Suomen naisille tappio Yhdysvaltoja vastaan MM-kisoissa

28.6.2017


Suomen parhaaksi pelaajaksi valittu Tiina Möttönen.
Suomen parhaaksi pelaajaksi valittu Tiina Möttönen.
Joukkueiden päävalmentajat ja parhaat pelaajat.
Joukkueiden päävalmentajat ja parhaat pelaajat.

Turnaus jatkuu Suomen osalta perjantaina sijoitusottelulla Australiaa vastaan.

Suomi kohtasi kaksinkertaisen maailmanmestarin, Yhdysvallat amerikkalaisen jalkapallon MM-kisoissa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä . Ottelu päättyi Yhdysvaltojen 48 – 0 –voittoon. Voitolla Yhdysvallat jatkaa kisojen finaaliin ja Suomi pelaa perjantaina sijoista 5.-6.

Ottelu alkoi molempien vahvalla puolustuspelaamisella, eikä ensimmäisellä neljänneksellä nähty pistesuorituksia kummaltakaan joukkueelta. Ensimmäiset pisteet saatiin taululle kuitenkin heti toisen neljänneksen aluksi, kun Yhdysvallat pakotti Suomen luopumaan pallosta lentopotkulla oman maalialueen tuntumassa ja Kimberly Marks onnistui blokkaamaan potkun päätyrajasta yli vieden USA:n 2 – 0 –johtoon.

Seuraavalla hyökkäysvuorolla Yhdysvaltojen pelinrakentaja Sami Grisafe onnistui löytämään maalialueelta laitahyökkääjä Jeanette Grayn ja lisäpistepotkun onnistuessa Yhdysvallat siirtyi 9 – 0 –johtoon. Ashley Whisonant nauttiessa välissä kerran pistesuorituksen huumasta, onnistuivat amerikkalaiset toisen neljänneksen loppupuolella jälleen blokkaamaan lentopotkun ja pääsivät hyökkäämään läheltä maalialueelta. Vahvaksi juoksijaksi tiedetty Hannah DeGraffinreed juoksi pallon maalin ja lisäpistepelin epäonnistuessa Yhdysvalloilla johto 21 – 0. Aivan ensimmäisen puoliaja lopussa myös  Suomi oli onnistua pistesuorituksessa, kun Kirsti Nirhamo oli erittäin lähellä saada Jonna Hakkaraisen heiton kiinni maalialueella. Valitettavasti Suomen pistetili jäi kuitenkin tässä ottelussa avaamatta.

Toisella puoliajalla amerikkalaisten tahti kiristyi ja maalialueelle pallon kanssa ehtivät niin pelinrakentaja Lisa Horton, laitahyökkääjä Angela Baker sekä keskushyökkääjät Alexis Snyder ja Erica Mois. Yhdysvallat kierrätti Suomea vastaan pelaajia Meksiko-ottelun tapaan ja kuten pistesuorituksia tehneiden pelaajien listasta näkyy, tuli onnistumisia monelle pelaajalle. Yhdysvallat peluutti ottelussa myös kaikki kolmea pelinrakentajaansa eikä se juuri heidän pelissään näkynyt. Suomen puolustus onnistui pitämään erityisesti amerikkalaisten juoksupelin kurissa ja tästä myös Yhdysvaltojen päävalmentaja Jim Farrel antoi tunnustusta Suomelle:

- Suomalaiset puolustivat juoksuamme äärimmäisen hyvin ja jouduimme siksi avaamaan heittopeliämme hieman suunniteltua enemmän. Suomi pelasi hyvin yhteen joukkueena niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin ja he taistelivat hienosti. Suomen joukkue on hyvin valmennettu. Ilman muutamia hienoja onnistumisiamme erikoispeleissä peli olisi myös ollut aivan eri peli.

Ottelun jälkeen Suomen päävalmentaja Mika Eloranta oli ylpeä joukkueen otteista:

- Tiesimme ennakkoon, että tämä tulee olemaan erittäin kova ottelu, mutta joukkueemme otti haasteen vastaan ja nautti pelin jokaisesta hetkestä. Olen ylpeä siitä miten joukkue panosti tähän otteluun. Halusimme antaa jenkeille mahdollisimman kovan vastuksen ja ainakin ensimmäisellä puoliskolla siinä mielestäni onnistuimmekin hyvin.

- Lentopotkut olivat tänään meille iso kompastuskivi ja valitettavasti niissä annoimme vastustajalle aivan liian hyviä kenttäasetelmia. Ei peli pelkästään niihin kuitenkaan ratkennut, Eloranta jatkoi.

Suomen parhaana pelaajana palkittu puolustuksen tukimies Tiina Möttönen oli tappiosta huolimatta nauttinut pelistä:

- On hienoa pelata kovia pelejä kovia joukkueita vastaan. Olemme hävinneet nyt kahdesti, mutta pelaaminen on silti ollut hauskaa.

Suomen ottelut jatkuvat perjantaina sijoitusottelulla Australiaa vastaan. Australia osallistuu arvokisoihin ensimmäistä kertaa ja he ovat hävinneet kisoissa Kanadalla 31 – 6 sekä Meksikolle 31 – 10.

- Valmennus aloittaa valmistautumisen seuraavaan otteluun samantien ja huomenna (keskiviikkona) joukkue aloittaa valmistautumaan niin videosession kuin harjoitustenkin äärellä. Pelaajat ovat kunnossa ja saamme koko joukkueen kasaan perjantain sijoitusotteluun Australiaa vastaan.

Yhdysvaltojen joukkueesta parhaana pelaajana palkittiin puolustuksen linjasta Angelique Smith, joka ahkeroi myös erikoisjoukkueissa blokaten yhden lentopotkuista.

 

Suomi pelaa sijoitusottelunsa paikallista aikaa perjantaina 30.6. klo 11.30 eli Suomen aikaa klo 21.30. Vastaan asettuu tällöin Australia. Ottelussa ratkaistaan kisojen 5. ja 6. sija. Suomen ottelun jälkeen taistellaan kisojen pronssimitaleista Meksikon ja Iso-Britannian välisessä ottelussa. USA ja Kanada kohtaavat kisojen finaalissa kaksien edellisten kisojen tapaan perjantain ja lauantain välisenä yönä klo 05.30 alkaen.