksi mestarisuosiksi. Ruotsalaiskannattajat odottavat hyvää kautta myös Örebrolta.

– Myös Uppsala tulee olemaan mielenkiintoinen, hyvä joukkue tänä vuonna, Lindroos uskoo ja viittaa NEFL-sarjassa viikko sitten Roostersille hävinneeseen 86ers-joukkueeseen.

Perjantai-iltana kautensa aloittava Stockholm Mean Machines kohtaa avauksessaan Örebron ”mustat ritarit”.

– Olemme katsoneet heidän viimevuotisia otteluitaan videolta. On mielenkiintoista nähdä, minkälaiselle puolustuksella he meitä vastaan lähtevät. Vuosi sitten heillä oli myös erikoisia, kahden puolustuksen linjamiehen muodostelmia.

– Voittohan me tietysti otetaan! päättää Lindroos.

Mean Machinesin ja Black Knightsin välinen ottelu pelataan Örebrossa perjantaina Suomen aikaa kello 19.30 alkaen. Ottelu on nähtävissä C-more ja TV4 Sport-kanavilla.

 

Katso myös:

Otso Flinkman siirtyy Tyresö Royal Crownsiin