Suomi valmistautuu haastamaan Yhdysvallat naisten MM-kisoissa

27.6.2017


Yhdysvallat lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta Suomi on valmis taistelemaan loppuun asti.

Suomen naisten maajoukkue valmistautuu kohtaamaan MM-kisojen seuraavassa ottelussa kaksinkertaisen maailmanmestarin, Yhdysvallat. Ottelu pelataan paikallista aikaa tiistaina klo 15.30 eli Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 01.30 alkaen.

Yhdysvallat on voittanut maailmanmestaruuden näytöstyyliin niin 2010 Tukholman kuin 2013 Vantaan kisoissakin, eikä joukkuetta vastaan maalinteossa ole MM-kisojen historiassa onnistunut kuin yksi joukkue, Saksa vuonna 2013. Yhdysvallat voitti Kanadan MM-turnauksen ensimmäisellä pelikierroksella kisojen ensikertalaisen, Meksikon lukemin 29 - 0, kun Suomi taas hävisi Iso-Britannialle lukemin 21 – 27. Nyt edellisen ottelun tappio on jätetty taka-alalle ja Suomi on valmis haastamaan Yhdysvallat.

- Kärsimme valitettavan tappion Iso-Britanniaa vastaan, mutta ei kisoihin ole tultu yhden ottelun takia, vaan turnaus jatkuu. Valmistautuminen USA -peliin alkoi heti kun saimme ladattua heidän pelinauhansa. Sunnuntain harjoituksissa kävimme läpi asioita, joissa teimme virheitä brittejä vastaan, mutta sen jälkeen katse on ollut jo täysin suunnattuna seuraavaan peliin, toteaa naisten maajoukkueen päävalmentaja Mika Eloranta.

Kuten aiemminkin, on Yhdysvallat taas osoittanut olevansa äärimmäisen hyvin valmennettu joukkue, joka pelaa puhtaasti ja fyysisesti, aina loppuun asti. 

- USA:n joukkue on isokokoinen ja fyysinen. He pelaavat hienoa peliä, mutta kyllä hekin virheitä tekevät. Esimerkiksi kulmapuolustajilla on taipumusta jopa hieman ylipelata ja näissä on meidän paikka iskeä, jatkaa Eloranta.

Suomi ja Yhdysvallat ovat kohdanneet kertaalleen aiemmin, ensimmäisissä MM-kisoissa vuonna 2010. Tällöin Yhdysvallat oli parempi lukemin 72 – 0. Edellisen kohtaamisen jälkeen suomalainen naisjenkkifutis on mennyt isoilla harppauksilla eteenpäin. Vuoteen 2010 verrattuna suurimmat erot ovat pelimateriaalin laajuudessa sekä kokonaisvaltaisessa lajin ymmärtämisessä sekä pelaajien fyysisyydessä.

- Pelinopeus ja pelin lukeminen ovat vielä sellaisia asioita, joissa jenkeille hävitään, vaikka nämäkin ovat aiemmasta kohtaamisesta selkeästi kehittyneet. Omat heikkoutemme kyllä tiedämme, mutta lähdemme pelaamaan vahvuuksiemme kautta ja taistelemaan loppuvihellykseen asti, toteaa Eloranta.

Yhdysvaltojen pelin tasoa on vaikea vielä tämän turnauksen perusteella arvioida, sillä he kohtasivat ensimmäisessä pelissä Meksikon, joka osallistuu nyt arvokisoihin ensimmäistä kertaa. Yhdysvaltain joukkueen valmennus on myös vaihtunut ja samalla luonnollisesti pelityyli on muuttunut. Jotain joukkueen materiaalin laajuudesta kertoo esimerkiksi se, että joukkue peluutti ensimmäisessä pelissä peräti kolmea eri pelinrakentajaa, eikä sillä käytännössä ollut mitään vaikutusta pelin tasoon.

Pelinrakentajien lisäksi Eloranta nimeää muutamia erityisen kovia nimiä Yhdysvaltojen joukkueesta:

- Keskushyökkääjä numero 21 (Hannah DeGraffinreed) on erittäin vaarallinen, samoin puolustuksen takakentältä nro 1 (Satoria Bell). Puolustuksen linjan keskellä aloittavassa kokoonpanossa olleet pelaajat taas olivat isoja ja hyvin liikkuvia, joten keskusta tulee todennäköisesti olemaan melko tukossa. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää panostaa juoksussa kiertopeleihin, mutta myös heittopeli on saatava kulkemaan.

Suomi ja Yhdysvallat kohtaavat siis kisojen toisen kierroksen ottelussa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä klo 01.30 (Suomen aikaa). Voitolla Yhdysvallat varmistaa paikan MM-finaalin ja Suomi taas tarvitsee voiton pitääkseen yllä mahdollisuudet voittaa tavoitteena olleen mitalin. Ottelun livestreamin näet täältä.