Suomelle niukka tappio MM-kisojen avausottelussa Iso-Britanniaa vastaan

25.6.2017


Viime hetkien rutistus jäi vain muutaman jaardin päähän tasoituksesta.

Naisten MM-kisat potkaistiin lauantaina käyntiin Kanadan Langleyssa, kun Suomi ja Iso-Britannia kohtasivat kisojen avausottelussa. Joukkueet olivat kohdanneet toisensa kerran aiemmin, Granadan EM-kisojen finaalissa vuonna 2015, jolloin Suomi oli parempi lukemin 50-12. Olosuhteet ottelulle olivat lähes yhtä lämpimät kuin edellisellä kerralla, kun lämpötila kipusi jo ottelun alkuhetkillä 28 asteeseen ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

 

Ottelu alkoi suomalaisittain lupaavasti, kun ensimmäisellä hyökkäysvuorolla edettiin heti maalialueelle asti. Ensimmäisestä pistesuorituksesta vastasi laitahyökkääjä Emmi Järn ottamalla pelinrakentaja Jonna Hakkaraisen heiton kiinni. Sanni Seppälän onnistuessa lisäpistepotkussa Suomi johti 7-0, kun ottelua oli pelattu vasta hieman yli 2 minuuttia. Iso-Britannian päästessä hyökkäämään ensimmäistä kertaa, ei joukkue juuri edennyt vaan joutui luopumaan pallosta. Tässä vaiheessa peli näyttikin Suomen kannalta erittäin hyvältä. Suomen seuraavalla hyökkäysvuorolla britit kuitenkin alkoivat saamaan juonesta kiinni ja pakottivat vastaavasti Suomen luopumaan pallosta lentopotkulla.

 

Iso-Britannian toisella hyökkäysvuorolla ennakkoon vaaralliseksi juoksijaksi tiedetty Ruth Matta sai pallon ja pääsi kiertämään Suomen puolustuksen pitkällä juoksulla sivurajaa pitkin maalialueelle. Myös Iso-Britannia onnistui lisäpistepotkussa tasoittaen tilanteeksi 7-7.

 

Iso-Britannian tasoittavan pistesuorituksen jälkeen aina toisen neljänneksen loppupuolelle ilman pistesuorituksia. Kummankaan hyökkäys ei päässyt juuri etenemään, yksittäisiä pelejä lukuunottamatta. Toisen neljänneksen lopulla Iso-Britannian pelinrakentaja löysi heitollaan laitahyökkääjä Jessica Andersonin ja epäonnistuneen lisäpistepotkun jälkeen britit siirtyivät 13 - 7 –johtoon ja näissä lukemissa siirryttiinkin toiselle puoliajalle.

 

Toisella puoliajalla suomalaisten ensimmäinen hyökkäysvuoro näytti taas lupaavalta, mutta päättyi Iso-Britannian tukimiehen Lucy Kirkin ottamaan syötönkatkoon ja siitä seuranneeseen maalisuoritukseen. Britit korjasivat myös edellisen lisäpisteyrityksen epäonnistumisen ja onnistuvat kahden pisteen arvoisessa lisäpisteyrityksessä, iskien taululle lukemat 21-7 Iso-Britannialle. Vielä tässäkään vaiheessa Suomi ei luovuttanut, vaan keskushyökkääjä Jenni Linden vei pitkällä juoksulla Suomen lähelle maalialuetta, jonka jälkeen pelinrakentaja Hakkarainen löysi maalialueelta laitahyökkääjä Kirsti Nirhamon kuuden pisteen arvoisesti.

 

Molempien joukkueiden tehdessä vielä yhdet maalit, päädyttiin ottelun lopussa tilanteeseen, jossa Iso-Britannialla on 27-21 -johto ja Suomi oli raivaamassa tietä voimakkaasti kohti maalialuetta. Valitettavasti aika loppui tällä kertaa kesken, eikä Suomella ollut enää aikalisiä käytettävänä pelikellon pysäyttämiseen, joten viimeinen yritys päättyi vain jaardien päähän maaliviivasta. Ottelun lopputulos siis 27 – 21 Iso-Britannialle.

 

Ottelun jälkeen päävalmentaja Mika Eloranta oli luonnollisesti pettynyt lopputulokseen, mutta pääpiirteittäin tyytyväinen oman joukkueensa tekemiseen:

- Pallonmenetykset koituivat meidän kohtaloksi tässä pelissä, sillä vastustaja teki niistä molemmista maalit. Meidän scouttais oli onnistunut hyvin ja olimme osanneet valmistautua peliin hyvin. Joukkue taisteli hienosti toisella puoliajalla tappioasemasta huolimatta. Hyvä peli meiltä ja kaikki kunnia voitosta Iso-Britannialle.

 

Myös Iso-Britannian päävalmentaja Jim Messenger antoi Suomelle kunniaa:

- Mielestäni Suomi pelasi tänään jopa paremmin kuin me, mutta me käytimme meille annetut tilaisuudet paremmin hyödyksi. Suomi on kova joukkue, hyvin valmennettu ja hyvin valmistautunut, joten tämä oli meiltä iso voitto.

Iso-Britannian joukkueen parhaaksi pelaajaksi valittu Lucy Kirk oli iloinen joukkueen kovuuteen ja erityisesti siihen miten puolustus pystyi pysäyttämään Suomen hyökkäystä tekemästä pisteitä ottelun lopussa:

- Viimeisillä hetkillä pystyimme pelaamaan todella kovaa ja kaikki laittoivat kroppaa todella likoon.

Suomen joukkueesta parhaaksi pelaajaksi valittiin keskushyökkääjä Jenni Linden, joka oli aina vaarallinen kentällä ollessaan ja puski Suomen joukkuetta eteenpäin tiukoissa tilanteissa.

Tappio Iso-Britannialle tarkoittaa Suomelle seuraavassa ottelussa vastustajaksi hallitsevaa maailmanmestaria Yhdysvaltoja, joka voitti avauspäivän ottelussa Meksikon 29 – 0. Ottelu pelataan tiistaina 27.6. klo 15.30 paikallista aikaa eli Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 01.30.