Suomi ja Iso-Britannia kohtaavat naisten MM-kisojen avausottelussa

23.6.2017


EM-kisojen finaalin uusinta avaa naisten MM-kisat huomenna lauantaina klo 21.30 Suomen aikaa.

Naisten maajoukkueen taival MM-kisoissa alkaa vihdoin lauantaina, kun joukkue kohtaa EM-finaalista tutun vastustajan, Iso-Britannian. Kanadan Langleyssa pidettävien, järjestyksessään kolmansien MM-kisojen avausottelu pelataan paikallista aikaa klo 11:30 (Suomen aikaa klo 21:30). Suomen joukkue on ollut paikanpäällä Langleyssa jo maanantai-illasta lähtien, totuttautuen sekä aikaeroon että paikalliseen ilmastoon. Sään puolesta viikon alku on ollut lähellä suomalaista (hyvää) kesäsäätä, mutta loppuviikkoa kohden aurinko on paistanut yhä polttavammin ja lauantaille on luvattu normaalista suomalaisesta juhannuksesta poikkeavaa, jopa reilun 30 asteen lämpötilaa, joten olosuhteet tulevat olemaan kuumat.

Suomi ja Iso-Britannia ovat kohdanneet historiansa aikana kerran, EM-kisojen finaalissa vuonna 2015. Tällöin Iso-Britannia raivasi kisojen ensikertalaisena tiensä finaalin, häviten siellä kuitenkin Suomelle lukemin 12 - 50. Nyt Iso-Britannia osallistuu ensimmäistä kertaa MM-kisoihin. Suomi taas on ollut mukana kaksissa aikaisemmissa MM-kisoissa sijoittuen molemmissa kolmannelle sijalle, Yhdysvaltojen ja Kanadan viedessä kirkkaimmat mitalit molempina vuosina.

Lauantain ottelussa mitataan ovatko joukkueiden voimasuhteet kahden vuoden aikana muuttuneet ja kumpi on Euroopan paras maa naisten amerikkalaisessa jalkapallossa. Sekä Iso-Britanniassa että Suomessa naisten jenkkifutis on ollut kovassa kasvussa. Briteissä naisten joukkueiden määrä on kasvanut vuoden 2014 kuudesta joukkueesta tälle vuodelle jo 18:aan ja myös Suomessa laji harrastajien määrä kasvaa vuosi vuodelta.

EM-kisojen jälkeen Suomella on ollut mahdollisuus tutustua brittien peliin myös viime syksynä pelatun Iso-Britannia - Espanja -ystävyysottelun videon äärellä. Päävalmentaja Mika Eloranta odottaakin tulevasta ottelusta kovaa ja fyysistä.

- Iso-Britannian puolustuksesta löytyy kokoa, mutta myös nopeutta. Iso-Britannian joukkueessa monella pelaajalla on vahva rugbytausta, joten senkin vuoksi ottelusta on varmasti tulossa fyysinen. Meidän hyökkäyksen pelikirja on edellisestä kohtaamisesta muuttunut Pete Salovallan tultua hyökkäyksen koordinaattoriksi, mutta uusi pelikirja on saatu ajettua hyvin sisään ja sen pitäisi sopia hyvin ainakin Iso-Britannian aiemmin esittämää puolustusta vastaan, summaa Eloranta.

Myös Suomen hyökkäys tulee varmasti olemaan monipuolista, kun juoksupeliä päästään pelaamaan EM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun keskushyökkääjä Jenni Lindenin johdolla ja laidoillta löytyy Sari Kuosmasen ja Kirsti Nirhamon kaltaisia kokeneita ja varmakätisiä laitahyökkääjiä. Pelinrakentaja Jonna Hakkarainen on toipunut talvikauden vammastaan ja löytänyt valmistavan leirin aikana hyvän yhteisen sävelen laitahyökkääjien kanssa.

- Iso-Britannian hyökkäyksestä taas voisi nostaa esiin erittäin nopean keskushyökkääjän, Ruth Mattan, joka on jäänyt monelle mieleen jo vuoden 2015 EM-kisoista. Aiemmin nähdyn perusteella pelinrakentajilla on myös hyvä heittokäsi, joten meidän puolustuksen on pakko varautua monipuoliseen hyökkäykseen, Eloranta jatkaa.

Kuten monesti, tämäkin ottelu tullaan Elorannan mukaan ratkaisemaan aloituslinjassa. Suomen linjoista löytyykin monia kokeneita nimiä molemmin puolin palloa, kun hyökkäyksen linjaa johtaa kaikki naisten maaottelut pelannut Minttu Hurme ja puolustuksen linjan keskustaan on mahdollista asettaa Riikka Kallion ja Elina Seppälän kaltaiset väkivahvat muurit.

- Meidän linjojen pitää pystyä tekemään oma työnsä hyvin ja kontrolloimaan aloituslinjaa molemmin puolin palloa. Jos tässä onnistutaan niin pelin pitäisi näyttää aika mukavalta. Suomen joukkueesta suosittelen seuraamaan erityisesti puolustuksen linjan täystuholaisten työskentelyä, sillä uskon, että kun heidät päästää ottelussa vihdoin irti, on viihdyttävää katsoa miten vastustajan pelinrakentaja juoksee karkuun henkensä hädässä.

Kysyttäessä mielenkiintoista match uppia, löytää Eloranta pelikentiltä yhden erityisen kiinnostavan kohtaamisen:

- Mielenkiintoinen taistelupari ottelussa tulee olemaan brittien linebackereiden ja suomalaisten keskushyökkääjien kohtaaminen. Molemmilta löytyy rutkasti nopeutta, mutta Iso-Britannian linebackerit ovat melko pieniä, joten meidän keskushyökkääjien fyysisyydellä pitäisi tässäkin parissa saada aikaan hyvää jälkeä. Suomen keskushyökkääjistä suosittelen seuraamaan erityisesti Jenni Lindeniä, joka on valmistavan leirin aikana näyttänyt olevansa hyvässä kunnossa. Lindenin vikkelät jalat ja nopeat suunnanmuutokset ovat erityisen kaunista katsottavaa ja aiheuttavat varmasti näissä kisoissa vastustajille päänvaivaa.

 

Suomen ja Iso-Britannian välinen ottelu siis lauantaina 24.6. klo 21.30 Suomen aikaa. Ottelu välitetään suorana nettilähetyksenä ja linkki lähetykseen tullaan jakamaan lähempänä ottelua, Linkki tulee löytymään myös kisojen omilta nettisivuilta