Kohti Kanadaa: haastattelussa naisten maajoukkueen apuvalmentaja Heikki Kuusela

16.5.2017Kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

Suomen naisten maajoukkue tavoittelee kesäkuussa Kanadassa järjestyissä MM-kisoissa jatkoa menestykselleen. Hallitseva Euroopan mestari Team Finland Bluelions on valloittanut kaksien edellisten MM-kisojen (Tukholma 2010, Vantaa 2013) pronssia.

Tulevissa kisoissa Suomen kanssa mitaleista taistelevat kotijoukkue Kanada, kaksien edellisten kisojen mestari USA sekä Meksiko, Australia ja Iso-Britannia. Avausottelussaan 24. kesäkuuta Suomi kohtaa Iso-Britannian.

Suomen joukkue hioi kuvioitaan viikonloppuna Pajulahdessa toisella karsintaleirillä. Samalla valmennus teki viimeiset tarkistukset pelaajistoon. Suomen kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

 

Joukkueen julkistusta odotellessa tutustutaan Suomen valmennukseen. Vuorossa puolustuksen linjan valmentaja Heikki Kuusela:

 

Mikä on lajihistoriasi?

Aloitin pelaamaan jenkkifudista vuonna 1990 silloisessa Munkka Coltsissa. Pelasin sittemmin espoolaistuneessa seurassa vuoteen 1996, jolloin opiskelut veivät miehen. Pelasin tämän jälkeen vielä muutaman kauden Demonsissa I-divisioonassa. Olen valmentanut 16 vuotta eri joukkueissa.

Milloin ja miten päädyit valmentajaksi?

Valmentamisen aloitin 2001 Demonsin naisten lippupallojoukkueessa. Olin käynyt katsomassa Jyväskylässä kauden 2000 finaalin ja totesin joukkueen linjapelaamisessa olevan kohentamisen varaa. Niinpä sitten lampsin treeneihin seuraavalla off seasonilla. Sitä kautta tie vei aikanaan nuorten maajoukkueeseen, Roostersin edustusjoukkueeseen ja naisten maajoukkueeseen. Tämä viimeisin pesti on näistä enää voimassa.

Mitä hyvältä valmentajalta vaaditaan?

On varmasti erilaisia tapoja lähestyä tätä tehtävää. Itse olen lähtenyt siitä, että ensimmäisenä täytyy olla vahva visio siitä mitä haluaa nähdä pelaajien tekevän. Tämä on kaikkein oleellisin asia, johon kaikki muu työskentely nojaa. Sen jälkeen pelaajilta täytyy vaatia sen vision toteuttamista. Se tarkoittaa sitä, että kommunikoidaan selkeästi mitä ollaan tavoittelemassa ja ohjeistetaan ja korjataan toimintaa väsymättä.

Valmentajan täytyy olla siinä mielessä skitsofreeninen luonne, että täytyy toisaalta luottaa vahvasti omaan tekemiseen ja toisaalta olla valmis miettimään asioita uudelleen, mikäli jokin osa tekemisestä ei toimi tai löytää paremman tavan tehdä se. Valmentajan täytyy johtaa persoonalla. Näytellä ei voi, mutta show-miehen kyvyistä on joskus apua. Ja järkeä täytyy käyttää. Paatuneena militaristina tulee mieleen käsittääkseni kenraali Airon lausahdus sotilasjohtamisesta, että täytyy käydä paljon kouluja, jotta uskaltaa tehdä yksinkertaisia ratkaisuja. Sopii tietyllä tavalla myös pöhköpalloon. Tässä näin "lyhyesti".

Kuka on esikuvasi?

Ei ole. Olen yrittänyt löytää oman tieni ja yhdistellä asioita periaatteella beg, steal or borrow. Joskus alkuaikoina seurasin sivusta Heikkisen Tuopin valmentamista ja olin otettu hänen otteestaan ja rutiinistaan. Mutta kuten sanottu, valmentaja valmentaa persoonallaan eikä kannata siinä mielessä yrittää imitoida ketään. Vaikutteita kannattaa hakea mahdollisimman laajasti.

Mitkä ovat puolustuksen linjapelaajan kolme tärkeintä ominaisuutta?

Kaikki lähtee korvien välistä. Puolustuslinjamiehen on yksinkertaisesti oltava ikävä ihminen (mikäli tahdotaan kaihtaa karkeampia ilmaisuja). Siis kentällä vastustajalleen. Sellainen katutappelijamentaliteetti on nähdäkseni tarpeen. Sellainen tyyppi, joka ei hätkähdä kun eteen astuu 20-30kg isompi vastustaja.

Tietenkin fyysiset abiliteetit ovat edellytyksenä henkisten ominaisuuksien pääsemiseksi oikeuksiinsa. Puolustuslinjamiehen täytyy olla räjähtävä ja vahva. Ja itse olen aina pitänyt älykkäistä pelaajista. Järjen käyttämisellä voi voittaa yllättävän paljon kun niikseen sattuu. Koko ei mielestäni ole ensimmäisiä ominaisuuksia. Tekee mieli sanoa Täällä Pohjantähden alla -romaanin Kiviojan Laurin sanoin hevoskauppaa tehtäessä, että "parempi naula sokeria kuin leiviskä paskaa".

Mitä odotat tulevilta MM-kisoilta?

Kirkkaampaa mitalia. Ja seikkailuja.

 

Lue myös:

Päävalmentaja Mika Elorannan haastattelu

Apuvalmentaja Teemu Kuusiston haastattelu