Totuuden hetki: ketkä etenevät Student Bowliin?

8.4.2017


TUAS Tornadoesin sinipaidat kohtaavat tänään Maskussa TCFA Unicornsin. Kuva: Anu Tiilikainen
TUAS Tornadoesin sinipaidat kohtaavat tänään Maskussa TCFA Unicornsin. Kuva: Anu Tiilikainen
NDU Black Knights saa runkosarjan päätösottelussa vastaansa Aalto Predatorsin. Vain voittajan kausi jatkuu, joten Maanpuolustuskorkeakoulun mustilta ritareilta aggressiivista taklauspeliä nähdään varmasti jälleen. Kuva: Anu Tiilikainen.
NDU Black Knights saa runkosarjan päätösottelussa vastaansa Aalto Predatorsin. Vain voittajan kausi jatkuu, joten Maanpuolustuskorkeakoulun mustilta ritareilta aggressiivista taklauspeliä nähdään varmasti jälleen. Kuva: Anu Tiilikainen.
Santahaminassa ketjujengissä saa pukeutua kotijoukkueen fanituotteisiin. Kuva: Anu Tiilikainen
Santahaminassa ketjujengissä saa pukeutua kotijoukkueen fanituotteisiin. Kuva: Anu Tiilikainen
Wildmen on jo varmasti jatkossa ja Hawksin kausi päättyy sunnuntaina. Black Knightsin ja Predatorsin rivalry-ottelu lauantaina ratkaisee toiseen jatkoon menijän.
Wildmen on jo varmasti jatkossa ja Hawksin kausi päättyy sunnuntaina. Black Knightsin ja Predatorsin rivalry-ottelu lauantaina ratkaisee toiseen jatkoon menijän.
Beaver Huntersilla ja Unicornsilla on avaimet omissa käsissään - voitto riittää jatkopaikkaan.
Beaver Huntersilla ja Unicornsilla on avaimet omissa käsissään - voitto riittää jatkopaikkaan.

Korkeakoulujenkkifutiksen pohjoislohkossa jokaisella joukkueella on vielä mahdollisuus edetä jatkoon, etelässä Black Knights ja Predators valtava panos

Helmikuussa alkaneeseessa Korkeakoulujenkkifutis-kaudessa 2017 pelataan viikonloppuna runkosarjan viimeiset ottelut. Yhteen ottelukierrokseen melkoinen määrä painetta, sillä kahdeksasta joukkueesta kuusi joutuu vielä taistelemaan paikasta kahden viikon päästä Velodromilla, Helsingissä pelattavaan Student Bowliin. Lopputurnaukseen etenee neljä runkosarjan ansioituneinta joukkuetta – kaksi kummastakin lohkosta.

Etelälohkossa Lappeenranta Wildmen on jo varmistanut paikkansa lopputurnaukseen. Xamk Hawks puolestaan ei enää voi Student Bowliin yltää. Santahaminassa pelataan erittäin mielenkiintoinen ottelu lauantaina, kun NDU Black Knights ja hallitseva mestari Aalto Predators ratkaisevat, kumpi lohkosta etenee toisena joukkueena jatkoon.

Pohjoislohkossa tilanne on vieläkin mielenkiintoisempi, sillä jokaisella joukkueella on mahdollisuus yltää ”final fouriin”. Turkulainen kestomenestyjä UTU Beaver Hunters ja tamperelainen TCFA Unicorns ovat kumpikin voittaneet kaksi ottelua, ja voitto riittää niille varmistamaan paikan Student Bowliin. Kaikki lohkon joukkueet pelaavat lauantaina. Beaver Hunters kohtaa Yläkentällä kello 17.00 Wasa Dogsin ja Unicorns matkustaa Maskuun TUAS Tornadoesin vieraaksi kello 18.00 alkavaa otteluun.

 

Unicornsilla erikoinen runkosarja

Kaudella 2016 TCFA Unicorns sijoittui korkeakoulusarjassa kolmanneksi. Tänä vuonna joukkueelta on kauden edetessä alettu odottaa vähintään finaalipaikkaa – varsinkin kun, tamperelaiset kaatoivat viikko sitten Beaver Huntersin vieraskentällä lukemin 6–13.

Runkosarjan viimeinen viikonloppu on Unicornsille todellinen koetinkivi. Lauantaina joukkue kohtaa TUAS Tornadoesin ja heti sunnuntaina Ahvenisjärven kentällä Tampereella Hawksin. Tilanne on sikäli erikoinen, että Unicorns pelasi ensimmäisen ottelunsa jo helmikuun lopulla. Maaliskuussa joukkue ei pelannut otteluakaan ja nyt kahden viimeisen viikonlopun aikana se pelaa kahdesti Turussa/Maskussa ja kerran kotonaan.

– Meillä oli vaihtoehtona pelata tässä välissä kaksi ottelua joko samana viikonloppuna tai sitten nyt yksi ottelu ja viikon päästä toinen. Päätimme, että on järkevämpää pelata kumpikin ottelu samana viikonloppuna. Jos ja kun etenemme Student Bowliin, saamme yhden väliviikon valmistautumiseen, kertoo Akseli Arvaja Unicornsista.

