Kohti Kanadaa: haastattelussa naisten maajoukkueen hyökkäyksen koordinaattori Pete Salovalta

17.5.2017Kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

Suomen naisten maajoukkue tavoittelee kesäkuussa Kanadassa järjestyissä MM-kisoissa jatkoa menestykselleen. Hallitseva Euroopan mestari Team Finland Bluelions on valloittanut kaksien edellisten MM-kisojen (Tukholma 2010, Vantaa 2013) pronssia.

Tulevissa kisoissa Suomen kanssa mitaleista taistelevat kotijoukkue Kanada, kaksien edellisten kisojen mestari USA sekä Meksiko, Australia ja Iso-Britannia. Avausottelussaan 24. kesäkuuta Suomi kohtaa Iso-Britannian.

Suomen joukkue hioi kuvioitaan viikonloppuna Pajulahdessa toisella karsintaleirillä. Samalla valmennus teki viimeiset tarkistukset pelaajistoon. Suomen kisajoukkue julkistetaan perjantaina kello 10.00.

Joukkueen julkistusta odotellessa tutustutaan Suomen valmennukseen. Vuorossa hyökkäyksen koordinaattori Pete Salovalta:

 

Mikä on lajihistoriasi?

Vuonna 1990 aloitin lippupallon, kun kaveri pyysi messiin. Ei ollut lippupallosta hajuakaan silloin. Pelipaikkoina on lähinnä ollut laitahyökkääjä ja pelinrakentaja.

Milloin ja miten päädyit valmentajaksi?

Ensimmäiset valmennukset oli ehkä 93–94 aikoihin, jolloin valmensin Roostersin lippupallojunnuja itseni siirryttyä jenkkifudikseen.

Mitä hyvältä valmentajalta vaaditaan?

Pitää tuntea oman joukkueen heikkoudet ja vahvuudet, joita käyttää hyväksi. Naisten puolella rosterit ovat myös monesti aika ohuet, jolloin pelaajat ovat sekä hyökkäyksessä ja puolustuksessa. Näin treeniaika on hyvin rajoitettua, mikä taas rajoittaa pelikirjan laajuutta.

Maajoukkueessa onneksi pelaajia riittää, mutta aikaa on edelleen niukasti. Scouttaus on nykypäivänä aina vain tärkeämmässä roolissa seuraavaa vastustajaa opeteltaessa. Peleissä pitää osata reagoida vastustajan muutoksiin nopeasti.

Kuka on esikuvasi?

Esikuva on ehkä väärä sana, mutta seuraan Mike Leachin tekemisiä jonkin verran, hauska ukko. Pelaajista Aaron Rodgersia, Drew Breesia ja Derek Carria on kiva katsella.

Mitkä ovat laittahyökkääjän kolme tärkeintä ominaisuutta?

Peittojen lukeminen, hyvät kädet ja ajoitus QB:n kanssa.

Mitä odotat tulevilta MM-kisoilta?

Mukava päästä pelaamaan kovia joukkueita vastaan. Koitetaan tehdä mahdollisimman paljon pisteitä niin puolustukselle ei jää niin paljon hommaa.

 

Lue myös:

Päävalmentaja Mika Elorannan haastattelu

Apuvalmentaja Teemu Kuusiston haastattelu

Apuvalmentaja Heikki Kuuselan haastattelu

Apuvalmentaja Mikko Rissasen haastattelu