Kohti Kanadaa: haastattelussa naisten maajoukkueen apuvalmentaja Teemu Kuusisto

15.5.2017Kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

Suomen naisten maajoukkue tavoittelee kesäkuussa Kanadassa järjestyissä MM-kisoissa jatkoa menestykselleen. Hallitseva Euroopan mestari Team Finland Bluelions on valloittanut kaksien edellisten MM-kisojen (Tukholma 2010, Vantaa 2013) pronssia.

Tulevissa kisoissa Suomen kanssa mitaleista taistelevat kotijoukkue Kanada, kaksien edellisten kisojen mestari USA sekä Meksiko, Australia ja Iso-Britannia. Avausottelussaan 24. kesäkuuta Suomi kohtaa Iso-Britannian.

Suomen joukkue hioi kuvioitaan viikonloppuna Pajulahdessa toisella karsintaleirillä. Samalla valmennus teki viimeiset tarkistukset pelaajistoon. Suomen kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

 

Joukkueen julkistusta odotellessa tutustutaan Suomen valmennukseen. Vuorossa pelinrakentajien valmentaja Teemu Kuusisto:

 

Mikä on lajihistoriasi?

Laaja. Pelaamisen aloitin 1990 ja valmentamisen heti perään 1993. Sillä tiellä ollaan. Matkaan mahtuu kaikkea maajoukkueista D-junnuihin. Kolme EM-kultaa, pari MM-pronssia, reilusti toistakymmentä SM-kultaa eri pelimuodoista ja divarimestaruuksia ykkösestä kolmoseen. Kaiken näköistä on tullut tehtyä ja nähtyä. Eniten olen kuitenkin oppinut häviöistä. Kun on pitkään saanut pelata ja valmentaa hyvissä joukkueissa, niin olen ollut häviämässä finaaleja ja välieriä lähes yhtä paljon kuin turkulaiset. Niistä oppii, jos on valmis oppimaan, enemmän kuin voitoista ja mestaruuksista.

Milloin ja miten päädyit valmentajaksi?

17-vuotiaana pojan kollina päädyin puolessavälissä kautta valmentamaan Roostersin D-junnuja. En muista enää kuka kysyi, mutta syystä tai toisesta kauden aloittaneet valmentajat eivät pystyneet jatkamaan. Valmentaminen oli hauskaa ja tässä ollaan.

Mitä hyvältä valmentajalta vaaditaan?

1) Halua ja kykyä oppia ja uudistua, uteliaisuutta. Kukaan ei koskaan tule osaamaan kaikkea. Koskaan ei pidä yrittää esittää, että osaisi enemmän kuin osaa ja aina pitää haluta oppia lisää.

2) Aitoutta, kanttia olla oma itsensä. Valmentajia on hyvin monenlaisia ja hyvin monenlaiset tyypit voivat pärjätä valmentajina. Pelaajat haistavat kuitenkin epäaitouden kilometrin päähän, eivätkä enää luota sinuun.

3) Valmiutta tehdä töitä, paljon.

Kuka on esikuvasi?

En ole mikään iso "esikuva-tyyppi". Ehkä katsoisin tätä vaikuttamisen kautta. Minuun ovat vaikuttaneet monet valmentajat urani aikana. Yritän oppia edelleen muilta valmentajilta mahdollisimman paljon. Jos muutamia nimiä halutaan nostaa esille, niin Timo Takko, Tuomas Heikkinen, Kim Wikström ja Kalle Karppinen. Kaikilta olen oppinut paljon ja ottanut vaikutteita.

Mitkä ovat pelinrakentajan kolme tärkeintä ominaisuutta?

Tekisi mieli vastata johtajuus, johtajuus ja johtajuus. Mutta avataan nyt vähän muutenkin. Puhutaan tässä asioista, jotka tekevät kohtalaisista pelinrakentajista hyviä ja hyvistä erinomaisia. Ns. hygieniatekijät, kuten riittävä urheilullisuus ja kyky heittää palloa (luonnonlahjakkuutena tai valmennettuna) ovat siis tässä jo oletuksina olemassa.

1) Johtajuus, on and off the field

Tämä pitää sisällään esimerkiksi kovuutta, isoa kasaa työtä sekä uskoa itseensä ja joukkueeseen.

2) Fudisäly

QB:n pitää ymmärtää mitä milläkin pelillä tavoitellaan, mitä kussakin pelissä hyökkäyksen jokainen pelaaja tekee ja miten se vaikuttaa kokonaisuuteen. Yrityksen ja edettävän matkan merkitys, pistetilanne ja pelikello täytyy myös olla mielessä. Ei onnistu ihan kaikilta.

3) Pocket poise

En keksi tälle heti hyvää käännöstä, "itsevarmuus taskussa"? Tämä on tärkeä asia, jota pystyy tietyin osin valmentamaan/treenaamaan, mutta sitä täytyy myös löytyä luonnostaan. Se vaatii vaistoja ja pelottomuutta.

Mitä odotat tulevilta MM-kisoilta?

Erittäin mielenkiintoista nähdä uudet maat Meksiko ja Australia. Uskon myös, että britit ovat menneet aimo harppauksin eteenpäin EM-kisoista ja isäntämaa on varmasti vahva. Uskon, että kisat tulevat olemaan ylivoimaisesti kovatasoisimmat tähänastisista. Aiemmissa kisoissa on ollut yksi helppo peli ja kaksi kovaa. Nyt on varmasti vain kolme kovaa, mikä tietenkin nostaa haastetta ja panoksia jokaiseen otteluun. Realismi on kuitenkin edelleen se, että jenkit ovat muita edellä reilusti.

 

Lue myös:

Päävalmentaja Mika Elorannan haastattelu