Kotimainen college-jenkkifutis on vuosien saatossa kasvanut varsinkin laadukkaaksi kilpasarjaksi. Sarjassa pelaa useita Vaahteraliigassa – joitakin jopa maajoukkueessa – pelanneita pelimiehiä, mutta toisaalta myös täysin uusia lupauksia. Muun muassa Saksan GFL:ään valmistautuva Micky Kyei oli ratkaisevassa roolissa, kun Unicorns kaatoi Beaver Huntersin.

– Micky on harjoitellut mukanamme pitkin kevättä, auttanut laitahyökkääjien valmenuksessa ja heittänyt hyvää läppää, Arvaja kertoo. – Loppukaudesta hän ei enää pelaa, vaan keskittyy GFL-kauteen.

Antti Willbergin johtamassa hyökkäyksessä merkittävässä roolissa on ollut fyysinen hyökkäyksen linja, johon kuuluvat muun muassa Tampere Saintsin Vaahteraliiga-joukkueessa pelaavat Oliver Kanto ja Jami Helenius. Laitahyökkääjistä erityisesti Mikko Sinikallio on kunnostautunut Willbergin heittojen koppaajana. Myös Sinikallio on liittynyt Saintsin liigajoukkueeseen.

Beaver Hunters -voitossa ratkaisevassa roolissa oli kuitenkin hyvin pelannut puolustus. Taklausosaston puolelta ”Yksisarvisten” päällikkö on ollut tukimies Arvaja – Saints-pelaaja hänkin. Arvaja on kahdessa ensimmäisessä pelissä ollut käytännössä aina sieltä, missä pallo ja pallonkantaja.

Ehkä merkittävin yksittäinen hahmo Unicornsille on silti ollut kahteen suuntaan ahkeroiva Jie Li – monivuotinen Seinäjoki Crocodilesin liiga-pelaaja. Lin panos ja varmuus sekä pallonkantajana että puolustajana ovat keskiössä myös tulevan viikonlopun tuplataistelussa.

– Joukkueen kannalta merkittävin panos on kuitenkin saatu päävalmentaja Lari Siitoselta, jonka kädenjälki ja osaaminen näkyy pelissämme, Arvaja kertoo. – Olemme saaneet joukkueeseen paljon uusia pelaajia, ja he ovat pystyneet ottamaan hyvin paikkansa joukkueessa.

 

Mitä Tampereen miehet ennustavat viikonlopun otteluita?

LA 08.04.2017 | 14:00 | Santahaminan urheilukenttä, Helsinki:

NDU Black Knights – Aalto Predators

"Todella hyvä kysymys – tämä voi kääntyä kummalle tahansa. Predatorsilla on tietysti meriittinä viime kauden mestaruus, mutta tänä vuonna se ei ole ollut ihan samalla tasolla. Tamperelaisena olisi tietysti hienoa, jos Tuukka Lehtosen edustama Black Knights etenisi jatkoon, niin saisimme kohdata hänet Student Bowlissa. (Lehtonen pelaa Vaahteraliigaa Saintsissa)."

Otteluun saapuminen vaatii ennakkoilmoittautumista, jota ei ole enää mahdollista tehdä.

 

LA 08.04.2017 | 17:00 | Yläkenttä, Turku:

UTU Beaver Hunters – Wasa Dogs

"Beaver Hunters on tässä ottelussa ennakkosuosikki. Vaasalaiset ovat nuori ja potentiaalinen joukkue, jonka aika tulee vielä mutta ehkä vasta parin vuoden sisällä. Beaver Hunters varmasti sisuuntui viime viikon tappiosta ja tulee tähän otteluun kovaa."

 

LA 08.04.2017 | 18:00 | Taponkedon halli, Masku:

TUAS Tornadoes – TCFA Unicorns

"Tästä tulee kova ottelu. Tornadoes näytti viime viikon Black Knights -voitollaan, mihin se parhaimmillaan pystyy. Heillä on hyvä puolustus, jota vastaan meidän täytyy hyökätä monipuolisesti. Lisäksi meidän täytyy pystyä rajoittamaan heidän juoksupeliään."

 

SU 09.04.2017 | 15:00 | Ahvenisjärven kenttä, Tampere:

TCFA Unicorns – Xamk Hawks

"Hawks pelaa kauden viimeisen ottelunsa. He tulevat varmasti vapautuneina pelaamaan, ja silloin monesti tapahtuu yllättäviä asioita. Me emme lähde tähän otteluun himmailemaan, vaan haluamme voittaa viikonlopun molemmat ottelumme. Uudet pelaajamme tulevat varmasti saamaan runsaasti peliaikaa."

 

Lopputurnaus eli Student Bowl pelataan Helsingissä Velodromilla 21.–22. huhtikuuta. Perjantaina pelataan välierät ja lauantaina finaali ja pronssiottelu.

 

Kuvat: Anu Tiilikainen / Hilarious Hobbit